nerdeneredenerdenerede
Avrupa Yakası Gezilecek Yerler

Avrupa Yakası Gezilecek Yerler

Avrupa Yakası Gezilecek Yerler

Aqua Club Dolphin Bahçeşehir

2001 yılından beri hizmet vermekte olan Aqua Club Dolphin, İstanbul Bahçeşehir’de, sakin bir alanda konumlanmıştır....

Semizkum Mocamp

İstanbul’un Silivri ilçesi sınırları içinde yer alan Semizkum Mocamp, İstanbul’un merkezine yakın bir kamp alanı...

Türk ve İslam Eserleri Müzesi

İstanbul’un Fatih ilçesinde yer alan Türk ve İslam Eserleri Müzesi, İslam sanat eserlerinin toplandığı ilk...

Mısır Çarşısı

Yaklaşık üç buçuk asırdır tüm görkemini ve işlevini koruyarak varlığını sürdüren Mısır Çarşısı, Eminönü’ndeki Çiçek...

Milyon Beach Kilyos

Bir Milyon Yapım işletmesi olan Milyon Beach Kilyos, İstanbul’un Sarıyer ilçesi sınırları içinde yer alan...

Tırmata Beach

İstanbul’un Sarıyer ilçesi sınırlarında bulunan Kilyos semti, eşsiz Karadeniz manzarası ve keyifli plajlarıyla kentin göbeğinde...

Suma Beach

İstanbul’un Sarıyer ilçesine bağlı Kilyos beldesi, kent sınırlarından çıkmadan denize girmek isteyenler için çok sayıda...

Yıldız Parkı

Beşiktaş’ta Boğaz’ı gören bir yamaca konuşlanmış olan Yıldız Parkı (ya da Korusu), bazı kaynaklara göre...

Yeni Camii

İstanbul'un Tarihi Siluetinin Görkemli Tacı: Eminönü Yeni Camiiİstanbul'un tarihi yarımadasında, Haliç'in kıyısında yükselen Eminönü...

Atatürk Kent Ormanı

Eski adıyla Hacıosman Korusu, yeni adıyla Atatürk Kent Ormanı Sarıyer ilçesi sınırları içinde yer alıyor....

Emirgan

İsmini İranlı asilzade Emir Güne Han’dan alan Emirgan, İstanbul’un Sarıyer ilçesine bağlı olan ve hem...

Kilyos

İstanbul’un Sarıyer ilçesine bağlı bir semt olan Kilyos, aynı zamanda kent sınırları içinde yaz turizmi ...

Emirgan Korusu

Emirgan Korusu İstanbul’un Sarıyer ilçesinde Emirgan semtinde, İstinye koyu ve İstanbul Boğazı’na hâkim bir tepede...

Sarıyer

İstanbul’un Avrupa Yakası’nda bulunan ilçeleri arasında yer alan Sarıyer; Şişli, Beşiktaş, Eyüpsultan ve İstanbul Boğazı...

Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi

İstanbul’un Sarıyer ilçesine bağlı Tarabya semtinde ziyaretçilerini ağırlayan Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi, 2000 yılında...

Sakıp Sabancı Müzesi

Türkiye’nin öne çıkmış iş insanlarından olan merhum Sakıp Sabancı'nın köşkü, kendisinin koleksiyon olarak biriktirdiği pek...

Daha Fazla Göster

Avrupa Yakası'nda Gezilecek Yerler

İstanbul deyince akla gelen pek çok mekânın Avrupa yakasında bulunduğu bir gerçek. Tarih boyunca imparatorlukların yönetim merkezi olmuş Avrupa yakası, bu sebeple görülmesi gereken pek çok yeri bünyesinde barındırıyor. Bu da İstanbul’u ziyarete gelecek turistlerin Avrupa yakası gezilecek yerler hakkında araştırma yapması anlamına geliyor elbette. Biz de bu yazımızda İstanbul Avrupa yakası gezilecek mekanlar ve daha fazlası ile ilgili faydalanabileceğiniz bilgiler sunmaya çalıştık.

Bilindiği üzere İstanbul iki kıtaya yayılan bir megakent. Bir parçası Anadolu’ya uzanıyor ve burası Anadolu ya da Asya tarafı olarak anılıyor. Diğer kısmı ise İstanbul’un Avrupa’ya açılan kapısı olduğundan “Avrupa Yakası” olarak adlandırılıyor.

Avrupa yakası, aynı zamanda Rumeli tarafı ya da Rumeli yakası isimleriyle de anılır. Bu yakada toplamda 25 ilçe bulunur. İstanbul deyince ilk etapta Avrupa yakası gezilecek yerler akla geliyor demiştik. İstanbul’un 39 ilçeye sahip olduğunu düşünürsek, ilçelerin çoğunluğunun Avrupa yakasında olması da aslında bu durumu biraz ortaya koyuyor diye düşünüyorum. Peki, hangi ilçeler İstanbul Avrupa yakasında kalıyor? Hemen sayalım: Beyoğlu, Kâğıthane, Eyüpsultan, Fatih, Güngören, Esenler, Zeytinburnu, Bağcılar, Arnavutköy, Gaziosmanpaşa, Bakırköy, Beylikdüzü, Beşiktaş, Büyükçekmece, Silivri, Çatalca, Küçükçekmece, Esenyurt, Başakşehir, Sarıyer, Avcılar, Bahçelievler, Bayrampaşa, Sultangazi, Şişli. İlçelerden bir kısmının kuzeyden Karadeniz’e kıyısı bulunur, bir kısmı ise güneyde Marmara Denizi’ne bakar. İlçelerden bazıları da iç kısımda kalır. İlçelerden yalnızca Sarıyer’in bir kısmı Karadeniz’e bakarken bir kısmı da Boğaziçi’ne bakar.

Avrupa Yakası'nın Gezilecek En İyi Yerleri

Avrupa yakası gezilecek güzel yerler barındırmasıyla çoğu turist için İstanbul gezilecek yerler denilince asıl destinasyon oluyor demiştik (birkaç kez söylemiş olabiliriz ama bu bilgi önemli, n’apalım yani?). Peki, Avrupa yakası gezilecek yerler acaba nereler? Bu bölümde bundan bahsedeceğiz. Öncelikle şunu söyleyelim, Avrupa yakasının İstanbul’un en çok turist çeken kısmı olmasının asıl sebebi tarihi birçok mekânın (saray, köşk, kasır, cami, kilise, çarşı vs.) ve çok önemli müzelerin burada yer alıyor olması. Avrupa Yakası gezilecek mekanlar da kendi içinde bir değerlendirilirse en çok yığılmanın “Tarihi Yarımada”da olduğunu görürüz. Tarihi yarımada dediğimiz yer neresidir hemen onu açıklayalım çünkü ona birazdan atıfta bulunacağız birkaç kere. Tarihi yarımada ya da diğer adıyla Suriçi, İstanbul’un ilk kurulup geliştiği bölgeyi ifade eder ve günümüzde Fatih ilçesi sınırlarında kalan kısmın tamamını belirtir. Hepimizin bir şekilde aşina olduğu Sultanahmet, Aksaray, Tahtakale, Beyazıt, Eminönü, Sirkeci, Balat, Karagümrük, Haseki, Kumkapı, Mahmutpaşa ve Vefa gibi semtler Tarihi Yarımada içinde yer alır. Bir başka deyişle, Avrupa yakası gezilecek yer denildiğinde sayacağımız yerlerden birçoğunu bu semtlerde olacaktır.

Ormanlı Plajı İstanbul’un Çatalca ilçesinin Ormanlı Köyü sınırları içinde bulunan Ormanlı Plajı, sessiz ve sakin bir atmosferde denize girmek isteyenler için ideal duraklardan biri olabilir. Ormanlı Köyü, adından da anlaşılabileceği üzere, yemyeşil ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkan bir köy.

Tırmata Beach İstanbul’un Sarıyer ilçesi sınırlarında bulunan Kilyos semti, eşsiz Karadeniz manzarası ve keyifli plajlarıyla kentin göbeğinde yaz tatili atmosferini yakalamak isteyenler için ideal bir adres. Keza bu sebeple Kilyos ve civarında çok sayıda özel plaj işletmesi yer alıyor.

Uzunya Beach İstanbul’da denize girmek için ziyaret edebileceğiniz en popüler semtlerden biri, elbette Kilyos. Yalnızca Kilyos’un içinde değil, civarında da çeşitli plaj ve beach club seçenekleri yer alıyor. Bunlardan biri de Sarıyer’in merkezinden Kilyos’a doğru ilerlerken, henüz Kilyos’a gelmeden ulaşabileceğiniz Uzunya Beach.

BURC Beach Kilyos 2001 yılından beri ziyaretçilerini ağırlayan BURC Beach Kilyos, Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği tarafından kurulmuş bir plaj işletmesi. İşletmeden elde edilen tüm gelirler de Boğaziçi Üniversitesi’ne destek amaçlı kullanılıyor. Boğaziçi Üniversitesi Kilyos Sarıtepe Kampüsü’nün içinde yer alan plaj, İstanbul sınırlarından çıkmadan yaz tatili keyfini yaşamak isteyenler için ideal bir adres.

Suma Beach İstanbul’un Sarıyer ilçesine bağlı Kilyos beldesi, kent sınırlarından çıkmadan denize girmek isteyenler için çok sayıda beach club seçeneği sunuyor. Söz konusu işletmelerin her birinin giriş ücreti, fiyatlandırma politikası ve konsepti farklı elbette.

Baykuş Plajı İstanbul sınırlarından çıkmadan denize girmek ve yaz tatili atmosferini yakalamak istiyorsanız, rotanızı çevirebileceğiniz en cazip semtlerden biri Sarıyer ilçesinin sınırları içinde bulunan Kilyos. Kilyos’ta farklı eğlence anlayışlarına ve bütçe aralıklarına hitap eden çok sayıda plaj yer alıyor.

Kısırkaya Plajı İstanbul sınırlarından çıkmadan denize girebileceğiniz bir plaj arıyorsanız; önünüzdeki destinasyon seçeneklerinin arasında Şile, Ağva, Kilyos, Riva, Silivri ve Çatalca gibi yerler var. Sarıyer ilçesine bağlı bir belde olan Kilyos’ta tercih edebileceğiniz plajların sayısı bir hayli fazla.

Yalıköy Plajı İstanbul’da ikamet eden, ancak yaz sezonunda tatile çıkma fırsatı bulamayanlar için; kent sınırları içinde yer alan Karadeniz kıyıları oldukça ideal alternatifler oluşturuyor. Riva, Kilyos ve Ağva gibi duraklar; İstanbul’da kalıp yaz tatili atmosferini yaşamak isteyenlerin imdadına koşuyor.

Evcik Plajı İstanbul’un Çatalca ilçesinin sınırları içinde denize girmek için tercih edebileceğiniz çok sayıda plaj var ve bunlardan biri de Evcik Plajı. Çatalca’nın merkezine 35 kilometre uzaklıkta yer alan bu plaj, Karadeniz’e kıyısı olan her plaj gibi dönem dönem epey dalgalı bir denize ev sahipliği yapıyor.

Garipçe İstanbul’un Sarıyer ilçesine bağlı olan ve Sarıyer’den Kilyos yönüne doğru yaklaşık on kilometre gidince karşınıza çıkan Garipçe Köyü, Rumeli Kavağı ve Rumeli Hisarı arasında kalan çok keyifli bir destinasyon. Geçimini ağırlıklı olarak balıkçılık üzerinden sağlayan bu sevimli köyde yalnızca bir kahve, birkaç restoran ve küçük bir bakkal bulunuyor.

Semizkum Mocamp İstanbul’un Silivri ilçesi sınırları içinde yer alan Semizkum Mocamp, İstanbul’un merkezine yakın kamp alanı ve plaj arayanlar için uygun seçeneklerden biri. İşletmenin hem 250 metre uzunluğunda bir kumsalı hem de yaklaşık 300 çadır-karavan kapasiteli bir kamp alanı bulunuyor.

Masumiyet Müzesi Nobel ödüllü yazarımız Orhan Pamuk’un 2008 yılında yayınlanan romanı Masumiyet Müzesi, 1974 yılında başlayıp 2000’lerin başında sona eren bir aşk öyküsünü anlatıyor. Elbette romanda anlatılanlar yalnızca aşk öyküsüyle sınırlı değil. Pamuk, romanda okurlarına varlıklı ve orta halli aileler üzerinden dönemin İstanbul ve Türkiye panoramasını çiziyor.

İstanbul Madame Tussauds Balmumu Heykel Müzesi İstanbul’un en canlı, en dinamik bölgelerinden bir tanesi olan Beyoğlu’nda bulunan ve keyifli vakit geçireceğinizi garanti edebileceğim İstanbul Madame Tussauds Balmumu Heykel Müzesi’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz. Madame Tussauds aslında merkezi Londra’da bulundan ve 250 yıllık bir geçmişe sahip olan dünyaca ünlü bir müze zinciri.

Pera Müzesi Tepebaşı’nda bulunan Pera Müzesi, İstanbul’un en çok ilgi gören özel müzeleri arasında bulunuyor.  Suna ve İnan Kıraç Vakfı tarafından kurulmuş olan müze, 2005 yılından beri ziyaretçilerini ağırlıyor. Ülkemizin en nitelikli sanat müzelerinden olan Pera Müzesi’ni pazartesi günleri haricinde saat 10:00 ile 19:00 arasında ziyaret edebilirsiniz.

Galata Köprüsü Galata Köprüsü, İstanbul'un en eski köprülerinden biridir. Tarihi yarımada ile Galata semtini birbirine bağlayan stratejik bir konumda yer alır. Galata Köprüsü, İstanbul Boğazı'nın Haliç'e açılan kısmı üzerinde bulunur. Köprünün bulunduğu yer, İstanbul'un en eski yerleşim yerlerinden biri olup, antik çağlardan beri bir geçiş noktası olarak kullanılmıştır.

Türk ve İslam Eserleri Müzesi İstanbul’un Fatih ilçesinde yer alan Türk ve İslam Eserleri Müzesi, İslam sanat eserlerinin toplandığı ilk Türk müzesi olma ünvanına sahip. Hafta içi ve hafta sonu her gün ziyarete açık olan müze 09:00–18:30 saatleri arasında kapılarını misafirlerine açıyor.

Rahmi Koç Müzesi İstanbul’un Hasköy semtinde bulunan Rahmi Koç Müzesi, 27.000 metrekarelik devasa bir alana yayılıyor. Üç ana bölümden meydana gelen müze, İstanbul’un en değerli müzeleri arasında yer alıyor. Pazartesi günleri haricinde saat 10:00 ile 17:00 arasında ziyarete açık.

Sakıp Sabancı Müzesi Türkiye’nin öne çıkmış iş insanlarından olan merhum Sakıp Sabancı'nın köşkü, kendisinin koleksiyon olarak biriktirdiği pek çok eser ve objenin de sergilendiği bir müze hâline getirilmiş. Sarıyer’de bulunan Sakıp Sabancı Müzesi 2002 yılından beri ziyaretçilerini ağırlıyor.

İstanbul Modern Sanat Müzesi İstanbul tarihi olduğu kadar bugünü ve bugünün sanat eserlerini de kucaklayan bir şehir. Bunun en güzel örneği de dünya çapında büyük bir üne sahip olan İstanbul Modern Sanat Müzesi. Beyoğlu’nda bulunan İstanbul Modern Sanat Müzesi pazartesi günleri hariç haftanın her günü kapılarını ziyaretçilerine açıyor.

İstiklal Caddesi Ülkemizin en ünlü caddelerinden biri olan İstiklal Caddesi, İstanbul’un Beyoğlu ilçesinin vazgeçilmez sembollerinden biri. Tünel Meydanı ile Taksim Meydanı’nı birbirine bağlayan caddenin uzunluğu 1,4 kilometreye ulaşıyor. Caddenin orta noktası, Galatasaray Lisesi’nin yanında bulunan Yeniçarşı Caddesi ile İstiklal’in kesiştiği nokta olarak kabul edilmiş.

Galataport İstanbul Galataport İstanbul, İstanbul'un tarihi Karaköy semtinde yer alan muazzam bir kruvaziyer limanı ve karma kullanım projesidir. Avrupa ve Asya kıtalarını birbirine bağlayan bu eşsiz noktada konumlanmış olan proje, şehrin siluetini yeniden şekillendirmekte ve İstanbul'a yeni bir soluk getirmektedir.

Galataport Christmas Market (2021) Christmas Market’lerin Avrupa’da büyük bir heyecanla beklendiği ve çok büyük bir kalabalığı ağırladığı biliniyor. Peki ama aynı atmosferi ülkemizde de yaşayabileceğinizi biliyor muydunuz. Bu sene yedincisi düzenlenecek olan Christmas Market, Galataport İstanbul’da ziyaretçilerine kapılarını açıyor.

Taksim Meydanı Günümüzde İstanbul’un en sembolik duraklarından biri haline gelen Taksim Meydanı’nın bulunduğu bölgeye, Osmanlı döneminde İstanbul’un civarındaki semtlere su dağıtmak için bir maksem inşa edilmiş. Maksemde depolanan suyun civar semtlere dağıtılması da “taksim etmek” olarak adlandırılırmış.

Panorama 1453 Tarih Müzesi Ziyaretçilerine kapılarını 31 Ocak 2009 tarihinde açan Panorama 1453 Tarih Müzesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kente kazandırılmış olan bir müze. Aynı zamanda, dünyanın ilk tam panoramik müzesi olma unvanına da sahip. İstanbul’un fethini ziyaretçilerine yeniden yaşatabilme misyonunu üstlenen müze, Topkapı Kültür Parkı’nın içinde yer alıyor.

Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi İstanbul’un Sarıyer ilçesine bağlı Tarabya semtinde ziyaretçilerini ağırlayan Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi, 2000 yılında açıldı. Klasik otomobil tutkunlarına oldukça keyifli bir gün geçirme fırsatı sunan müzede sergilenen otomobillerin her biri farklı bir hikayeye sahip.

İstanbul Sinema Müzesi İstanbul’un Beyoğlu ilçesinin, ev sahipliği yaptığı sinemalar, sanat atölyeleri, müzeler ve sergi salonları sayesinde ülkemizin en zengin ve popüler kültür duraklarından biri olduğunu söylemek mümkün. Beyoğlu’nun meşhur İstiklal Caddesi’ndeki Atlas Pasajı’nda bulunan İstanbul Sinema Müzesi de haftanın pazartesi haricindeki tüm günlerinde 11:00 ile 19:00 saatleri arasında sinemaseverleri ağırlıyor.

Atatürk Müzesi İstanbul’un Şişli ilçesi sınırlarında bulunan Atatürk Müzesi, Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele’ye hazırlandığı sırada kiraladığı evin içinde ziyaretçilerini ağırlıyor. 28 Mayıs 1928 tarihinde İstanbul Belediyesi’nin satın aldığı bu yapı, 1942 yılında restorasyon çalışmalarının tamamlanması sonucunda Atatürk İnkılabı Müzesi ismiyle ziyarete açılmış.

Eyüp Sultan Camii Eminönü’nden kalkan 99 ve 99A otobüsleriyle doğrudan ulaşım sağlanabilen Eyüp Sultan Camii, İstanbul’un Eyüpsultan ilçesinin merkezinde konumlanan görkemli ve tarihi bir ibadethane. 1458 yılında inşa edilmiş, ancak bu tarihten sonra defalarca kez onarımdan geçirilmiş.

Kariye Camii Günümüzde İstanbul’un Eyüpsultan ilçesi sınırlarında bulunan Kariye Camii’nin tarihçesi Bizans dönemine kadar uzanıyor. Bu görkemli yapı, Bizans döneminin en önemli yapı komplekslerinden biri olan Khora Manastırı’nın merkeziymiş. Khora sözcüğü, Grekçede kırsal alan anlamına geliyor.

Ahrida Sinagogu İsmini Makedonya’nın Ohri kasabasından, yani kurucularının geldikleri yerden alan Ahrida Sinagogu, günümüzde Balat semtinin Kürkçü Çeşme Sokağı’nda bulunuyor. 1693 yılına tarihlenen bir ferman, bize bu tarihi yapının İstanbul’un fethinden önce var olduğunu gösteriyor.

Sultanahmet Camii Sultanahmet Camii, dünya çapında "Mavi Cami" olarak da bilinir ve İstanbul'un en önemli tarihi yapılarından biridir. 17. yüzyılın başlarında Osmanlı İmparatoru I. Ahmed tarafından inşa ettirilmiştir. Mimar Sedefkâr Mehmet Ağa'nın tasarladığı cami, İstanbul'un Sultanahmet semtinde, Ayasofya'nın karşısında yer alır.

Topkapı Sarayı İstanbul’un en çok ziyaret edilen mekanlarından bir tanesi olan Topkapı Sarayı Müzesi, Fatih ilçesinin Cankurtaran mahallesinde yer alıyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun hüküm sürdüğü, 15. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar Merkez Saray olarak kullanılmış olan Topkapı Sarayı, dünyanın en zengin müzeleri arasında bulunuyor.

Çinili Köşk (Fatih Müzesi) Fatih Sultan Mehmet’in Topkapı Sarayı sınırları içinde inşa ettirdiği ilk yapı olan Çinili Köşk, Arkeoloji Müzesi’nin tam karşısında kalan iki katlı yazlık bir köşk. 1472 yılında inşa edilen bu görkemli yapı, aynı zamanda Osmanlı döneminde İstanbul’da yaptırılan en eski sivil mimarlık örneklerinden biri olarak varlığını koruyor.

Büyük Mecidiye Camii (Ortaköy Camii) İstanbul’un ünlü silüetinin önemli bir parçası olan Büyük Mecidiye Camii, halk arasındaki ismiyle Ortaköy Camii, Beşiktaş ilçesine bağlı Ortaköy semtinin en meşhur simgelerinden biri haline gelmiş durumda. 1853 yılında Sultan Abdülmecid’in emriyle inşa edilen Büyük Mecidiye Camii, yıllar içinde geçirdiği deprem ve yangınlar sebebiyle tarih boyunca birkaç kez restorasyon çalışmalarından geçirilmiş.

Dolmabahçe Sarayı Evliya Çelebi’nin eserlerine göre, Dolmabahçe Sarayı’nın günümüzde bulunduğu yere Yavuz Sultan Selim döneminde bir köşk inşa edilmiş. I. Ahmet’in hükümdarlığı sırasında ise bu köşkün bulunduğu alan taşla doldurulmuş ve bu sayede köşk de büyütülmüş. Dolmabahçe ismi de buradan geliyormuş.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri İstanbul’un oldukça kadim bir ilçesi olan Fatih’te, Osman Hamdi Bey yokuşunda bulunan İstanbul Arkeoloji Müzeleri, üç farklı binadan oluşan bir müze merkezi. Aynı zamanda İstanbul’un en görkemli müzelerinden bir tanesi olarak biliniyor ve geniş bir coğrafyanın tarihi ve kültürel yapısına ışık tutuyor.

Sarıyer İstanbul’un Avrupa Yakası’nda bulunan ilçeleri arasında yer alan Sarıyer; Şişli, Beşiktaş, Eyüpsultan ve İstanbul Boğazı ile çevreleniyor. Kuzeyinde Karadeniz’e kıyısı bulunan bu ilçe, yaklaşık 151 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahip. 1930 yılında Beyoğlu ve Çatalca’dan ayrılarak ilçe statüsü kazanan Sarıyer, günümüzde İstanbul’un yaz turizmi açısından en ön plana çıkan ilçelerinden biri.

Fatih Camii Büyük camiler, Osmanlı döneminde ibadethane işlevlerinin yanı sıra, sosyal yaşam açısından da önemli bir yer tutuyormuş. Camilerin içinde medreselerin, imarethanelerin, hamamların ve kütüphanelerin inşa edilmesi; Osmanlı’nın külliye kültürünü sürdüren en önemli faktörlerden biri.

Aya İrini Kilisesi Müzesi Topkapı Sarayı’nın birinci avlusunda yer alan Aya İrini Kilisesi, Bizans’ın ilk kilisesi olması nedeniyle tarihte oldukça önemli bir yere sahip. Roma İmparatoru Konstantin, bu yapıyı İstanbul’u yeniden kurduğu sırada, yani 330’lu yıllarda inşa ettirmiş.

Süleymaniye Camii İstanbul’un tarihi mekanları saymakla bitmez. Bunlardan ilk akla gelenler arasında ise Süleymaniye Camii’ni söyleyebiliriz. Kanuni Sultan Süleyman’ın emri ile kendi adına yapılmaya başlanan, klasik Osmanlı mimarisi örneklerinden olan camii ve külliye, Suriçi’nde bulunan İstanbul’un üçüncü tepesine konumlanmış.

Ayasofya Camii Birçok kişi tarafından “Dünyanın Sekizinci Harikası” olarak tanımlanan ve geçmişten günümüze dek ulaşan en etkileyici yapılardan biri olan Ayasofya, onu ziyaret eden herkesi büyüleyebilecek detayları içinde barındıran bir tasarıma sahip. Keza sanat ve mimarlık tarihinde de hem işlevselliği hem de ihtişamı nedeniyle oldukça önemli bir yer tutuyor.

Harbiye Askeri Müzesi Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı olan Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı’nın yönetiminde bulunan Harbiye Askeri Müzesi, içerisinde barındırdığı zengin koleksiyonlar ile dünyanın önde gelen müzelerinden bir tanesi olarak biliniyor. Harbiye semtinde yer alan müzenin kökeni 15.

Yıldız Sarayı İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde bulunan Yıldız Sarayı, Osmanlı saray mimarisinde verilen son örnek olma özelliğine sahip. Yıldız tepesinin üzerinde konumlanan bu sarayın içinde bulunduğu arazi, Kanuni Sultan Süleyman’ın hüküm sürdüğü dönemin ardından av sahası olarak kullanılmış.

Kapalı Çarşı (İstanbul) Tarihçesi 15. yüzyıla, yani Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesini takip eden sürece kadar uzanan Kapalıçarşı; yalnızca ülkemizin değil, dünyanın en büyük ve görkemli çarşılarından biri. Ülkemize yabancı ülkelerden gelen turistlerin Grand Bazaar olarak adlandırdığı bu gözde yapı, yaklaşık beş buçuk asırlık bir tarihe sahip.

St. Antuan Kilisesi Sent Antuan Bazilikası ve Aziz Antuan Kilisesi isimleriyle de bilinen St. Antuan Kilisesi, İstanbul’un göbeğinde, İstiklal Caddesi’nin kalbinde bulunuyor. Kentin en görkemli ve önemli Katolik kiliselerinden biri olan bu tarihi yapının inşasına 1906 yılında başlanmış.

Sveti Stefan Kilisesi (Demir Kilise) İstanbul’un Tarihi Yarımada bölgesinde ve Fatih’e bağlı Haliç semtinde bulunan Sveti Stefan Kilisesi, dünyada tamamen demirden inşa edilmiş olan tek Ortodoks kilisesi olma özelliğine sahip. Bu sebeple halk arasında Demir Kilise olarak da adlandırılıyor.

Yerebatan Sarnıcı İstanbul’un Avrupa Yakası’nda bulunan Yerebatan Sarnıcı Müzesi, Fatih’in Yerebatan Caddesi’nde yer alıyor. İstanbul’un en mistik, en görkemli yapılarından olan Yerebatan Sarnıcı, Bizans döneminin görkemini günümüze kadar taşımayı başarıyor. Bazilika Sarnıcı adıyla da bilinen bu sarnıç, Bizans İmparatoru Justinyan tarafından yaptırılmış.

Tarihi Yarımada (Fatih) Tarihi Yarımada, İstanbul Fatih'te yer alır ve zengin bir geçmişe sahiptir. Bizans döneminde, bölge Constantinopolis'in bir parçasıydı ve şehrin kalbi olarak kabul ediliyordu. Roma İmparatorluğu'nun doğu başkenti olan şehir, Hristiyan dünyasının merkezi konumundaydı.

Fatih İstanbul’un tarihi ve turistik açıdan en zengin ilçelerinin başında gelen Fatih, Suriçi olarak da adlandırılan Tarihi Yarımada bölgesini kapsıyor. Aslında bu bölgede 2009 yılına dek iki ilçe bulunuyordu: Fatih ve Eminönü. 1928 yılında Fatih’ten ayrılarak ilçe statüsü kazanan Eminönü uzun yıllar boyu bu statüyü korudu.

Sirkeci İstanbul’un Fatih ilçesi, Tarihi Yarımada bölgesini kapsaması sebebiyle kentin turistik açıdan en önemli noktalarından birini oluşturuyor. Hatta kimilerine göre, zaten burası esas İstanbul’un ta kendisi. Fatih’in tarihi ve turistik açıdan en önemli semtleri arasında ise Sirkeci ve Eminönü var.

Kumkapı İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan Kumkapı, Tarihi Yarımada bölgesinin Marmara Denizi’ne kıyısı olan semtlerinden biri. Kadırga, Gedikpaşa ve Yenikapı’yla çevreleniyor. İstanbul’un tarihçesi en köklü semtleri arasında yer alan Kumkapı’nın eski ismi, Kontoskali’ymiş.

Emirgan Korusu Emirgan Korusu İstanbul’un Sarıyer ilçesinde Emirgan semtinde, İstinye koyu ve İstanbul Boğazı’na hâkim bir tepede konuşlanmıştır. 16. yüzyıla kadar Osmanlı yerleşimi olmayan Emirgan semtinin geçmişine bakıldığında hayli çalkantılı olduğu görülüyor. Öncelikle Nişancı Feridun Bey’e bağışlanan bu bölge, o dönemde “Feridun Bahçesi” olarak anılmıştır.

Yedikule Zindanları Yalnızca İstanbul’un değil, aynı zamanda ülkemizin en eski açık hava müzelerinden biri olan Yedikule Zindanları; aslında zindan olarak kullanılmak amacıyla inşa edilmemiş. Türk Tarih Kurumu tarafından elde edilen veriler, Yedikule Zindanları’nın Altın Kapı bölümünün Bizans İmparatoru I.

Galata Kulesi 2013 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nin bir üyesi olan Galata Kulesi, İstanbul’un en ünlü ve önemli sembollerinden biri. Dünyanın en eski kulelerinden biri olarak da görülen bu görkemli yapı, ilk olarak M.S. 507 - 508 yılları arasında Bizans İmparatorluğu tarafından ve Galata surlarının bir bölümü olarak inşa edilmiş.

Milyon Beach Kilyos Bir Milyon Yapım işletmesi olan Milyon Beach Kilyos, İstanbul’un Sarıyer ilçesi sınırları içinde yer alan Kilyos beldesinin en popüler plajlarından biri. 2018 yılından beri ziyaretçilerini ağırlayan bu ücretli işletme, kent merkezine de yaklaşık yarım saatlik sürüş mesafesinde.

Çilingoz Tabiat Parkı İstanbul’un Çatalca ilçesinde yer alan Çilingoz Tabiat Parkı, 2011 yılından beri tabiat parkı statüsüne sahip. 2005 yılından beri de bölgedeki yaban hayatı korumak amacıyla av yasağı uygulanıyor. Kızılağaç, kayın ve gürgen ağaçlarıyla bezeli park, aynı zamanda çok sayıda yabani hayvana ve endemik bitkiye de ev sahipliği yapıyor.

Zeytinburnu İstanbul’un Avrupa Yakası’nda bulunan Marmara Denizi’ne kıyısı olan ilçeler arasında yer alan Zeytinburnu; Fatih, Eyüpsultan, Bayrampaşa, Güngören, Bakırköy ve Esenler ile çevreleniyor. Marmara Denizi de ilçenin güneyinde bulunuyor. Zeytinburnu ismi, bu bölgenin Marmara kıyılarından doğuya doğru bakıldığında coğrafyada burun olarak tanımlanan formda görünmesinden ve bölgedeki zeytinliklerden geliyor.

Sultangazi İstanbul’un Avrupa Yakası’nda bulunan Sultangazi, kentin en yeni ilçelerinden biri. 2008 yılında Gaziosmanpaşa, Eyüpsultan ve Esenler’e bağlı on altı mahallenin birleştirilmesi sonucunda kurulmuş. Yüzölçümü yaklaşık 36 kilometrekare olan Sultangazi; Eyüpsultan, Esenler, Gaziosmanpaşa ve Başakşehir ilçeleriyle çevreleniyor.

Beyoğlu Toplamda 45 mahalleden oluşan ve yaklaşık 225 bin kişilik bir yerleşik nüfusa ev sahipliği yapan Beyoğlu, İstanbul’un en ünlü, köklü ve popüler ilçelerinden biri. İş, eğlence, alışveriş ve kültür merkezlerini tek bir çatını altında buluşturan Beyoğlu’nun bir gün içindeki nüfusu bazı günlerde birkaç milyon kişiyi bile bulabiliyor.

Cihangir İstanbul’un Beyoğlu ilçesine bağlı bir semt olan Cihangir, aynı zamanda kentin en ünlü semtleri arasında. Gerek film setini andıran dar sokakları, gerek müzeleri ve tarihi yapıları gerekse kedileriyle Cihangir’in gerçekten tümüyle kendine has bir ruhu ve atmosferi var.

Tarihi Tünel Füniküler Hattı Tünel veya (Karaköy - Beyoğlu) Tarihi Tünel Füniküler Hattı, 1863 yılında hizmete giren Londra Metrosu’ndan sonra en eski yeraltı toplu taşıma sistemidir. 17 Ocak 1875 yılında tamamlanıp hizmete giren hat, Karaköy ile Beyoğlu arasındaki yaklaşık beş yüz seksen metrelik mesafeyi kapsamaktadır.

Beşiktaş İstanbul’un en köklü, tarihi, popüler ve ilgi gören yerleşim yerlerinden biri olan Beşiktaş, Avrupa Yakası sınırları içinde bulunuyor. Bu bölgenin isminin, Barbaros Hayrettin Paşa’nın gemilerini bağlamak için burada bulunan sahile diktiği beş direkten geldiği, zamanla “beş taş” isminin Beşiktaş’a dönüştüğü rivayet ediliyor.

Sultanahmet Meydanı Ayasofya, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Yerebatan Sarnıcı, Sultan Ahmet Camii, Arasta Çarşısı… İstanbul’un turistik ve tarihi açıdan önem taşıyan birçok durağına ev sahipliği yapan ve asırlara meydan okuyarak günümüze dek varlığını koruyan çok önemli bir meydan Sultanahmet.

Miniatürk Beyoğlu’nda bulunan, her yaş grubundan yerli ve yabancı turistlerin İstanbul turlarında popüler bir adres olan Miniatürk, kısa zamanda muhteşem bir Türkiye turu atmak isteyenler için de ideal bir mekân. Burası Türkiye’nin en değerli tarihi ve turistik mekanlarının sergilendiği bir göz alıcı bir minyatür şehir.

Turkcell Platinum Park İstanbul’da şehrin kalabalığından ve kaosundan uzaklaşıp, doğa ile iç içe huzurlu zaman geçirilecek yerlerin sayısı malum gün geçtikçe azalıyor. Turkcell markası bu azalmanın farkına varmış olacak ki, doğada vakit geçirmek için uzun yollar gitmeden İstanbul’un kalbinde böyle bir konsept yaratmaya karar vermiş.

Atatürk Arboretumu İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Hayrettin Kayacık’ın Fransa’daki arboretum örneklerini görmesi üzerine Türkiye’de de böyle bir alan oluşturma fikri doğmuştur. Fikir 1949 yılında Orman Genel Müdürlüğüne sunulmuş ve kabul edilmiş, ardından İ.Ü.

Belgrad Ormanı Belgrad Ormanı, Kuzey Ormanları olarak anılan ormanların bir parçasıdır ve tarih öncesi dönemlerden bugüne İstanbul’un hem su hem de oksijen açısından önemli bir noktası olma özelliğini sürdürmüştür. Bugün yaklaşık 5.500 hektar alana sahip olan orman, kaynaklara göre geçmiş dönemlerde yaklaşık 13.000 hektar gibi muazzam bir büyüklükteydi.

Mısır Çarşısı Yaklaşık üç buçuk asırdır tüm görkemini ve işlevini koruyarak varlığını sürdüren Mısır Çarşısı, Eminönü’ndeki Çiçek Pazarı ve Yeni Camii’nin yanında konumlanıyor. Bu çarşı yüzölçümü bakımından Kapalıçarşı’dan küçük. Ancak yine de İstanbul’un en eski ve ünlü kapalı çarşılarından biri olma unvanını koruyor.

Bozdoğan Kemeri İstanbul’un Fatih ilçesindeki Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan Bozdoğan Kemeri’nin tam olarak hangi yılda ve kim tarafından yaptırıldığı hâlen belirsizliğini koruyor. Ancak yapılan araştırmalar, bu yapının Roma İmparatoru Hadrianus’un hükümdarlığı sırasında İstanbul’a bazı su tesislerinin inşa edildiğini gösteriyor.

Cağaloğlu Hamamı Günümüzde İstanbul’un Fatih ilçesinin Eminönü semtindeki Prof. Kazım İsmail Gürkan Caddesi üzerinde yer alan Cağaloğlu Hamamı, yaklaşık üç asırdır ayakta. 1741 yılında Sultan Mahmut Kütüphanesi’ne gelir sağlamak amacıyla inşa ettirilen bu yapı, çifte hamam olarak tasarlanmış.

Karaköy İstanbul’un Beyoğlu ilçesine bağlı tarihi semtlerden biri olan Karaköy, tarih boyunca farklı kültürlere ve inançlara sahip olan yüz binlerce insanı aynı çatı altında buluşturmuş bir yer. Hâlen de bu açıdan İstanbul’un en önemli ve değerli merkezlerinden biri olarak görülüyor.

Aynalıkavak Kasrı Aynalıkavak Sahil Sarayı, diğer ismiyle Tersane Sarayı, Osmanlı İmparatorluğu’nun İstanbul’da inşa ettiği dördüncü büyük saray olma özelliğine sahip. Ancak Tersane Sarayı’ndan günümüze dek ulaşabilmiş olan tek yapı, Aynalıkavak Kasrı olmuş. Bu görkemli ve tarihi yapı, Okmeydanı’nın yamaçlarından Haliç’e kadar uzanan bir alana kurulu.

Beylikdüzü İstanbul’un Avrupa Yakası’nda bulunan ve kent merkezine görece uzak ilçeleri arasında yer alan Beylikdüzü, yaklaşık 36 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahip. Büyükçekmece, Esenyurt ve Avcılar ilçeleriyle çevreleniyor. Güneyinde ise Marmara Denizi bulunuyor.

Pierre Loti Tepesi İstanbul’un Eyüpsultan ilçesi sınırları içinde kalan Pierre Loti Tepesi, Haliç’in nefes kesen panoramik manzarasını seyretmek için tercih edebileceğiniz en ideal nokta. Bu tepe ve tepede bulunan tarihi kahve, ismini ünlü Fransız yazar Pierre Loti’den alıyor.

Eyüpsultan İstanbul’un Avrupa Yakası’nda ve Çatalca Yarımadası’nın sınırları içinde bulunan Eyüpsultan, eski ismiyle Eyüp; tarihi değerleri açısından oldukça zengin bir ilçe. Sarıyer, Şişli, Kağıthane, Beyoğlu, Fatih, Zeytinburnu, Bayrampaşa ve Gaziosmanpaşa ilçeleriyle çevreleniyor.

Vialand Tema Park Yaklaşık 600 bin metrekarelik devasa bir alana yayılan Vialand Tema Park, tema park konseptini AVM ile birleştiren bir eğlence ve yaşam kompleksi. Yaklaşık 650 milyon dolarlık bir yatırım sonucunda 2013 yılının Mayıs ayında açılan bu kompleks, üstü açık ve kapalı alışveriş caddelerine ev sahipliği yapıyor.

İsfanbul Tema Park İstanbul’un Eyüpsultan semtinde bulunan İsfanbul Tema Park, çocuklar ve ailelerin keyifli zaman geçirebileceği en eğlenceli ve dinamik mekanlardan bir tanesi. Burası dünyanın en iyilerinden biri olan devasa bir tema parkı, alışveriş ve eğlence alanlarını barındıran dev bir kompleks.

Zorlu Center Yeni Yıl Köyü (2021) İstanbul’da yaşayanların bir kez olsun mutlaka şahit olması gereken atmosferlerden olan Yeni Yıl Köyü, Beşiktaş’ta bulunan ve ülkemizin en gözde alışveriş merkezlerinden bir tanesi olan Zorlu Center’da düzenleniyor. Artık bir gelenek hâline gelmiş olan ve her sene yoğun bir ziyaretçi akınına uğrayan Zorlu Center Yeni Yıl Köyü bu sene de kapılarını açtı ve sizleri bekliyor.

Moipark Eğlence Parkı Şehirden uzaklaşmadan ulaşabileceğiniz gerçek bir eğlence arıyorsanız, Moipark Eğlence Parkı sizin için harika bir alternatif olabilir. Avrupa’nın en büyük kapalı eğlence parkı ünvanına sahip olan Moipark, tam 12.000 metrekarelik bir alana kurulmuş farklı bir dünyayı sizlere sunuyor.

Başakşehir İstanbul’un Avrupa Yakası’nda bulunan ilçelerinden biri olan Başakşehir, aslında kentin en genç ilçeleri arasında yer alıyor. 2008 yılında ilçe statüsü kazanmadan önce bu yerleşim yeri, Küçükçekmece’nin ve Esenler’in sınırları içinde bulunuyordu. Kent merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan Başakşehir; Arnavutköy, Eyüpsultan, Sultangazi, Esenler, Bağcılar, Küçükçekmece, Avcılar ve Esenyurt ilçeleriyle çevreleniyor.

Kılıç Ali Paşa Hamamı İstanbul’un Karaköy ilçesinin Tophane semtinde yer alan Kılıç Ali Paşa Hamamı, Mimar Sinan’ın imzasını taşıyan çok etkileyici bir yapı. 1578-1583 yılları arasında denizcilere hizmet vermesi amacıyla inşa edilen bu görkemli hamam, ismini Osmanlı donanmasının en güçlü ve ünlü komutanlarından biri olan Kılıç Ali Paşa’dan alıyor.

Maçka Demokrasi Parkı Maçka Parkı ya da resmi ismiyle Maçka Demokrasi Parkı, İstanbul’un Şişli ilçesi sınırlarında kalan yemyeşil bir alan. İstanbul sakinlerinin doğanın içinde vakit geçirmek ve şehrin stresli atmosferinden kaçmak için sık sık ziyaret ettiği bu park; Dolmabahçe, Harbiye ve Nişantaşı gibi semtlere de çok yakın olması sayesinde ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görüyor.

Bakırköy Botanik Parkı İstanbul’un Bakırköy ilçesinde 2013 yılında ziyarete açılan Bakırköy Botanik Parkı, 96 bin metrekarelik bir alanı kaplıyor. Tematik park şeklinde inşa edilen bu kompleksin hemen girişinde konuşan dinozor heykelleri yer alıyor. Bu park, aynı zamanda ülkemizin en yüksek oyun kulelerini de içinde barındırıyor.

Bakırköy Avrupa Yakası’nın sınırları içinde ve Marmara Denizi’nin kuzeydoğu kıyısında yer alan bir yerleşim yeri olan Bakırköy, İstanbul’un en popüler ve köklü ilçelerinden biri. Kuzeyinde E-5 karayolu, çevresinde ise Marmara Denizi, Güngören, Bahçelievler, Zeytinburnu ve Küçükçekmece ilçeleri yer alıyor.

İstanbul Akvaryum Belgesel tadında bir tatil gün yaşayabileceğiniz İstanbul Akvaryum, İstanbul’un en çok ilgi gören komplekslerinden bir tanesi. Çocuklar kadar yetişkinlerin de ilgisini çeken akvaryumda dünya denizlerinde yaşayan hemen hemen tüm balık türlerini inceleyebilirsiniz.

Tophane İstanbul’un Beyoğlu ilçesinin Boğaz kıyısında yer alan semtlerinden biri olan Tophane, kentin tarihçe bakımından en köklü yerleşim yerlerinden birini oluşturuyor. Semtin ismi, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmenin ardından, 1455 yılında Tersane-i Amire olarak adlandırılan Haliç’i ve 1460 yılında Tophane-i Amire’yi bu bölgede kurmasından geliyor.

Galata Hem tarihi hem de turistik açıdan İstanbul’un Beyoğlu ilçesinin en özel semtlerinden biri olan Galata’nın bir ucu Pera’ya, diğer ucu da Karaköy’e yaslanıyor. Dar ve dik yokuşlu sokakları, ünü tüm dünyaya yayılmış olan Galata Kulesi, cıvıl cıvıl atmosferi ve tarihi dokusu ile Galata; yolu İstanbul’a düşen yerli ve yabancı turistlerin de ilk uğradığı duraklar arasında.

Samatya İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı bir semt olan Samatya, ismini tıpkı komşusu olan Kumkapı semti gibi, bu bölgede bir dönem yoğun şekilde var olan kumlardan almış. Çünkü Samatya kelimesi, Yunancada “kumlu” anlamına gelen “psamathion” kelimesinden türeyerek günümüzdeki halini almış.

Eminönü İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı bir semt olan Eminönü, aynı zamanda kentin turistik açıdan en çok ziyaret edilen duraklarından biri. Aslında Eminönü 7 Mart 2008 tarihine dek bir ilçe statüsü taşıyordu. Ancak bu tarihten sonra Fatih ilçesine bağlanarak yeniden bir semt oldu.

Fener (Fatih) İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı bir semt olan Fener, yine Fatih’e bağlı olan Balat ile birlikte ilçenin tarihi ve turistik açıdan en gözde durakları arasında yer alıyor. Haliç kıyısında bulunan Fener’in tarihçesi son derece köklü. Semtin ismi, Orta Çağ Yunancasında kullanılan “fanarion” kelimesinden türemiş.

Balat İstanbul’un en eski semtlerinden biri olan Balat, Fatih ilçesinin sınırları içinde, Ayvansaray ve Fener arasında yer alıyor. Keza semtin ismi de Rumcada saray anlamına gelen palation sözcüğünden gelmiş. Balat, İstanbul sınırlarından çıkmadan kendini film setini andıran sokaklarda bulmak ve hem tarihi hem de kültürel açıdan keşfe değer durakları gezmek isteyenler için ideal bir destinasyon.

Kilyos İstanbul’un Sarıyer ilçesine bağlı bir semt olan Kilyos, aynı zamanda kent sınırları içinde yaz turizmi  açısından en ön plana çıkan yerleşim yerlerinin başında geliyor. Kumköy ismiyle de bilinen Kilyos’ta yerleşim tarihi eski çağlara kadar uzanıyor.

Emirgan İsmini İranlı asilzade Emir Güne Han’dan alan Emirgan, İstanbul’un Sarıyer ilçesine bağlı olan ve hem tarihi hem de turistik açıdan birbirinden önemli zenginlikleri içinde barındıran bir semt. Sultan IV. Murad’ın 1635 yılında gerçekleştirdiği Revan Seferi esnasında, Emir Güne Han burada bulunan kaleyi savaşmadan IV.

Nişantaşı İstanbul’un Şişli ilçesine bağlı bir semt olan Nişantaşı, aynı zamanda kentin en lüks semtlerinden biri olarak biliniyor. Hem lüks yaşamın hem de alışverişin kalbinin attığı noktalardan biri olan Nişantaşı, aslında son derece ilginç bir tarihi geçmişe sahip.

Bebek İstanbul’un Avrupa Yakası’nda ve Beşiktaş ilçesinin sınırları içinde bulunan Bebek, Boğaz’ın en lüks ve en gözde semtleri arasında ilk sırada yer alıyor. Rumeli Hisarı ve Arnavutköy arasında kalan bu semt, son derece keyifli ve genellikle burada ikamet eden ünlü simalar tarafından çok rağbet gören bir sahile de sahip.

Ortaköy Avrupa yakasında ve Beşiktaş ilçesi sınırları içinde yer alan Ortaköy, İstanbul sakinleri ve turistler tarafından en sık ziyaret edilen semtlerden biri. Deniz kenarına ve vadi boyunca ilerleyen yamaçlara kurulmuş bir yerleşim olan bu semt, İstanbul’un Bizans hükümdarlığında olduğu dönemde küçük bir balıkçı köyüymüş.

Arnavutköy İstanbul’un Avrupa yakasında, merkezi denilebilecek bir konumda bulunan Arnavutköy, kuzeyinde Karadeniz, güneyinde de Sazlıdere Barajı bulunan bir ilçe. 2008 yılında ilçe statüsü kazanan bu yerleşim yeri, ev sahipliği yaptığı ormanlık alanlar sebebiyle “İstanbul’un ciğerleri” olarak da nitelendiriliyor.

Çemberlitaş Hamamı İstanbul’un Fatih ilçesinin Çemberlitaş semtindeki Divanyolu caddesi üzerinde konumlanan Çemberlitaş Hamamı, 1584 yılından beri kesintisiz şekilde hizmete açık. Gelmiş geçmiş en köklü tarihi Türk hamamlarından biri olan bu yapı, Mimar Sinan’ın imzasını taşıyor.

Beyazıt Kulesi 1749 yılında İstanbul’da gerçekleşen yangınları gözetleyebilmek ve görevlileri zamanında haberdar etmek amacıyla inşa edilmiş olan Beyazıt Kulesi, Fatih’in Beyazıt semtindeki en sembolik yapılardan biri. Yüksekliği 85 metreye ulaşan tarihi kule, günümüzde İstanbul Üniversitesi Merkez Kampüsü sınırları içinde yer alıyor.

Avrupa Yakası Gezilecek Yer Önerileri

Birisi bana gelip “Avrupa yakasında nereleri gezmeliyim?” diye sorsa ilk vereceğim cevaplarla başlamak istiyorum. Fatih! Evet, biraz genel oldu, hemen özele ineceğiz. Avrupa Yakası gezilecek yerler içinde en önemli nokta bence Sultanahmet bölgesi. Bu bölgede ne yok ki? Alman Çeşmesi, Yılanlı Sütun, Örme Dikilitaş ve Obelisk’in yer aldığı Sultanahmet Meydanı, Sultan Ahmet Camii ve Ayasofya Camii burada yer alıyor. Bunun dışında Fatih ilçesinde kesinlikle Topkapı Sarayı, III. Ahmet Çeşmesi, Aya İrini Kilisesi, Binbirdirek Sarnıcı, Yerebatan Sarnıcı, Milyon Taşı, Kapalıçarşı, Süleymaniye Camii, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri ve Fatih Camii ziyaret edilmeli. “Ben çok yorulurum kardeş, dinlenecek bir yer söyle,” diyenler için Gülhane Parkı harika bir dinlenme noktası olacaktır. Tekrar yola çıkmaya hazır olanlara yine Fatih ilçesi sınırları içinde yer alan Çinili Köşk (Fatih Müzesi), Bozdoğan Kemeri ya da Valens Kemeri, Mısır Çarşısı, Ahrida Sinagogu ve Yedikule Zindanları’nı ziyaret etmelerini öneririm. Hazır İstanbul’a gelmişken şöyle bir ter atmayın mı canım? Atın bence de. Bunun için bkz. Çemberlitaş Hamamı ve Cağaloğlu Hamamı. Restore edilmiş eski zaman evleri ve görkemli bir Rum okuluyla muhteşem fotoğraflar çekip şöyle bir geçmişe gidebileceğiniz bir bölge isterseniz de Balat sizin için biçilmiş kaftan derim.

Avrupa yakası gezilecek yerler İstanbul hakkında hiç bilgisi olmayanların dahi mutlaka bildiği bir yer daha içeriyor ki o da Taksim Meydanı. Burası İstanbul’un Beyoğlu ilçesi sınırları içinde yer alıyor. Meydan üzerindeki anıtla fotoğraf çektirmeden İstanbul’dan döneni dövüyorlarmış, bizden söylemesi. Bunun yanında yine meydanda yer alan görkemli Taksim Camisi’ni ziyaret edebilirsiniz. Beyoğlu’nun en meşhur bir diğer noktası da İstiklal Caddesi ki burayı Taksim Meydanı’ndan sonra gezmeye başlayabilirsiniz. Cadde üzerinde ve arka sokaklarda sayısız mağaza, kafe, restoran vb. dükkân bulunuyor; illa ki zevkinize göre bir yer bulursunuz. Ayrıca, Avrupa yakasında gezilecek yerler ücretsiz olsun diyenler için İstiklal Caddesi, Taksim Camisi, Taksim Meydanı, Ayasofya Camii, Sultanahmet Camii, Gülhane Parkı, Sultanahmet Meydanı ve Bozdoğan Kemeri yerlerin ücretsiz olarak gezilebileceğini hatırlatalım. Beyoğlu’na geri dönecek olursak bence Beyoğlu’nda görülmesi gereken yerler açısından İstiklal Caddesi’ni Galata Kulesi takip ediyor ancak Beyoğlu’nda görülecek yerler bununla sınırlı değil. Beyoğlu özelinde Avrupa yakası gezilecek yerler nelerdir diye düşünenlerin mutlaka göz önünde bulundurması gereken diğer noktalar şöyle: İstanbul Sinema Müzesi, Pera Müzesi, Rahmi Koç Müzesi, Aynalıkavak Kasrı, Masumiyet Müzesi, Miniatürk, İstanbul Modern Sanat Müzesi, Madame Tussauds Balmumu Heykel Müzesi.

Avrupa yakası gezilecek yerler arasında Eyüpsultan’ın yeri de bir ayrıdır hani. Manevi atmosferiyle yalnızca şehir dışından aynı zamanda İstanbul içinden de binlerce ziyaretçiyi ağırlayan Eyüp Sultan Camii bu ilçenin en önemli hazinesi demek yanlış olmaz. Camiye geldiyseniz yakınlardaki Pierre Loti Tepesi’ne çıkın ve Haliç’e şöyle bir yukarıdan bakın bakalım nasıl görünüyor. Avrupa yakası ailecek gezilecek yerler arayışında olanlar aslında burada saydığımız neredeyse her yere rahatlıkla gidebilirler ancak bilhassa çocukların eğlenebileceği bir yer olsun derseniz Eyüpsultan’da bulunan Vialand Tema Park sizin için iyi bir seçenek olabilir. Bakırköy’de yer alan Florya Atatürk Deniz Köşkü ve Zeytinburnu Panorama 1453 Tarih Müzesi de değerlendirmenizi önerdiğim noktalar.

İstanbul Avrupa yakası’nda gezilecek doğal yerler arayışında olanlar için ek olarak Sarıyer’deki Baltalimanı Japon Bahçesi, Bakırköy’deki Florya Atatürk Ormanı, Eyüpsultan’daki Göktürk Göleti Tabiat Parkı ve Kemerburgaz Kent Ormanı ile Çatalca’daki Çilingoz Tabiat Parkı’nı sayabiliriz. Bunlardan bazıları (Garipçe Köyü ve Çilingoz Tabiat Parkı gibi) Avrupa yakasında arabayla gezilecek yerler arayanlar için daha uygun olacaktır zira buralar merkezden biraz uzak kalıyor ve özellikle birkaç kişi gezecekseniz ulaşım özel araçla daha rahat oluyor. Tercihinizi İstanbul’da arabayla gezilecek yerler noktasında kullanacaksanız sizi daha ziyade açık alanların beklediğini, yani doğayla iç içe vakit geçirebileceğinizi söyleyelim. Örneğin Belgrad Ormanı, Bebek sahili ve Atatürk Arboretumu gibi yerler özel aracı olanların mutlaka gitmesi gereken yerler.

  • Avrupa Yakası'nda ziyaret edilmesi gereken en popüler yerler arasında Ayasofya, Topkapı Sarayı, Sultanahmet Camii (Mavi Cami), Galata Kulesi, İstiklal Caddesi ve Taksim Meydanı, Dolmabahçe Sarayı, Yıldız Parkı ve Nişantaşı bulunur. Ayasofya, bin yıldan fazla dünyanın en büyük katedrali olarak kaldıktan sonra camiye dönüştürülmüş ve şimdi müze olarak hizmet veren tarihi bir yapıdır. Topkapı Sarayı, Osmanlı İmparatorları'nın asırlar boyunca ikametgâhı olmuştur ve zengin koleksiyonlarıyla dikkat çeker. Galata Kulesi, muhteşem İstanbul manzarası sunar. İstiklal Caddesi ve Taksim Meydanı, alışveriş, yeme içme ve eğlence için popüler noktalardır. Dolmabahçe Sarayı, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde inşa edilmiş görkemli bir saraydır.

  • Avrupa Yakası'nın gizli kalmış cennetleri arasında Balat'ın tarihi sokakları, Kariye Müzesi (Chora Kilisesi), Yedikule Hisarı ve Fener'in tarihi Rum Patrikhanesi bulunur. Balat, renkli binaları ve tarihi atmosferi ile fotoğrafçılar ve tarih meraklıları için cazip bir bölgedir. Kariye Müzesi, Bizans dönemine ait muhteşem mozaik ve freskleri ile önemli bir kültürel mirastır. Yedikule Hisarı, İstanbul'un fethinden sonra inşa edilen tarihi bir kale ve hapishanedir. Fener'in Rum Patrikhanesi, zengin tarihi ve mimarisi ile dikkat çekmektedir.

  • Avrupa Yakası'na seyahat için en ideal zaman, ilkbahar (Nisan-Mayıs) ve sonbahar (Eylül-Ekim) aylarıdır. Bu dönemler, hava sıcaklığının ne çok yüksek ne de çok düşük olduğu, şehrin tarihi ve doğal güzelliklerini keşfetmek için mükemmel koşullar sunduğu ve turist kalabalıklarının daha az olduğu zamanlardır. İlkbaharda şehir, çiçeklerle süslenir ve canlı bir atmosfere bürünürken, sonbaharda hafif serin hava, yürüyüş ve keşif için idealdir. Yaz ayları, özellikle Temmuz ve Ağustos, şehrin en yoğun ve sıcak dönemidir; bu zamanlarda birçok festival ve etkinlik düzenlenir.

İlgili İçerikler

Her anlamda metropol olmanın hakkını sonuna kadar veren İstanbul’da gezilecek yerler listesini tamamlamak için belki aylar yetmez. Hatta İstanbul’u baştan...

Yahya Kemal’in “Sade bir semtini sevmek bile ömre değer.” dediği, Orhan Veli’nin gözleri kapalı dinlediği, Cahit Sıtkı’nın “gökyüzü mahallesi”, Sezai...

Türkiye'deki En Önemli Tarihi Yapılar ve YerlerTürkiye, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış zengin bir kültürel mirasa sahiptir....

Tüm kötülükleri geride bırakıp yeni umutlar ile başlayacağımız 2022 yılına yalnızca sayılı günler kaldı ve dünyanın her yerinde yeni yıl...

Büyük şehirlerde yaşamanın çok sayıda avantajı olduğu gibi, hayatımızı etkilediğinin bazen farkında bile olmadığımız dezavantajları da var. Özellikle söz konusu...

Her sene olduğu gibi bu sene de hevesle beklenen yarı yıl tatili geldi çattı. Her ne kadar Covid-19 pandemisi hâlâ...

Coğrafi konumu ve ev sahipliği yaptığı değerler bakımından yalnızca ülkemizin değil, dünyanın da en önemli şehirlerinden biri olarak görülen İstanbul;...

Dünyanın turizm açısından en popüler şehirlerinden birisi olan İstanbul için, aylarca gezseniz bile bitiremeyeceğiniz kadar kalabalık bir keşif listesi oluşturmanız...

Bir şehri, ülkeyi, kültürü daha yakından tanımak ya da tarihsel bir yolculuğa çıkmak için yapabileceğiniz en doğru ve keyifli şeylerden...

Dünyanın birçok farklı noktasında, taşıdığı mimari üslupla ve büyüleyici görünümüyle herkesi kendine hayran bırakan sayısız farklı yapı var. Ancak bunların...

İstanbul şarkılara, şiirlere ve romanlara konu olmuş, nice imparatorluklar devirmiş kadim bir şehir. Tarih bu şehri beslemiş, büyütmüş ve her...

Doğayla iç içe olmayı sevdiği, gezgin ruhunu beslemek istediği ve özgür tatiller hayal ettiği için bir karavan almaya karar verenlerin...

İstanbul’da yaşamanın avantajları olduğu kadar, dezavantajları da var. Şehrin kalabalığı, gürültüsü ve keşmekeşi bazen gerçekten çok bunaltıcı noktalara gelebiliyor. Hele...

Daha Haziran ayının başından belli olduğu üzere yine çok sıcak bir yaz bizleri bekliyor. Bunaltıcı sıcaklar özellikle bolca bina ile...

Günümüzde dünyanın hemen hemen her yerinde, hem şehir içerisinde hem de şehirlerarası ulaşımı sağlayan metro sistemleri 1800’lü yıllarından başından beri...

İstanbul, günlerce gezsek bile tamamını keşfedemeyeceğimiz, içinde nice medeniyetlerin izlerini ve gizli kalmış hazinelerini barındıran kadim bir şehir. Tarih boyunca...

Popüler İçerikler
En Güzel İstanbul Semtleri: İstanbul’un Görülmesi Gereken En Popüler 20 Semti Gezilecek Yerler
En Güzel İstanbul Semtleri: İstanbul’un Görülmesi Gereken En Popüler 20 Semti

Her anlamda metropol olmanın hakkını sonuna kadar veren İstanbul’da gezilecek...

En Büyük Aquaparklar: Türkiye’deki En Büyük 15 Aquapark Tema ve Doğa Parkları
En Büyük Aquaparklar: Türkiye’deki En Büyük 15 Aquapark

Daha Haziran ayının başından belli olduğu üzere yine çok sıcak...

Dünyanın En İlginç Müzeleri: Dünyadaki En Sıra Dışı 12 Müze Müzeler ve Tarihi Yapılar
Dünyanın En İlginç Müzeleri: Dünyadaki En Sıra Dışı 12 Müze

Bir şehri, ülkeyi, kültürü daha yakından tanımak ya da tarihsel...