Kazım Taşkent’in liderliğinde 1944 yılında kurulan Yapı Kredi Bankası, ülkemizin en prestijli ve ünlü bankalarından biri. İstanbul’un Beyoğlu ilçesine bağlı Kabataş semtinde bulunan Yapı Kredi Müzesi de size bu köklü bankanın yolculuğuna tanıklık etme fırsatı sunuyor. Kazım Taşkent’in kurmuş olduğu banka bünyesinde faaliyet gösteren kültür ve sanat müşavirliği bölümü, Vedat Nedim Tör’ün yönetiminde olduğu dönemde bu kıymetli müzeyi kente kazandırmış. İbrahim Hakkı Konyalı ve Şevket Rado gibi önemli kültür insanlarının da katkılarıyla, müzenin koleksiyonları 1953 yılından itibaren oluşturulmaya başlanmış. Yıllar içinde genişledikçe genişlemiş ve nihayetinde 1992 yılında, Yapı Kredi Müzesi ziyarete açılmış.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı özel bir müze olarak faaliyet gösteren Yapı Kredi Müzesi, 2021 yılında kapsamlı bir yenileme çalışmasından geçirildi. Müzenin içinde iki ana koleksiyon bulunuyor: nümismatik (sikke) ve etnografik eserler.
Nümismatik bölümünde, müzenin temel koleksiyonunu oluşturan 55 binden fazla sikke, madalya ve nişan sergileniyor. Kendi alanında dünyanın en önemli koleksiyonları arasında sayılan bölümde, insanlık tarihi boyunca geniş bir coğrafyada kullanılmış paraları yakından inceleyebiliyorsunuz. Antik Yunan ve Roma dönemlerinden İslam devletlerine, oradan erken Cumhuriyet dönemine kadar uzanan, çok geniş bir zaman diliminden söz ediyoruz. Atina, Bergama, Roma ve İstanbul gibi önemli merkezlerde basılan sikkeler aracılığıyla, yaklaşık 2 bin 600 yıllık bir ekonomik, politik ve kültürel tarihin izinden gitmek mümkün.
Müzenin etnografya bölümünde ise Türk-İslam kültürüne ait nadir rastlanan eserler bulunuyor. 16. yüzyıl ve sonrası Osmanlı dönemine tarihlenen altın kaplama bakır eşyalar, gümüş objeler ve cep saatleri burada sergileniyor. Müzedeki bir bölüm ise doğrudan Atatürk’ün kişisel eşyaları için ayrılmış. Kazım Taşkent’in Atatürk’e armağan ettiği cep saati ve Ürdün Kralı’nın Atatürk’e hediyesi olan müzikli sigara kutusu gibi kıymetli eşyaları görebiliyorsunuz. Atatürk’ün; annesi, kardeşi ve yakın dostu Falih Rıfkı Atay’a yazmış olduğu mektuplar da bu bölümde yer alıyor. Ücretsiz giriş yapabileceğiniz Yapı Kredi Müzesi, hafta içi 10:00-19:00, cumartesi günleri 11:00-19:00, pazar günleri de 12:00-19:00 saatleri arasında ziyarete açık.