Bursa’nın en ünlü lezzetlerinden biri olan iskender kebap, diğer ismiyle Bursa kebabı, 1867 yılında Mehmet oğlu İskender Efendi’nin bulduğu bir lezzet. Bu dönemde kuzu eti bütün halde ve yatay şekilde pişirildiği için, etin en lezzetli parçaları müşterilere eşit şekilde dağılmıyormuş. İskender Efendi de bu sorunu çözmek için yeni bir pişirme yöntemi geliştirmiş. Kemiklerini ve sinirlerini ayıkladığı etleri kat kat dikey bir çubuğun etrafına sarmış, ateşin karşısına yerleştirdiği çubuğu sık sık döndürerek eti pişirince de ortaya döner kebap çıkmış. Daha sonraları mucidinin ismiyle anılmaya başlanan döner kebap, İskender Efendi’nin ailesi olan İskenderoğlu ailesi tarafından bir marka olarak yaşatılıyor. Ancak İskender Efendi’nin üç oğlu farklı markaların ve restoranların başına geçtiği için, Bursa’daki tarihi dükkanların hangileri olduğu konusunda zaman zaman kafa karışıklıkları yaşanabiliyor.
Tarihi Mavi Dükkan İskender 1867 ya da halk arasında bilinen ismiyle Köşe Mavi Dükkan, İskender Efendi’nin oğlu Cevat İskenderoğlu ile onun varisleri tarafından yönetilen bir marka. Bursa’da Korupark, Carrefour ve Downtown AVM’lerde de birer şubesi var. Bir şubesi de İstanbul’un Nişantaşı semtinde. Ailenin diğer ünlü restoranları olan İskender Efendi Konağı ile Tarihi Ahşap Dükkan ise Yavuz İskenderoğlu’na ait olan Kebapçı İskender markası altında hizmet veriyor. Kısacası, aslında bu markaların tamamının patenti aileye ait. Ancak isimler ve şubeler konusunda akılların karışması da oldukça doğal. Tarihi Mavi Dükkan’ın da mavi renkli brandasında Kebapçı İskender yazıyor.
Osmangazi ilçesinde ve Tayyare Kültür Merkezi’nin yanında bulunan Tarihi Mavi Dükkan, ailenin açık ara en ünlü restoranlarından. Cevat İskenderoğlu da bu dükkanda bizzat 70 seneden uzun süre çalışmış. Yalnızca 40 kişi kapasiteli olduğu için, restoranın önünde her zaman kuyruk var. Haftanın her günü 11:30 ile 20:00 saatleri arasında hizmet veriyor. Ancak bazen kapanıştan önce et bitebiliyor. Dolayısıyla orijinal Mavi Dükkan’da has iskender yemek istiyorsanız, kuyruğa henüz çok acıkmadan girmenizi ve çok geç saatlere kalmamanızı tavsiye ederiz.