nerdeneredenerdenerede

Dünyanın En İlginç Müzeleri: Dünyadaki En Sıra Dışı 12 Müze

Dünyanın En İlginç Müzeleri: Dünyadaki En Sıra Dışı 12 Müze
Bir şehri, ülkeyi, kültürü daha yakından tanımak ya da tarihsel bir yolculuğa çıkmak için yapabileceğiniz en doğru ve keyifli şeylerden biri, rotanızı müzelere çevirmek. Çünkü müzelerin sahip olduğu temalar, koleksiyonlar ve eserler sizi hem geçmişin hem de bambaşka dünyaların kıyısına sürükleyebiliyor.

Sizin de müze dendiğinde aklınıza birbirinden ünlü sanat eserlerinin sergilendiği etkileyici mimari yapılar geliyor, değil mi? Çünkü dünyanın en çok ziyaretçi ağırlayan müzeleri, zihnimizde tüm müzelerin bu şekilde canlanmasına neden oluyor. Peki bir müzede sergilenmeye değer bulunan eserler ille de özel, değerli, ünlü ya da klasik olmak zorunda mı? Belki inanmayacaksınız ama aslında müzelerde sergilenen eserlerin uyması gereken hiçbir genel kriter yok. Tam da bu sebeple, dünyadaki bazı müzeler birbirinden ilginç konseptler ve koleksiyonlar eşliğinde ziyaretçilerine kapılarını açıyor.

Dünyanın en ilginç müzelerini daha yakından tanıdığınızda, sergilenen objelerin çeşitliliği ve bu müzelerin arkasındaki hayal gücü sizi gerçekten şaşkınlığa uğratabilir. Baştan uyarayım: Az sonra okuyacağınız listedeki bazı müzeleri gezmek için hem sağlam bir psikolojiye hem de dayanıklı bir mideye sahip olmak gerekiyor. Klasiklerin dışına çıkıp, ilginç bir deneyim sunacak müzeleri tanımak istiyorsanız kesinlikle doğru yerdesiniz. Gelin, dünyanın en ilginç müzelerini ve onlara bu sıfatı kazandıran özellikleri daha yakından inceleyelim.

1. Kırık Kalpler Müzesi (Museum of Broken Relationships) - Hırvatistan

Kırık Kalpler Müzesi

Hırvatistan’ın Zagreb şehrinde yer alan Kırık Kalpler Müzesi, yalnızca ismiyle bile ne kadar hüzünlü bir atmosfere sahip olduğunu gösteriyor. Müzenin kapısından içeri girdiğiniz andan itibaren de binbir farklı yaşam öyküsüne temas edebiliyor, kendinizi geçmişteki hatıraların arasında dolaşırken buluyorsunuz. Çünkü Kırık Kalpler Müzesi’nde biten ilişkilerden geriye kalan eşyalar sergileniyor.

Söz konusu ilişkilerin aşk ilişkisi olması da şart değil üstelik. Bir anneden çocuğuna ya da bir dosttan diğerine kalan objeler de müzede yer bulabiliyor. Tek şart, bahsi geçen ilişkinin bir sebepten sona ermiş olması. Hal böyle olunca, Kırık Kalpler Müzesi’nin her bir koridorunda yaşanmışlıklarla ve hüzünle sarmalanıyorsunuz. Malum, biten ilişkiler ardında çoğunlukla derin izler ya da tecrübeler bırakıyor. Siz de bu izlerin öyküsünü öğrenebiliyor, bu esnada kendi anılarınızı ve ilişkilerinizi hatırlıyorsunuz. 2006 yılından beri ziyaretçilerini ağırlayan bu müzeye bağış yapmak serbest. Olur da yolunuz Kırık Kalpler Müzesi’ne düşerse siz de sona eren ilişkinizden kalan bir hatırayı müzeye bağışlayabilirsiniz.

2. Kötü Sanat Müzesi (Museum of Bad Art) - Amerika Birleşik Devletleri

Kötü Sanat Müzesi

Başlarken de söylediğimiz gibi, müzelerde genellikle birbirinden etkileyici ve olağanüstü sanat eserlerini görmeye alışığız. Ancak ABD’nin Massachussetts eyaletinde bulunan Kötü Sanat Müzesi yalnızca “göz ardı edilemeyecek kadar kötü” olan sanat eserlerini sergiliyor. Müzenin kurucusu olan Scott Wilson’a bu fikri, yıllar önce çöpte bulduğu bir tablo vermiş. Wilson bu andan itibaren gerçekten son derece kötü olarak tanımlayabileceği sanat eserlerinin peşine düşmüş ve iş dünyaca ünlü bir müze kurmaya kadar gelmiş.

Kötü Sanat Müzesi’nde göreceğiniz yaklaşık 600 sanat eserinden her biri benzersiz. Çünkü hepsi kendi kulvarının en kötüsü olma açısından bir hayli iddialı. Dileyen tüm sanatçılar müzeye eserlerini bağışlayabiliyor. Ancak Wilson’un söylediğine göre, bağışlanan eserlerin çoğu yeterince kötü olmadıkları gerekçesiyle müzeye kabul edilmiyor.

3. İşkence Müzesi (The Torture Museum) - Hollanda

İşkence Müzesi

Dünyada odağına işkence temasını alan birkaç müze var ve bunların her biri son derece tüyler ürpertici bir atmosfere sahip. Amsterdam’da bulunan İşkence Müzesi de size kapısından girdiğiniz andan itibaren insanlığın ne kadar zalim ve korkunç olabileceğini açıkça gösteriyor. İşkence Müzesi’nde sergilenen tüm objeler, Orta Çağ Avrupa’sında insanları cezalandırmak ve öldürmek için kullanılan işkence aletlerinden oluşuyor.

Tamamı loş ışıkla aydınlatılmış bu küçük müzenin her bir noktasında dehşetin izlerini görmek mümkün. Haliyle bu müze size hiç keyifli bir keşif deneyimi sunmuyor. Ancak zaten amaç da ziyaretçileri eğlendirmek değil, işkencenin ne kadar korkunç bir şey olduğuna dair farkındalık yaratmak. Günümüzde işkencenin halen uygulandığı birçok ülke olduğunu düşündüğümüzde, söz konusu farkındalığın ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkıyor.

4. Avanos Saç Müzesi (Chez Galip Hair Museum) - Türkiye

Avanos Saç Müzesi

Dünyanın en ilginç müzeleri listelerine giren müzelerden birinin ülkemizde yer aldığını biliyor muydunuz? Nevşehir’in Avanos ilçesinde bulunan Saç Müzesi, Nevşehir’li bir çanak ustası olan Galip Körükçü tarafından kurulmuş. Üstelik, Galip...

Dünyanın en ilginç müzelerinin yalnızca yabancı ülkelerde olduğunu sanıyorsanız çok yanılıyorsunuz. Çünkü bu listeye defalarca girmiş olan Saç Müzesi; yanı başımızda, Nevşehir’in Avanos ilçesinde yer alıyor. On binlerce kadının saçlarından kesilmiş birer tutamın sergilendiği bu ilginç müze, Nevşehir’li çanak ustası Galip Körükçü tarafından kurulmuş.

Körükçü, 1979 yılında atölyesini ziyaret eden bir kadın turiste saçlarının ne kadar güzel olduğunu söylemiş, kadın da hatıra olarak saçından bir tutam keserek atölyenin duvarına asmış. İlerleyen zamanlarda atölyedeki saç diğer kadın turistlerin de dikkatini çekmiş ve onlar da saçlarından bir tutamı duvara iliştirmişler. Kısacası, bu kendiliğinden gelişen gelenek, yıllar içinde Nevşehir’e ünlü bir saç müzesi kazandırmış. Müzede bugün 16 binden fazla kadına ait saçlardan oluşan sıra dışı bir koleksiyon sergileniyor. Üstelik saç tutamlarının yanında kime ait olduklarına ilişkin bilgiler de yer alıyor.

5. Masumiyet Müzesi (The Museum of Innocence) - Türkiye

Masumiyet Müzesi

Nobel ödüllü yazarımız Orhan Pamuk’un 2008 yılında yayınlanan romanı Masumiyet Müzesi, 1974 yılında başlayıp 2000’lerin başında sona eren bir aşk öyküsünü anlatıyor. Elbette romanda anlatılanlar yalnızca aşk öyküsüyle sınırlı değil....

Ülkemizdeki ilginç müzelerin bir diğer örneği de edebiyat tutkunlarının yakından tanıdığı Masumiyet Müzesi. Orhan Pamuk’un aynı isimli romanındaki kurmaca evreni yansıtmak için kurduğu Masumiyet Müzesi, roman karakterlerinin temas ettiği objelerden oluşan büyük bir koleksiyona sahip. İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde, Çukurcuma’da yer alan Masumiyet Müzesi 2012 yılında, kitabın yayınlanmasından dört sene sonra açılmış. Üstelik bu müze, bir romanın kurmaca evreni üzerine inşa edilmesi nedeniyle türünün ilk ve tek örneği.

Müzede yer alan eşyaların tamamı, romanın baş karakterleri olan Kemal ve Füsun’un gördüğü, duyduğu, dokunduğu ya da hayal ettiği objelerden oluşuyor. Elbette müzeyi gezmek için kitabı okumuş olmanız şart değil. Ancak müzeye ücretsiz giriş yapmak isterseniz Masumiyet Müzesi kitabının her baskısında bir adet müze bileti olduğunu da hatırlatalım.

6. Kanalizasyon Müzesi (Le Musée des Egouts) - Fransa

Kanalizasyon Müzesi

Hani bazı müzeleri gezmek için sağlam bir mideye ihtiyaç duyacağınızı söylemiştim ya; sıra tam da bu müzelere geldi. Paris’te yer alan Kanalizasyon Müzesi’ne girmeden önce ciğerlerinizi bol bol oksijenle doldurmanızda yarar var. Çünkü içerideki koku sizi, müze geziniz boyunca nefesinizi idareli kullanmaya mecbur bırakabilir.

Kanalizasyon Müzesi ziyaretçilere, Paris’te 1200’lü yıllarda inşa edilen ve 1900’lü yıllarda yenilenen kanalizasyon sistemini daha yakından tanıma şansı vermek amacıyla kurulmuş. Ancak burada asıl ilginç olan, müzenin neden değil, nerede kurulduğu. Kanalizasyon Müzesi adının hakkını tam anlamıyla vererek, doğrudan kanalizasyon sisteminin içinde yer alıyor. Müzeyi gezerken 450 metrelik karanlık, dar ve haliyle pis kokan tünellerin içinde yürüyebiliyor; aşıklar şehri Paris’e bir de yerin altından bakma şansı buluyorsunuz. Hediyelik eşya bölümüne uğramak isterseniz, orada da sizi, doldurulmuş lağım fareleri gibi içinizi pek açmayacak seçenekler bekliyor.   

7. Kadavra Müzesi (Plastinarium) - Almanya

Kadavra Müzesi

Yüzünüzde bir gülümsemeyle değil, muhtemelen dehşet ifadesiyle gezeceğiniz bir diğer ilginç müze de Almanya’nın Guben kentinde bulunan Kadavra Müzesi. Büyük bir tekstil fabrikasından dönüştürülen bu müze, Polonyalı anatomist Gunther Von Hagens tarafından kurulmuş. Tamamı insan ve hayvan kadavralarından oluşan müzenin temel amacı, isteyen herkesin anatomi hakkında daha detaylı bilgi edinebilmesini sağlamak.

Müzede sergilenecek kadavraların derisi yüzülüyor ve kas bütünlüklerinin korunmasını sağlayacak işlemler uygulanıyor. Haliyle ortaya biraz korkunç bir görüntü çıkıyor. Ancak özellikle tıp öğrencileri, akademisyenler ve sağlık çalışanları müzeyi ziyaret ederek kadavraları yakından inceleme ve çeşitli eğitim atölyelerine katılma fırsatı buluyor. Müzenin kapıları, anatomiye ilgi duyan herkese açık. Hatta vücudunuzu müzeye bağışladığınız takdirde ömür boyu ücretsiz giriş hakkı kazanıyorsunuz.

8. Cadılık ve Sihir Müzesi (The Museum of Witchcraft and Magic) - İngiltere

Cadılık ve Sihir Müzesi

Fantastik filmlere ve kitaplara ilgi duyuyorsanız Cornwall’daki Boscastle adlı küçük köyün mistik atmosferi sizi hemen içine çekecek. Elbette bu atmosferin oluşmasında Boscastle Şatosu’nda bulunan Cadılık ve Sihir Müzesi’nin payı da oldukça büyük.

1960 yılında film yapımcısı Cecil Williamson tarafından kurulan müzede cadılık ve sihir tarihiyle ilişkili olduğuna inanılan üç binden fazla belge ve yedi bini aşkın kitap bulunuyor. Ayrıca, müzedeki belgeler bize Orta Çağ karanlığında cadı olmakla suçlanan kadınların uğradığı zulümleri de gösteriyor. Ancak bir gün yolunuz Boscastle’a düşerse müzeyi gezmek için randevu almanız gerektiğini hatırlatalım. Cadılık ve Sihir Müzesi’ne çat kapı uğramak mümkün değil.

9. Araftaki Kutsal Ruhlar Müzesi (Museo delle Anime del Purgatorio) - İtalya

Araftaki Kutsal Ruhlar Müzesi

Mistik atmosferden devam ediyor ve soluğu İtalya’nın başkenti Roma’da alıyoruz. Roma’da bulunan Chiesa del Sacro Cuore del Suffragio adlı kilisenin bir bölümünde yer alan Araftaki Kutsal Ruhlar Müzesi, arafta sıkışıp kaldığı düşünülen kişilerin bıraktığı izlerin sergilendiği bir müze. 1897 yılında kilisede çıkan bir yangın, o dönem kilise rahipliği yapan Victor Jouët’in alevlerin arasından ona bakan üzgün bir insan yüzü görmesine sebep olmuş.

Gördüğü kişinin arafta kalan bir ruh olduğuna inanan Jouët, ilerleyen yıllarda hep araftaki kişilere dair izler aramış. Müze koleksiyonu da Jouët’in bulduğu ya da en azından bulduğunu düşündüğü izlerden oluşuyor. Müze sakinleri her bir izi kutsal kabul ediyor ve ziyaretçilerden izlerin sahibi olan ruhların huzura kavuşması için dua etmelerini istiyor.

10. Parazit Müzesi (The Meguro Parasitological Museum) - Tokyo

Parazit Müzesi

Mistik atmosferimiz sona erdi, döndük yine midenizin sınırlarını zorlayabilecek bir diğer müzeye! Adından da anlaşılabileceği üzere, Parazit Müzesi’nde gerçekten parazitler sergileniyor. Hatta bu bilgi sizi şaşırtır mı, bilmiyorum ama burası dünyada parazitlere adanan ilk ve tek müze. 1953 yılında Dr. Satoru Kamegai tarafından kurulan Parazit Müzesi, ziyaretçilerine parazitlerin çeşitliliği ve yaşam döngüsüne olan etkileri konusunda bilgi vermeyi amaçlıyor.

Yaklaşık 300 farklı parazitin sergilendiği müzede en çok ilgi çeken parazit, 29 metre boyundaki bağırsak kurdu. Kısacası, bu müzede gezerken de yüzünüzde pek mutlu bir ifade olmayabilir. Ancak parazitler hakkında bilgi edinmek, bu temadaki eğitici filmleri izlemek ya da parazitlerin organlarda nasıl etkiler yaratabileceğini öğrenmek istiyorsanız Parazit Müzesi gidebileceğiniz en doğru adres.

11. Dış Borç Müzesi (Museum of Foreign Debt) - Arjantin

Dış Borç Müzesi

Dünyanın ilk ve tek “ibret-i alem olsun diye” açılmış müzesine hoşgeldiniz! Arjantin’in başkentinde bulunan Buenos Aires Üniversitesi’nde yer alan Dış Borç Müzesi, ülkenin 2001-2002 yıllarında yaşadığı büyük ekonomik krizin nedenlerini ve sonuçlarını gözler önüne sermek için kurulmuş.

2001 yılında dış borcu 100 milyar doları aşarak dünya rekoru kıran Arjantin, bu gidişattan ve sonuçtan IMF’yi sorumlu tutuyor. Bu nedenle de Dış Borç Müzesi aracılığıyla hem çocuklara hem de yetişkinlere borçlanmanın ne kadar ağır sonuçları olabileceğini anlatmaya çalışıyor. 2005 yılında açılan müze, üniversitenin ekonomi bölümünde. Müzeye giriş de ücretsiz. Zaten aksi, biraz ironik olurdu.

12. Hiçbir Şey Müzesi (No Show Museum) - İsviçre

Hiçbir Şey Müzesi

Birlikte çıktığımız bu keyifli müze yolculuğunda 11 farklı ilginç müzeyi tanıdık. Söz konusu müzelerin her birinde insanın hem hayal gücünü hem de sınırlarını zorlayabilecek koleksiyonlar yer alıyordu. Dilerseniz, şimdi bu listeyi sizi daha da şaşırtabilecek bir müzeyle kapatalım. Konumuz, İsviçre’nin Zürih şehrinde bulunan Hiçbir Şey Müzesi. Çünkü bu müzede gerçekten hiçbir şey yok.

Kulağa absürt geliyor olabilir ama Hiçbir Şey Müzesi’ne girdiğiniz andan itibaren sizi boş ve bembeyaz duvarlar karşılıyor. Duvarların bazılarında çerçeveler asılı, ancak onların da içi boş. Aslında müzenin içinde Andy Warhol ya da Marcel Duchamp gibi ünlü sanatçıların imzasını taşıyan eserler var. Örneğin, müzenin koleksiyonunda heykeller mevcut ama havayla yapıldıkları için biz onları görme şerefine nail olamıyoruz.

Hiçbir Şey Müzesi’nin kuruluş amacı “hiçlik” kavramını somutlaştırmak ve estetik algısı üzerindeki rolünü yeniden sorgulamak. Başka bir deyişle, hiçliği tanımlamak mümkün olmadığı için müze kurucuları bu paradoksu ilginç bir yöntemle yorumlamaya karar vermiş. Daha da ilginci, Hiçlik Müzesi 2015 yılından beri turnede. Yolunuz Zürih’e düşerse ya da müze Türkiye’ye gelirse bu sıra dışı keşif deneyimini siz de yaşayabilirsiniz. Zaten müzede hiçbir şey olmadığı için, kıtadan kıtaya taşınması da pek zor olmuyor.

Sıra İçerik Kullanıcı Puanı
1 Avanos Saç Müzesi 9,5
2 Masumiyet Müzesi 9,5
Ege Ertan Yazar
25.02.2024
İlgili İçerikler

Eski ismi olan Bozok olan Yozgat, Türkiye’nin küçük şehirlerinden bir tanesidir. Doğal güzelliklerinin yanı sıra, tarihçesi de son derece köklüdür....

Bir yanına görkemli Toros Dağları’nı, bir yanına da Seyhan Nehri’ni almış olan Adana, ülkemizin turistik açıdan en etkileyici kentlerinden biri....

Doğu Anadolu Bölgesi’nin en özel şehirlerinden bir tanesi olan Elazığ’ın eski çağlardaki adı Harput’tur. Yukarı Fırat havzasının doğal güzelliklerini bünyesinde...

Masal diyarını andıran travertenleri, meşhur kaplıcaları ve tarih kokan antik kentleriyle Denizli, yeni yerler keşfetmeyi sevenler için adeta bir hazine...

Ülkemizin termal turizm başkentlerinden biri olan Afyonkarahisar, hem sağlık ve huzur hem de tarih  ve doğa dolu bir kaçamak arayanlar...

Türkiye’nin görülmesi gereken noktalarından olan Sivas’a gitmeyi planlayanlar için bir “Sivas gezilecek yerler listesi” hazırlayalım dedik. Kolları sıvadık, “burayı görmeden...

Türkiye’nin en yüksek zirvesine ev sahipliği yapan Ağrı, görkemli doğası ve zengin tarihiyle Doğu Anadolu’nun en etkileyici şehirlerinden biri. İsmini,...

Spil Dağı’nın eteklerine yayılmış olan Manisa, hem tarih hem de doğa tutkunları için ilgi çekici bir keşif durağı. Osmanlı döneminde...

Ülkemizin en turistik kentlerinden biri olan Balıkesir, Ege ile Marmara’nın kesiştiği bölgede yer alması sayesinde doğanın cömert mirasından fazlasıyla nasibini...

Ege ile Anadolu topraklarının bağlandığı noktada yer alan Uşak, antik çağlardan beri yerleşim tarihine sahip. Bu sayede günümüze de çok...

Kayseri mutfağı o kadar zengin ki, birçoğumuz Kayseri dendiğinde ilk olarak aklımıza bu nefis lezzetleri getiriyoruz. Ancak kentin gastronomi alanındaki...

Doğu Anadolu Bölgesi’nin turistik açıdan en çok ilgi çeken şehirlerinden biri olan Erzurum, hem doğal güzellikleri hem de tarihi mirası...

Tarihi geçmişi antik çağlara kadar uzanan Aksaray, İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan küçük bir şehrimizdir. Büyük bölümü Konya havzasında ve...

Ülkemizin her bir köşesinde mutlaka görülmesi gereken gizli cevherler bulunuyor. Karabük’ün küçücük bir ilçesi olan Safranbolu da bunlardan bir tanesi....

Mevcut ekonomik koşullar nedeniyle ülkemizin girdiği darboğaz, birçok sektörde olduğu gibi, yayıncılığı da derinden sarstı. Kitap fiyatları her geçen gün...

Her anlamda metropol olmanın hakkını sonuna kadar veren İstanbul’da gezilecek yerler listesini tamamlamak için belki aylar yetmez. Hatta İstanbul’u baştan...

Kastamonu, Batı Karadeniz’in incisi. Doğası büyük oranda korunabilmiş ve hem yeşil hem de mavi sevenler için harika manzaralar sunan Kastamonu’da...

Ocakbaşı kültürüne onlarca yıldır sahip çıkan ve bu kültürü birbirinden ünlü mekanlarla sürdüren İstanbul’da dört dörtlük bir ocakbaşı mekanı mı...

Tıpkı meyhanelerin olduğu gibi, ocakbaşı mekanlarının da kendine has bir atmosferi ve adabı var. Tam kıvamında pişirilmiş terbiyeli etler, birbirinden...

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı olan Assos, ülkemizde bol bol kafa dinleyebileceğiniz ve tertemiz havayı içinize çekerek tatil yapabileceğiniz en cazip...

Trakya Bölgesi’nin turistik açıdan en çok ilgi gören noktalarından biri olan Edirne, hem tarihi değerleri hem de doğal güzellikleri açısından...

Roma İmparatoru Jül Sezar’ın “Geldim, gördüm, yendim” anlamına gelen meşhur “Veni, vidi, vici” sözünü sarfettiği, özellikle Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden...

Çorum, tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle herkes tarafından keşfedilmeyi bekleyen bir şehir. Anadolu'nun kalbinde yer alan bu kent, yakın geçmişte...

Batı Karadeniz Bölgesi’nin büyüleyici coğrafyasının içinde; hem İstanbul’a hem de Ankara’ya yalnızca birkaç saat uzaklıkta hem de deniz kıyısında bulunan...

Batı Karadeniz’in en ilgi çekici kentlerinden biri olan Zonguldak, aynı zamanda ülkemizin taş kömürü madenleri alanında en zengin şehri olma...

Bolu, doğa tutkunları için gerçek bir yeryüzü cenneti. Başta Abant Gölü Tabiat Parkı ve Yedigöller Milli Parkı olmak üzere, il...

Keşfetmekle bitiremeyeceğiniz kadar çok sayıda tarihi değeri ve doğal güzelliği bir arada görmek için ziyaret edebileceğiniz en ideal şehirlerimizden biri...

Birbirinden etkileyici doğa harikalarını yakından görmek ve bunu yaparken kalabalıklardan uzak kalmak istiyorsanız, Isparta ülkemizde ziyaret edebileceğiniz en ideal kentlerden...

Kars, turistik anlamda henüz hâlen hak ettiği ilgiyi görmeyen ve içinde birbirinden etkileyici nice zenginlik barındıran bir şehir. Öyle ki,...

İstanbul’un tarihi ve kültürel mozaiğini en güzel yansıtan semtlerden biri olan Balat, adeta zamanın durduğu bir yer. Daracık sokaklarında yürürken...

İstanbul’un derya deniz tarihçesini keşfetmek, kentin ruhunu hissetmek ve olağanüstü zenginlikteki mirasına tanıklık etmek için rotanızı çevirebileceğiniz semtlerin başında Eminönü...

İstanbul’un kalbinin attığı yerlerden biri olan Taksim, hareketli atmosferi ve enerjisiyle her daim keşfe değer bir destinasyon. Kentin açık ara...

Ege Bölgesi’nin gözde tatil merkezlerinden biri olan Didim; masmavi denizi, altın rengi kumsalları ve tarihi zenginlikleriyle dolu dolu geçecek bir...

Antik çağların izini sürebileceğiniz, Akdeniz’in eşsiz sahillerinin tadını çıkarabileceğiniz, adeta bir keşif cenneti: Side. Özellikle son yıllarda adını genellikle lüks...

Denizli’nin nüfus bakımından en büyük ilçesi olan Pamukkale, ülkemizin en önemli termal turizm merkezlerinden biri. Yerleşim tarihi antik çağlarda başlamış...

Bolu’nun Mudurnu ilçesi sınırları içinde bulunan Abant Gölü, kentin en ünlü doğal güzelliklerinin başında geliyor. Öyle ki, gölün çevresindeki bölge...

Çanakkale’ye bağlı Gökçeada, ülkemizin yüzölçümü bakımından en büyük adası. Ege Denizi’nin masmavi sularında, binbir farklı doğal güzelliğe ve son derece...

Antalya’nın kent merkezine yaklaşık 150 kilometre uzaklıkta bulunan ilçesi Demre, aynı zamanda kentin doğal güzellikleri ve tarihi mirasıyla en ön...

İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Şirince, ülkemizin en güzel dağ köylerinden biri. Tarihi dokusu ve estetiğiyle adeta tabloyu andıran sokakları, Rum...

İstanbul’un Adalar ilçesinin, yani Prens Adaları’nın en büyüğü olan Büyükada, metropol hayatının kalabalık ve stresli atmosferinden uzaklaşmak isteyenler için harika...

Gönül rahatlığıyla “bir sanat şehri” olarak nitelendirebileceğimiz İstanbul, asırlardır yaratıcı ruhların buluşma noktası. Tarihi yapıları kadar sanat galerileriyle de dikkat...

Her köşesinden tarihi ve kültürel zenginlikler fışkıran İstanbul, müze gezmeyi sevenler için de adeta bir keşif cenneti. Her adımda geçmişin...

İstanbul, sadece tarihi ve kültürel zenginlikleriyle değil, aynı zamanda doğal güzellikleriyle de herkesi büyüleyen bir şehir. Bu sayede, şehir hayatının...

İstanbul’un tarih kokan sokaklarını keşfetmek istiyorsanız, her biri Beyoğlu ilçesine bağlı olan Karaköy, Galata ve Tophane semtleri ideal bir başlangıç...

Yaz tatili dendiğinde herkesin aklına gelen ilk üç yerden biridir, Çeşme. Geçmişte İzmirlilerin sıcaklar bastırdığında yazlıklarına kaçtığı sevimli bir sahil...

Doğa, tarih, gastronomi, kültür, gece hayatı, spor… Alanya’da hakikaten ne ararsanız var. Antalya’nın güzeller güzeli ilçesi, her türden tatil ve...

Tarihçesi Türklerin Orta Asya’dan Anadolu’ya göçmesiyle başlayan hamam kültürü, günümüzde hâlen yaşatılıyor. Bu geleneksel kültürün izlerini en verimli şekilde sürebileceğimiz...

Dünyanın en büyüleyici, ilginç ve sıra dışı kentlerinden biri olan İstanbul, bildiğiniz üzere Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlıyor. Kentin...

Dünyanın en büyülü ve etkileyici kentlerinden biri olarak kabul edilen İstanbul, güzelliğini katbekat artıran tarihi dokusu ve silüetiyle mutlaka görülmesi...

İyi bir İtalyan restoranından tıka basa doymadan ve nefis bir ziyafet çekmeden ayrılmak neredeyse olanaksız. Taptaze ve el yapımı makarnalar,...

Avrupa ve Asya kıtalarını birbirinden ayıran İstanbul Boğazı, gerçekten de çok görkemli ve eşsiz bir manzara oluşturuyor. Bu sebeple, Boğaz’ın...

Yahya Kemal’in “Sade bir semtini sevmek bile ömre değer.” dediği, Orhan Veli’nin gözleri kapalı dinlediği, Cahit Sıtkı’nın “gökyüzü mahallesi”, Sezai...

Büyük şehirlerde yaşamanın çok sayıda avantajı olduğu gibi, hayatımızı etkilediğinin bazen farkında bile olmadığımız dezavantajları da var. Özellikle söz konusu...

Her sene olduğu gibi bu sene de hevesle beklenen yarı yıl tatili geldi çattı. Her ne kadar Covid-19 pandemisi hâlâ...

Coğrafi konumu ve ev sahipliği yaptığı değerler bakımından yalnızca ülkemizin değil, dünyanın da en önemli şehirlerinden biri olarak görülen İstanbul;...

Dünyanın turizm açısından en popüler şehirlerinden birisi olan İstanbul için, aylarca gezseniz bile bitiremeyeceğiniz kadar kalabalık bir keşif listesi oluşturmanız...

Tatil yapmak istediğimizde ülkemizin her bir köşesinin ayrı bir cennet olduğunu görebiliyoruz. Doğudan batıya her bir bölgede mükemmel bir tabiat...

Tarihi dokunun her zaman ve her yerde hissedildiği bir kent olan İstanbul her dönemde hem içinde yaşayanları hem de ziyaretçilerini...

Bir sonraki tatilinizde klasik otel konseptinin dışına çıkmak ve unutulmaz bir doğa kaçamağı yapmak mı istiyorsunuz? O halde sizi doğruca,...

İstanbul’un neredeyse her semtinin kendine has bir atmosferi ve yemek kültürü var.  Söz  konusu  Beşiktaş  olduğunda  da kahvaltıcıların ön plana...

Dünyanın birçok farklı noktasında, taşıdığı mimari üslupla ve büyüleyici görünümüyle herkesi kendine hayran bırakan sayısız farklı yapı var. Ancak bunların...

14 Şubat Sevgililer Günü yaklaşıyor! Bu günü kutlamadan geçmeyen çiftlerin sayısı da bir hayli çok, onu özel bir gün olarak...

İstanbul şarkılara, şiirlere ve romanlara konu olmuş, nice imparatorluklar devirmiş kadim bir şehir. Tarih bu şehri beslemiş, büyütmüş ve her...

İstanbul’un en iyi kahvaltı mekanlarını keşfe çıktığımız serimizde, bir sonraki adresimiz, Üsküdar! Beylerbeyi, Kuzguncuk ve Çengelköy gibi birbirinden özel semtlere...

Boğaz’ın en renkli ve cıvıl cıvıl semtlerinden biri olan Arnavutköy’de nefis bir kahvaltı keyfi çekmeye hazır mısınız? Belki sizin de...

İtalyan mutfağı, gerek bizim yemek kültürümüze olan benzerlikleri gerekse nefis lezzetleri sebebiyle ülkemizde son derece popüler. İtalyan mutfağı dendiğinde akla...

Dört dörtlük bir balık ziyafeti çekmek isteyenler için, İstanbul adeta bir cennet. Kentin birçok farklı ilçesinde ve semtinde, rüştünü çoktan...

İtalyan mutfağının en gözde lezzetlerinden biri olan pizza, aynı zamanda dünyanın en sevilen yemekleri arasında açık ara ilk sıralarda. Dünyanın...

İstanbul’un en iyi pizza restoranları rehberimizde bu kez de Avrupa yakası sınırları içinde kalan önerilerimizle karşınızdayız. İtalyan mutfağının en gözde...

İstanbul’un Beşiktaş ilçesine bağlı tarihi bir semt olan Ortaköy, kentin turistik açıdan en çok ilgi gören duraklarından biri. Kentin her...

Alkolsüz balık restoranları seçeneklerinin sayısının özellikle son yıllarda artışa geçtiğini söylemek mümkün. Özellikle konu İstanbul gibi büyük bir kent olduğunda,...

İki kıtayı birbirine bağlayan İstanbul Boğazı, kentin silüetinin en önemli parçalarından biri. İstanbul sakinleri belki her gün işe ya da...

İstanbul’un hareketli ve rengarenk atmosferinin kent sakinlerine sağladığı birçok avantaj var. Ancak  kentin tempolu koşuşturmacası, kalabalığı ve telaşı da bazen...

İstanbul’da yaşamanın avantajları olduğu kadar, dezavantajları da var. Şehrin kalabalığı, gürültüsü ve keşmekeşi bazen gerçekten çok bunaltıcı noktalara gelebiliyor. Hele...

Tarih, kültür, sanat… birçok konuda dönüp baktığımız bir kıta Avrupa. Keza güncel olaylarda da sıkça ilgimizi çekiyor; kimilerini Türkiye kadar...

Tarih, kültür, sanat… birçok konuda dönüp baktığımız bir kıta Avrupa. Keza güncel olaylarda da sıkça ilgimizi çekiyor; kimilerini Türkiye kadar...

"Güçlü bir insan ve bir şelale kendi yollarını çizer" diye çok söylenen bir söz var. Gerçekten de şelaleler, yeryüzündeki en...

Geçirdiğimiz pandemi dönemi nedeniyle, dünyanın farklı ülkelerine özgürce ve tasasızca seyahat ettiğimiz ya da en azından seyahat planları yaptığımız zamanlar...

Kuzey Amerika kıtası dünyanın en büyük üçüncü kıtasıdır ve hem Kuzey Kutbu’nun yakınına hem de Ekvator’un 8.000 km yakınına kadar...

Gündelik hayatın gitgide daha hızlı akan temposu ve hareketliliği içinde sükûnete ve huzura belki de her zamankinden daha fazla ihtiyaç...

Altyapı, mimari, gökdelenler ya da ulaşım alternatifleri gibi şehirleri oluşturan parçalar düşünüldüğünde geçirilen dönüşüm gerçekten takdire şayan. Dünya üzerindeki insan...

Seyahat etmeyi seven kişilerin göz bebeği, öncelikli destinasyonu Asya kıtası… Avrupa kıtasında yer alan ülkelerin her geçen yıl birbirine daha...

Tatil denildiği zaman akla ilk gelen şeylerden biri oteller. Arkanıza yaslanıp dinlenebileceğiniz ve tüm yılın yorgunluğunu atabileceğiniz rahatlatıcı bir tatil...

Türkiye gibi muhteşem bir ülkenin maalesef halen gezemediğim 3-5 şehri kaldı. Hangilerini gezemediğimi yazarsam pozitif ayrımcılık olur diye çekindiğimden, şehirleri...

Günümüzde en çok tercih edilen ve en konforlu ulaşım yöntemi uçak yolculuğudur demek yanlış olmaz. Fakat ne yazık ki dünyadaki...

İstanbul, günlerce gezsek bile tamamını keşfedemeyeceğimiz, içinde nice medeniyetlerin izlerini ve gizli kalmış hazinelerini barındıran kadim bir şehir. Tarih boyunca...

Bodrum, Türkiye'de özellikle yerli gezginler, seyahat severler için açık ara akla ilk gelen yerlerden birisi. "Halikarnas Balıkçısı" mahlası ile tanıdığımız...

Orta Anadolu’da yer alan Kapadokya, ülkemizin en turistik bölgesi olarak dünya çapında önemli bir üne sahip. Türkiye’nin tam kalbinde olan...

Ülkemizin tarihiyle ilgi çekici şehirlerinden biri Diyarbakır. Uzunlukta Çin Seddi ve İstanbul Surlarından sonra gelen ama güzelliğiyle eşi benzeri olmayan...

Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken yerler listesinde her zaman bir numara olmayı başaran Kapadokya, yılın her mevsiminde milyonlarca turiste ev sahipliği...

Artvin, Karadeniz Bölgesi’nin belki de en bakir kalabilmiş kentlerinden biri. Hâlen neredeyse hiç el değmemiş doğal güzelikleri, görkemli ormanları, ünlü...

Doğu Karadeniz’in masal kenti Rize, dünyaca ünlü doğal güzelliklere ev sahipliği yapan büyüleyici bir şehir. Karadeniz’in bol yağışlı ve hırçın...

Türkiye’nin en kuzeyinde, Batı Karadeniz’in de en doğusunda bulunan Sinop; asırlar boyunca önemli bir liman kenti olduğu için bugüne dek...

Anadolu medeniyetlerinin en önemli beşiklerinden biri olarak görülen bir coğrafyada bulunan Gaziantep, esasen çok zengin bir tarihi ve kültürel mirasa...

Batı Karadeniz’in doğal güzellikleriyle ün salmış kenti Bartın, özellikle bahar ve yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor....

Upuzun sahilleri, tarihi mirasları ve yeryüzü cennetini andıran doğal güzellikleriyle Giresun; Doğu Karadeniz’in en büyüleyici kentlerinden biri. Özellikle doğa tutkunlarının...

Karadeniz’in nüfus bakımından en büyük kenti olan Samsun, tarihçesi ilk çağlara kadar uzanan kadim bir kent. Kurtuluş Savaşı’nın başlangıç anına...

Karadeniz’in dillere destan doğal güzelliklerini ve zengin tarihi mirasını keşfetmek isteyenler için, Ordu dört dörtlük bir destinasyon seçeneği oluşturuyor. Hem...

Benzer İçerikler

Anadolu medeniyetlerinin en önemli beşiklerinden biri olarak görülen bir coğrafyada bulunan Gaziantep, esasen çok zengin bir tarihi ve kültürel mirasa...

İstanbul’un açık ara en keyifli semtlerinden biri olan Cihangir, hem Beyoğlu gibi turistik bir ilçenin bir parçası olması hem de...

Ülkemizin en turistik kentlerinden biri olan Balıkesir, Ege ile Marmara’nın kesiştiği bölgede yer alması sayesinde doğanın cömert mirasından fazlasıyla nasibini...

Her köşesinden tarihi ve kültürel zenginlikler fışkıran İstanbul, müze gezmeyi sevenler için de adeta bir keşif cenneti. Her adımda geçmişin...

Gönül rahatlığıyla “bir sanat şehri” olarak nitelendirebileceğimiz İstanbul, asırlardır yaratıcı ruhların buluşma noktası. Tarihi yapıları kadar sanat galerileriyle de dikkat...