nerdeneredenerdenerede

İstanbul Avrupa Yakası İlçeleri: İstanbul Avrupa Yakasına Bağlı 25 İlçe

İstanbul Avrupa Yakası İlçeleri: İstanbul Avrupa Yakasına Bağlı 25 İlçe
Coğrafi konumu ve ev sahipliği yaptığı değerler bakımından yalnızca ülkemizin değil, dünyanın da en önemli şehirlerinden biri olarak görülen İstanbul; devasa bir metropole dönüşmüş durumda. Kentin her iki yakasındaki ilçelerin her biri de küçük birer şehir oluşturabilecek kadar yüksek nüfusa sahip. Ayrıca, her bir ilçede keşfetmeye değer farklı yapılar, doğal güzellikler, kültür sanat merkezleri ve sosyal alanlar bulunuyor. Kısacası İstanbul, gerçekten de gez gez bitmiyor.

“Esas İstanbul” başlıklı tartışmalara denk geldiyseniz, duymuşsunuzdur: İstanbul sakinlerinin birçoğu, gerçek İstanbul’un Avrupa Yakası’nın kapsadığı topraklar olduğu konusunda hemfikir. Keza hem Tarihi Yarımada hem de İstanbul’un yerleşim tarihi bakımından en köklü bölgeleri Avrupa Yakası sınırları içinde bulunuyor. Anadolu Yakası ancak 1970’li yıllardan sonra hareketlenmiş, ancak Avrupa Yakası hem bugünkü atmosferini sürdürmüş. Bu sebeple bu bölgedeki her bir ilçe, kendine has ve keşfe değer güzellikleri içinde barındırıyor.

Peki, Avrupa Yakası’nda kaç tane ilçe var? Hangi ilçede kaç kişi yaşıyor? İlçelerin tarihçeleri ne kadar geriye uzanıyor? Dilerseniz, tüm bu soruları birlikte yanıtlamak için Avrupa Yakası ilçelerini teker teker gezmeye çıkalım. Bu esnada her bir ilçenin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2021 yılında yapılan nüfus sayımı verilerine de göz atabilirsiniz.

1. Beyoğlu

Nüfusu: 233 bin 322

Beyoğlu

Toplamda 45 mahalleden oluşan ve yaklaşık 225 bin kişilik bir yerleşik nüfusa ev sahipliği yapan Beyoğlu, İstanbul’un en ünlü, köklü ve popüler ilçelerinden biri. İş, eğlence, alışveriş ve kültür merkezlerini...

İstanbul’un tarih ve kültür-sanat açısından en zengin ilçelerinden biri olan Beyoğlu, aslında Kasımpaşa vadisinin batı tarafıyla Dolmabahçe vadisinin arasında bulunan alanı kapsıyor. Ancak “asıl Beyoğlu”, Tünel’den Taksim’e ya da Karaköy’e uzanan bölge. Şişli, Kağıthane, Beşiktaş, Fatih ve Eyüpsultan ilçeleriyle komşu olan Beyoğlu’nun merkezi, Taksim Meydanı ile İstiklal Caddesi’nin çevresi olarak kabul ediliyor. Bu bölge, özellikle 20. yüzyılda, buraya yerleşen yabancı nüfus sayesinde çok ciddi bir gelişim göstermiş. Zamanla Galata ve çevresi başta olmak üzere tüm Beyoğlu, çok önemli bir ticaret merkezine dönüşmüş.

19. yüzyıldan başlayarak yabancı elçiliklere, alışveriş ve eğlence yerlerine ev sahipliği yapmaya başlayan Beyoğlu, zamanla modern bir Avrupa kenti görünümüne ulaşmış. Günümüzde de Beyoğlu’nun merkezi İstanbul’un en ünlü ve sembolik noktalarından biri olarak görülüyor. Ancak hem atmosferi hem de yerleşik nüfusu giderek değişiyor. Hatta İstiklal Caddesi’nin eski halini özleyenlerin sayısı oldukça fazla. Ancak Beyoğlu hâlen İstanbul Sinema Müzesi, Rahmi M. Koç Müzesi, Pera Palas, Pera Müzesi ve İstanbul Modern Sanat Müzesi gibi kültür sanat açısından önem taşıyan birçok durağı içinde barındırıyor. İlçenin en önemli tarihi yapılarının başında ise Galata Kulesi geliyor.

2. Beşiktaş

Nüfusu: 178 bin 938

Beşiktaş

İstanbul’un en köklü, tarihi, popüler ve ilgi gören yerleşim yerlerinden biri olan Beşiktaş, Avrupa Yakası sınırları içinde bulunuyor. Bu bölgenin isminin, Barbaros Hayrettin Paşa’nın gemilerini bağlamak için burada bulunan sahile...

Avrupa Yakası’nın genç nüfus, gece hayatı, eğlence ve alışveriş başlıklarında en önde gelen ilçelerinden biri olan Beşiktaş, Anadolu Yakası’nın merkezi Kadıköy’le çok benzer bir atmosfere sahip. 1930 yılında Beyoğlu’ndan ayrılarak ilçe statüsü kazanmış. Yıldız Parkı ve Abbasağa Parkı gibi ünlü yeşil alanları da içinde barındıran Beşiktaş, hem sosyal hayat hem de alışveriş olanakları açısından son derece zengin bir yerleşim yeri. İlçe sınırlarında her beklentiye ve bütçe aralığına uygun envai çeşit işletme bulunuyor. Dolmabahçe Sarayı, Yıldız Parkı, Beşiktaş Meydanı, Çırağan Sarayı, Deniz Müzesi ve Yıldız Sarayı gibi turistik açıdan ilgi gören duraklar da Beşiktaş’ta bulunuyor.

Beşiktaş’ın Bebek ve Ortaköy gibi ünlü semtleri de var. Ortaköy zaten başlı başına bir ruhu olan, hem Boğaz Köprüsü manzarasıyla hem de dingin atmosferiyle ün salmış bir yer. Bebek de İstanbul’un en şirin ve sosyetik sahil semtlerinden biri. Ulaşım olanakları da çok gelişmiş olan Beşiktaş’a Eminönü, Karaköy, Üsküdar ve Kadıköy gibi ilçe ve semtlerden tek vasıta toplu taşımayla ulaşım sağlanabiliyor.

3. Şişli

Nüfusu: 284 bin 294

Şişli

İstanbul’un Avrupa Yakası’nda bulunan ilçeleri arasında yer alan Şişli, hem merkezi konumu hem de ev sahipliği yaptığı tarihi ve turistik değerler sayesinde kentin en çok ziyaret edilen yerleşim yerlerinden biri....

Bir sonraki adresimiz, Avrupa Yakası’nda iş hayatının en önemli merkezlerinden biri olan ve sosyal hayatının canlılığıyla da ön plana çıkan Şişli. Şişli’nin nüfusu, yıllar içinde yoğun göç alması sebebiyle bir mozaik oluşturuyor. Bu sayede ilçe sınırları içinde gezerken karşınıza tarihi apartmanlar, işlek caddeler, farklı kültürlerin mutfaklarına ait lezzetler sunan restoranlar ve farklı inançlara ait dini yapılar çıkabiliyor. Art Nouveau stilinde cepheler mi ararsınız, Notre Dame de Sion Fransız Lisesi gibi köklü yabancı okullar mı, Harbiye Açıkhava Tiyatrosu gibi dev salonlar mı… Şişli’de hepsi var.

İstanbul’un beyaz yaka olarak tabir edilen çalışan nüfus grubunun büyük çoğunluğu Şişli’nin Mecidiyeköy semtinde çalışıyor. Bu sebeple burada çok sayıda iş merkezine ve plazaya rastlayabiliyorsunuz. Lüks butikler, kongre merkezleri, moda tasarım atölyeleri, seçkin oteller ve etkinlik alanları da Şişli’den asla eksik oluyor. Bomonti Bira Fabrikası, Atatürk Müzesi ve Maçka Demokrasi Parkı da ilçenin turistik açıdan en çok ilgi gören durakları arasında.

4. Kağıthane

Nüfusu: 454 bin 550

Kağıthane

İstanbul Boğazı’nın batı tarafında ve Avrupa Yakası’nda bulunan Kağıthane, İstanbul’un 39 ilçesinden biri. Aslında 1987 yılına kadar Şişli ilçesine bağlı bir semtti, ancak bu tarihten itibaren müstakil bir ilçe statüsü...

1987 yılında Şişli’den ayrılarak ilçe olan Kağıthane; Şişli, Beşiktaş, Beyoğlu ve Eyüpsultan ilçelerine komşu. Sadece 16 kilometrekarelik bir alanı kapladığı için, kentin en küçük ilçelerinden biri. Ancak buna rağmen nüfusu hiç de az değil. Bizans döneminde Barbyzes isimli bir köy olarak kurulmuş olan Kağıthane, en görkemli günlerini Lale Devri sırasında yaşamış bir yerleşim yeri. Ne yazık ki, Patrona Halil İsyanı sırasında Lale Devri’nde inşa edilen görkemli yapıların birçoğu harap olmuş. Bazıları da II. Dünya Savaşı sırasında devlet kurumlarına tesis inşa edebilmek amacıyla yıkılmış. Günümüzde Kağıthane’yi eski silüetine döndürme çabaları hâlen devam ediyor.

5. Sarıyer

Nüfusu: 340 bin 968

Sarıyer

İstanbul’un Avrupa Yakası’nda bulunan ilçeleri arasında yer alan Sarıyer; Şişli, Beşiktaş, Eyüpsultan ve İstanbul Boğazı ile çevreleniyor. Kuzeyinde Karadeniz’e kıyısı bulunan bu ilçe, yaklaşık 151 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahip. 1930...

Kuzeyinde Karadeniz’e kıyısı bulunan ve Şişli, Beşiktaş ve Eyüpsultan ilçeleriyle komşu olan Sarıyer, kentin en yeşil ilçelerinden biri. Sarıyer'in doğası, kentin oksijen kaynaklarının çok önemli bir bölümünü oluşturuyor. Boğaz’daki en eski yerleşim yerlerinden biri olan Sarıyer, 17. yüzyıldan beri modern bir yerleşim yeri.. Özellikle 1960’lı yıllarda seçkin kesim tarafından rağbet görmeye başlamış ve 1980’lerde ulaşım olanakları genişleyince giderek popülerliğini artırmış.

Sarıyer’de başta Belgrad Ormanı olmak üzere birbirinden keyifli yeşil alanlar mevcut. Bunun yanı sıra; Rumeli Hisarı, Garipçe Köyü, Emirgan Korusu ve Otomobil Müzesi gibi turistik duraklar da ilçe sınırlarında bulunuyor. Sarıyer’in en ünlü semtlerinden biri olan Kilyos ise yaz turizmi açısından son derece popüler. Kilyos plajları yaz ayları boyunca İstanbul ve çevre illerde ikamet eden kişiler tarafından sık sık ziyaret ediliyor.

6. Fatih

Nüfusu: 382 bin 990

Fatih

İstanbul’un tarihi ve turistik açıdan en zengin ilçelerinin başında gelen Fatih, Suriçi olarak da adlandırılan Tarihi Yarımada bölgesini kapsıyor. Aslında bu bölgede 2009 yılına dek iki ilçe bulunuyordu: Fatih ve...

Eğer İstanbul’da tarih odaklı bir gezi yapmak istiyor, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden kalan birbirinden değerli yapıları ziyaret etmeyi düşünüyorsanız; rotanızı çevirmeniz gereken ilk ilçe kesinlikle Fatih. Evet, İstanbul’un sosyal hayat açısından en ön plana çıkan ilçeleri arasında ilk üç sırayı Kadıköy, Beşiktaş ve Beyoğlu paylaşıyor. Ancak söz konusu tarihi yapılar ve turistik duraklar olduğunda, Fatih’le hiçbir ilçe yarışamaz. Çünkü Fatih, zaten Suriçi olarak da adlandırılan Tarihi Yarımada bölgesini kapsıyor.

Esasen bu bölge, 2009 yılına dek Fatih ve Eminönü olmak üzere iki ilçeye ayrılmıştı. Ancak 2009’da Eminönü de bir semte dönüştürülerek Fatih’e bağlandı. Üç yanı denizlerle çevrelenen bir yarımadanın üzerin kurulu olan Fatih, binlerce yılı aşan çok köklü bir geçmişe sahip. Ayasofya, Topkapı Sarayı, Yerebatan Sarnıcı, Kapalıçarşı, Gülhane Parkı, Sultanahmet, Beyazıt Kulesi, Yedikule Zindanları, Balat, Fener… Fatih’te günlerce gezseniz keşfetmekle bitiremeyeceğiniz inanılmaz hazineler var.

7. Bakırköy

Nüfusu: 228 bin 759

Bakırköy

Avrupa Yakası’nın sınırları içinde ve Marmara Denizi’nin kuzeydoğu kıyısında yer alan bir yerleşim yeri olan Bakırköy, İstanbul’un en popüler ve köklü ilçelerinden biri. Kuzeyinde E-5 karayolu, çevresinde ise Marmara Denizi,...

Marmara Denizi’nin kuzeydoğu kıyısında bulunan Bakırköy; zaman içinde Güngören, Bahçelievler, Küçükçekmece, Zeytinburnu ve Avcılar’ın kendisinden ayrılarak ilçe statüsü kazanması sonucunda günümüzde küçük bir alana sahip. Ancak tarihçesi bakımından kentin en köklü yerleşim yerlerinden biri. Bizans dönemi boyunca hem yerleşim yeri hem de siyasi ve askeri merkez olarak kullanılmış olan Bakırköy, günümüzde de bir cazibe merkezi olarak görülüyor. Bakırköy sınırları içinde de çok sayıda AVM, eğitim kurumu, yeme içme işletmesi ve ticaret merkezi bulunuyor.

Bakırköy sınırları içindeki en eski yapı, 1601 yılında inşa edilen Çarşı Camii. Fildamı Sarnıcı, Bez Fabrikası, Florya Deniz Köşkü ve Yeşilköy’de bulunan tarihi yalılar da turistik açıdan ilgi görüyor. İlçenin en önemli yeşil alanları arasında ilk sırada ise Atatürk’ün talimatıyla kurulan Atatürk Ormanı var. Bu orman da kentin en değerli oksijen kaynaklarından birini oluşturuyor.

8. Bahçelievler

Nüfusu: 605 bin 300

Bahçelievler

İstanbul’un Avrupa Yakası’ndaki ilçelerinden biri olan Bahçelievler; Bakırköy, Küçükçekmece, Bağcılar ve Güngören ilçeleriyle çevreleniyor. 1992 yılında Bakırköy’den ayrılarak ilçe statüsü kazanan bu yerleşim yerinin yüzölçümü 16,7 kilometrekare civarında. Toplamda on...

1992 yılında Bakırköy’den ayrılarak ilçe olan Bahçelievler, yalnızca 16,7 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahip. Buna rağmen, nüfus bakımından Avrupa Yakası’nın dördüncü büyük ilçesi olma unvanını taşıyor. İlçenin 1960’lı yıllarda büyük bir artış gösteren nüfusu, henüz 1970’lerde 100 bin kişiyi aşmaya başlamış. Cumhuriyet döneminde Londra asfaltının inşa edilmesi, bu bölgenin gelişmesinde ve rağbet görmesinde büyük rol oynamış. Çünkü bu yol Bahçelievler’in kuzeyinden geçiyor ve zaman içinde birçok mahalle de bu yolun çevresine kurulmuş.

Bahçelievler hem Bakırköy’e hem de Küçükçekmece Gölü’ne çok yakın bir konuma sahip olduğu için, Avrupa Yakası’nda ikamet amacıyla en çok tercih edilen ilçelerden biri. İlçenin önemli bir bölümünde mahalle kültürü de hâlen korunuyor.

9. Zeytinburnu

Nüfusu: 293 bin 839

Zeytinburnu

İstanbul’un Avrupa Yakası’nda bulunan Marmara Denizi’ne kıyısı olan ilçeler arasında yer alan Zeytinburnu; Fatih, Eyüpsultan, Bayrampaşa, Güngören, Bakırköy ve Esenler ile çevreleniyor. Marmara Denizi de ilçenin güneyinde bulunuyor. Zeytinburnu ismi,...

Marmara Denizi’ne kıyısı olan bir diğer ilçe de Zeytinburnu. Fatih, Eyüpsultan, Güngören, Bayrampaşa, Esenler ve Bakırköy’le çevreleniyor. Zeytinburnu ismi hem ilçenin coğrafi yapısından hem de bir dönem burada bulunan zeytinliklerden gelmiş. Ancak günümüzde buralarda hiç zeytinlik yok. Zeytinburnu hem Tarihi Yarımada’ya çok yakın bir konumda hem de E-5 karayolunun sınırında bulunduğu için avantajlı bir konumda görülüyor.

Zeytinburnu da İstanbul’un tarih açısından en köklü yerleşim yerlerinden biri. Roma İmparatorluğu zamanında liman-kale şeklinde kullanılmış. Uzun yıllar boyunca eğlence ve dinlenme yeri olarak kullanılan bölge, Kazlıçeşme’de dericilik sanayisi faaliyetleri başladıktan sonra işçiler tarafından yoğun göç almaya başlamış. Keza günümüzde de özellikle Kazlıçeşme’de birçok farklı sanayi sitesi mevcut. Zeytinburnu’nda çok sayıda tarihi cami, hamam ve mescit de bulunuyor.

10. Güngören

Nüfusu: 283 bin 083

Güngören

İstanbul’un Avrupa Yakası’nda bulunan ilçelerinden biri olan Güngören; Zeytinburnu, Bakırköy, Bahçelievler, Bağcılar ve Esenler ilçeleriyle çevreleniyor. 1992 yılından beri ilçe statüsüne sahip olan bu yerleşim yeri, toplamda 11 mahalleye ev...

1992 yılında Bakırköy’den ayrılarak müstakil bir ilçe olan Güngören, eski zamanlarda dağınık av evlerini içinde barındırır, Osmanlı döneminde de bir mesire yeri olarak kullanılırmış. Mübadele yıllarında Yunanistan’dan gelen göçmenlerin bir kısmı bu bölgeye yerleşmiş. İlerleyen süreçte de bölge halkı geçimini ağırlıklı olarak hayvancılık ve ziraat faaliyetleri üzerinden kazanmaya başlamış. Günümüzde ise Güngören’de ticaret, tekstil ve hizmet sektörü faaliyetleri revaçta. Güngören, komşuları olan ve az sonra sözünü edeceğimiz Bağcılar ve Esenler’le birlikte, Avrupa Yakası’nın en muhafazakar bölgelerinden birini oluşturuyor.

11. Bağcılar

Nüfusu: 744 bin 351

İstanbul’un en eski yerleşim yerlerinden biri olan Bağcılar, Avrupa Yakası’nda bulunan ilçelerden biri. Aslında 1992 yılına kadar Bakırköy’e bağlıymış, ancak bu tarihte Kirazlı, Güneşli ve Mahmutbey isimli semtlerin birleştirilmesiyle ilçe...

Bağcılar da tıpkı Güngören gibi 1992’de Bakırköy’den kopan ilçeler arasında. Bu tarihte Kirazlı, Mahmutbey ve Güneşli semtlerinin birleştirilmesi sonucunda bağımsız bir ilçeye dönüşmüş. Mübadele ve 1970’lerde başlayan köyden kente göç hareketi sonucunda yoğun göç alan Bağcılar, 1990’lı yıllarda ciddi altyapı ve çarpık kentleşme problemleri yaşamaya başlamış. Keza bu problemler günümüzde de tamamen çözülebilmiş değil. İlçe, TEM ve E-5 gibi iki önemli karayolunun arasında kaldığı için, ikamet amacıyla da çok sık tercih ediliyor. Keza nüfusu bakımından Avrupa Yakası’nın üçüncü büyük ilçesi olma unvanını da elinde tutuyor.

12. Bayrampaşa

Nüfusu: 274 bin 884

Toplamda on bir farklı mahalleyi içinde barındıran bir ilçe olan Bayrampaşa, İstanbul’un Avrupa Yakası sınırları içinde bulunuyor. Yaklaşık 280 bin kişiden oluşan bir yerleşik nüfusa sahip olan ilçede çok sayıda...

1990 yılında Eyüpsultan’dan (eski ismiyle Eyüp’ten) ayrılarak ilçe statüsü kazanan Bayrampaşa, İstanbul’un fethi sırasında askeri yığınak ve karargâh merkezi olarak kullanılmış. Balkan Savaşları sırasında İstanbul’a göçen Müslüman nüfusun önemli bir bölümüne ev sahipliği yapmış. 1960’larda ise Bayrampaşa’ya yönelik göç dalgası zirveye ulaşmış. Bu sebeple, Bayrampaşa’nın nüfusu da toplumsal bir mozaik oluşturuyor.

Eski ismi Sağmalcılar olan, ancak 20. yüzyılın ikinci yarısında patlayan kolera salgını sonrasında ismi değiştirilen Bayrampaşa, bu ismi IV. Murad’ın sadrazamı olan Bayram Paşa’nın bu bölgede bir çiftliği olmasından dolayı almış. Geçmişte tarım alanlarına ev sahipliği yapsa da günümüzde ticaret ve sanayi faaliyetleri üzerine yoğunlaşan ilçe, 1994 yılından beri de modernleştirme çalışmalarına sahne oluyor. Ayrıca Bayrampaşa, birçok kişi tarafından ismi sebebiyle Esenler’de sanılan Esenler Otogarı’nı, yani Büyük İstanbul Otogarı’nı da sınırları içinde bulunduruyor.

13. Esenler

Nüfusu: 447 bin 116

İstanbul’un Avrupa Yakası’ndaki 25 ilçesinden biri olan Esenler, Bizanslılar tarafından kurulmuş bir yerleşim alanını kapsıyor. Bölgede yaşayan en eski halkların günümüzde Esenler olarak adlandırılan Litros ve Atışalanı olarak adlandırılan Avas...

Eski ismi Litros olan ve adı 1940 sonrasında Türkçeleştirilerek bugünkü haline dönüştürülen Esenler, 1992 yılında Güngören’e bağlanmış. 1994 yılında ise müstakil bir ilçe olmuş. Günümüzde Sultangazi, Bayrampaşa, Güngören, Gaziosmanpaşa, Bağcılar ve Başakşehir’le çevreleniyor. Komşu ilçeleri çoğunlukla ticaret ve sanayi faaliyetlerinin merkezini oluşturduğu için, Esenler de turistik açıdan ya da modern hayat bakımından pek ön plana çıkan bir yer değil. Genellikle komşu ilçelerde çalışan nüfus Esenler sınırları içinde ikamet ediyor. İlçedeki çarpık kentleşme ve güvenlik sorunları da hâlen tamamen düzelmiş değil.

14. Başakşehir

Nüfusu: 503 bin 243

Başakşehir

İstanbul’un Avrupa Yakası’nda bulunan ilçelerinden biri olan Başakşehir, aslında kentin en genç ilçeleri arasında yer alıyor. 2008 yılında ilçe statüsü kazanmadan önce bu yerleşim yeri, Küçükçekmece’nin ve Esenler’in sınırları içinde...

Geçmişte Küçükçekmece ve Esenler’in bir bölümünü oluştururken 2008 yılında ilçe statüsüne kavuşan Başakşehir, 1990’lı yıllardan beri ikamet amacıyla yoğun ilgi görüyor. Başakşehir’in en önemli özelliklerinden biri, yaklaşık otuz yıldır toplu konut projelerine sahne olması. Keza günümüzde de ilçe nüfusunun yarısından fazlası bu sitelerde yaşıyor. Toplu konut alanları büyüdükçe ve geliştikçe, Başakşehir’in nüfusu da kademeli olarak artıyor. Atatürk Olimpiyat Stadı başta olmak üzere birçok sosyal alanı içinde barındıran ilçede metro hattı çalışmaları da 2022 yılı itibarıyla hâlen devam ediyor.

15. Sultangazi

Nüfusu: 543 bin 380

Sultangazi

İstanbul’un Avrupa Yakası’nda bulunan Sultangazi, kentin en yeni ilçelerinden biri. 2008 yılında Gaziosmanpaşa, Eyüpsultan ve Esenler’e bağlı on altı mahallenin birleştirilmesi sonucunda kurulmuş. Yüzölçümü yaklaşık 36 kilometrekare olan Sultangazi; Eyüpsultan,...

Avrupa Yakası’nın en genç ilçelerinden biri olan Sultangazi, 2008 yılında Eyüpsultan, Gaziosmanpaşa ve Esenler’e bağlı toplamda 16 mahallenin birleştirilmesi sonucunda ilçe statüsü kazanmış. Eyüpsultan’daki Alibey Barajı, Sultangazi sınırlarına oldukça yakın. Sultangazi’nin ilçe olması epey yeni bir gelişme, ancak şimdiden nüfusu 500 bin sınırını geçmiş durumda. Çünkü ilçede yapılaşma ve kentleşme süreci hâlen devam ediyor ve nüfus artış grafiği de sürekli yukarı doğru ilerliyor.

16. Gaziosmanpaşa

Nüfusu: 493 bin 096

İstanbul’un Avrupa Yakası’nda bulunan ilçelerinden biri olan Gaziosmanpaşa, 1963 yılından beri ilçe statüsüne sahip. Kentin geç dönem yerleşimlerinden biri olması sebebiyle geçmişte Taşlıtarla ve Küçükköy mevkii olarak biliniyormuş. 1950’li yıllarda...

İstanbul’un geç dönem yerleşimlerinden biri olan ve geçmişte Küçükköy ile Taşlıtarla mevki olarak adlandırılan Gaziosmanpaşa, 1963 yılında ilçe statüsü kazanmış. Aslında günümüzde ilçe merkezini oluşturan alan 1950’lere kadar bomboş ve kıraç bir araziymiş. Ancak ilerleyen süreçte Balkan göçmenlerinin buraya yerleşmesi, Gaziosmanpaşa’nın da giderek gelişmesini ve sürekli olarak daha fazla göç almasını sağlamış. Hatta nüfus o kadar çok artmış ki, 2007’de Gaziosmanpaşa’nın nüfusu 1 milyon kişiyi aşmış. Böylece bu dönemde, ülkemizin en büyük ilçesi olma unvanını da kazanmış.

Gaziosmanpaşa’nın nüfus artışı durmak bilmeyince, 2009 yılında Arnavutköy ve Sultangazi de buradan ayrılarak ilçe statüsüne kavuşturulmuş. Bir zamanlar Taşlıtarla mevki olarak adlandırılan bölge, günümüzde de ilçe merkezini oluşturuyor. İlçede ulaşım ve altyapı çalışmaları hâlen devam ediyor.

17. Eyüpsultan

Nüfusu: 417 bin 360

Eyüpsultan

İstanbul’un Avrupa Yakası’nda ve Çatalca Yarımadası’nın sınırları içinde bulunan Eyüpsultan, eski ismiyle Eyüp; tarihi değerleri açısından oldukça zengin bir ilçe. Sarıyer, Şişli, Kağıthane, Beyoğlu, Fatih, Zeytinburnu, Bayrampaşa ve Gaziosmanpaşa ilçeleriyle...

Çatalca Yarımadası’nda bulunan Eyüpsultan ya da 2017’den önceki ismiyle Eyüp, Haliç’in sonundan başlayıp Karadeniz kıyılarına kadar uzanan bir alanı kapsıyor. Yüzölçümü de oldukça büyük. İsmini Ebu Eyyub El Ensari’den alan bu ilçe, Türklerin İstanbul’un fethinden sonra İstanbul’da kurduğu ilk yerleşim birimi. Bu sebeple de hâlen birbirinden önemli tarihi yapılara ve turistik duraklara ev sahipliği yapıyor. Eyüp Sultan Camii, Pierre Loti Tepesi, Kanuni Çeşmesi Adile Sultan Türbesi ve Hüsrev Paşa Kütüphanesi; söz konusu duraklardan yalnızca bazıları. Ayrıca, Avrupa’nın en büyük tema parkı olan Vialand Tema Park (İsfanbul) ve ülkemizin en büyük orman içi macera ve eğlence merkezi olan Forestanbul’da Eyüpsultan sınırları içinde yer alıyor.

18. Küçükçekmece

Nüfusu: 805 bin 930

Küçükçekmece

İstanbul’un batı yakasında ve Çatalca yarımadası üzerinde yer alan Küçükçekmece; Avcılar, Başakşehir, Bahçelievler, Bağcılar ve Bakırköy ilçeleriyle çevreleniyor. Kent merkezine yaklaşık 17 kilometre mesafede bulunan ilçe, yaklaşık 37,75 kilometrekarelik bir...

Avrupa Yakası’nın nüfus bakımından en kalabalık ikinci ilçesi olan Küçükçekmece de Çatalca Yarımadası üzerindeki ilçelerden biri. Hem E-5 hem de TEM karayollarının üzerinde bulunduğu için, ulaşım bakımından çok avantajlı bir konuma sahip. Keza Atatürk Havalimanı aktif olarak kullanılıyorken bu avantaj daha da büyüktü. Çünkü Küçükçekmece bu havalimanına da çok yakın bir konumda bulunuyor. Araştırmalara göre geçmişi tarih öncesi çağlara kadar uzanan Küçükçekmece’nin en önemli doğal alanlarından biri, elbette Küçükçekmece Gölü. Gölün kuzeyindeki Yarımburgaz Mağaraları’nda ise kentin tarih öncesi çağlardaki geçmişine dair ipuçları veren buluntular yer alıyor. 1987 yılında Bakırköy’den ayrılarak ilçe olan Küçükçekmece hâlen arkeolojik araştırmalara ev sahipliği yapıyor.

19. Avcılar

Nüfusu: 457 bin 981

İstanbul’un Avrupa Yakası’nda ve Marmara Denizi’nin kıyısında bulunan ilçesi Avcılar, kent merkezine yaklaşık 27 kilometre mesafede. Komşu ilçeleri arasında Küçükçekmece, Beylikdüzü, Esenyurt ve Başakşehir yer alıyor. Yaklaşık 4185 hektarlık bir...

Küçükçekmece, Beylikdüzü, Esenyurt ve Başakşehir’e komşu olan Avcılar, kent merkezine yaklaşık 27 kilometre mesafede olduğu için ikamet açısından görece daha az tercih edilen bir yerleşim yeri. Ancak buna rağmen nüfusu oldukça yüksek. Hem TEM hem de E-5 Avcılar’ın içinden geçerek ilçeyi üç farklı parçaya ayırdığı için, Avcılar ulaşım açısından çok avantajlı bir konuma sahip. Yoğun şekilde göç alması sebebiyle özellikle 1970’li yıllardan sonra sanayi merkezlerine ev sahipliği yapmaya başlayan ilçede, günümüzde de büyüklü küçüklü yüzlerce tesis bulunuyor. İlçenin sosyal hayat açısından en hareketli bölgesini, Ambarlı sahil şeridi oluşturuyor.

20. Beylikdüzü

Nüfusu: 398 bin 122

Beylikdüzü

İstanbul’un Avrupa Yakası’nda bulunan ve kent merkezine görece uzak ilçeleri arasında yer alan Beylikdüzü, yaklaşık 36 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahip. Büyükçekmece, Esenyurt ve Avcılar ilçeleriyle çevreleniyor. Güneyinde ise Marmara Denizi...

Marmara Denizi’ne kıyısı olan ve Büyükçekmece, Avcılar ve Esenyurt’la çevrelenen Beylikdüzü de kent merkezine nispeten uzak ilçeler arasında. Ancak ilçenin genel silüetinin oldukça modern bir görünüm sergilediğini söylemek mümkün. İstanbul’un çarpık kentleşmeden en az nasibini alan ilçelerinden biri olan Beylikdüzü’nde çok sayıda lüks site ve toplu konut bulunuyor. Geniş caddeler, bulvarlar, yeşil ve sosyal alanlar da ilçenin dört bir yanına dağılmış durumda. Zaten ilçe gelirleri ağırlıklı olarak turizm ve konaklama sektörleri üzerinden sağlanıyor. Beylik Pazarı, Kavaklı Sahil Parkı ve Piri Reis Parkı gibi birçok sosyal alana ev sahipliği yapan Beylikdüzü’nde en önemli cazibe merkezini Beylikdüzü Yaşam Vadisi oluşturuyor.

21. Esenyurt

Nüfusu: 977 bin 489

İstanbul’un Avrupa Yakası’nda bulunan 25 ilçesinden biri olan Esenyurt; Beylikdüzü, Avcılar, Başakşehir, Arnavutköy ve Büyükçekmece ilçeleriyle çevreleniyor. Geçmişte Büyükçekmece’nin bir semti olan bu yerleşim yeri, 2008 yılında Kıraç beldesiyle birleştirilerek...

Sıra geldi, nüfusuyla başlı başına bir kent oluşturabilecek kadar kalabalık olan ve kentin nüfusu en yüksek ilçesi olma unvanını da elinde tutan Esenyurt’a. Yalnızca kayıtlı nüfusu bile bir milyona yaklaşmış olan Esenyurt, 2008 yılında Büyükçekmece’den ayrılarak ilçe olmuş. Özellikle son yıllarda ardı arkası kesilmeyen konut inşası faaliyetlerine ev sahipliği yapan ilçe, konut fiyatlarının görece uygun olması sebebiyle bu kadar çok rağbet görüyor. İlçenin ulaşım olanaklarının geniş olması, termal su kaynaklarına ev sahipliği yapması ve bol bol AVM’yi içinde barındırması de bu popülerliği artırıyor.

22. Büyükçekmece

Nüfusu: 269 bin 160

Tarihçesi M.Ö. 7. yüzyıla kadar uzanan Büyükçekmece, İstanbul’un Avrupa Yakası’nda bulunan ilçelerinden biri. 1987 yılına dek Çatalca’ya bağlı bir beldeyken, bu tarihten sonra ilçe statüsü kazanmış. İstanbul’un batı kıyısında yer...

1987 yılında Çatalca’dan ayrılarak ilçe statüsü kazanan Büyükçekmece, genellikle ovalardan oluşan az engebeli bir coğrafyaya sahip. Kentin batı kıyısında bulunan bu ilçede hem konut hem de sanayi sektörlerine uzun yıllardan beri ciddi yatırımlar yapılıyor. Büyükçekmece’nin 25 kilometre civarında uzunluğa sahip bir kıyı şeridi bulunduğu için, ilçe yaz aylarında İstanbul sakinleri tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. Hatta bu dönemde, kent sınırlarından çıkmaya imkan bulamayan şehir sakinleri için bir tür tatil merkezine dönüştüğünü bile söyleyebiliriz. TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’ne de ev sahipliği yapan Büyükçekmece’den feribotla Bursa’ya da ulaşım sağlanabiliyor.

23. Arnavutköy

Nüfusu: 312 bin 023

Arnavutköy

İstanbul’un Avrupa yakasında, merkezi denilebilecek bir konumda bulunan Arnavutköy, kuzeyinde Karadeniz, güneyinde de Sazlıdere Barajı bulunan bir ilçe. 2008 yılında ilçe statüsü kazanan bu yerleşim yeri, ev sahipliği yaptığı ormanlık...

2008 yılından beri ilçe olan Arnavutköy, kuzeyine Karadeniz’i, güneyine de Sazlıdere Barajı’nı almış olan yemyeşil bir alan. Hatta içinde bulunan ormanlık alanlar nedeniyle “İstanbul’un ciğerleri” unvanıyla da anılıyor. Avrupa Yakası’nın yüzölçümü bakımından en büyük ilçelerinden biri olan Arnavutköy, su kaynakları ve temiz havasıyla da ün salmış durumda. Bol bol yeşil alana, piknik alanına, gölete, mesire yerine ve kahvaltıcıya ev sahipliği yapıyor. Bu sayede de hem günübirlik hem de hafta sonu gezilerinde çok sık ziyaret ediliyor. Kent sınırlarından çıkmadan doğa gezileri yapmak, temiz havanın tadını çıkarmak ve biraz kafa dinlemek isterseniz siz de rotanızı Arnavutköy’e çevirebilirsiniz.

24. Çatalca

Nüfusu: 76 bin 131

İstanbul’un Avrupa Yakası’nın en batı uçlarından birini oluşturan Çatalca, tarihçesi M.Ö. 2000’li yıllara kadar uzanan bir ilçe. Hem Asya ve Avrupa’yı birleştiren bir coğrafyanın içinde bulunması hem de yerleşim tarihçesinin...

Yerleşim tarihi M.Ö. 2000’li yıllara kadar uzanan Çatalca, Avrupa Yakası’nın en batı uçlarından biri. Kent merkezine yaklaşık 55 kilometre uzaklıkta olduğu için merkez ilçelerde aktif şekilde çalışan nüfus tarafından ikamet amacıyla pek de tercih edilmiyor. Keza Avrupa Yakası’ndaki en düşük nüfuslu ilçe olma özelliğine de sahip. Ancak Karadeniz’e komşu upuzun sahil şeridi ve yeşil alanları, Çatalca’nın da tıpkı Arnavutköy gibi tatil kaçamaklarında ziyaret edilmesini sağlıyor. Yüzyıllardır varlığını koruyan Çatalca Garı, ilçenin en köklü ve değerli tarihi yapılarından biri. Yolu Çatalca’ya düşen kişiler keyifli bir tur atarak Antikköy, Mübadele Müzesi, Flamingo Köyü ve İnceğiz Köyü gibi turistik durakları da ziyaret edebiliyor.

25. Silivri

Nüfusu: 209 bin 014

İstanbul’un Avrupa Yakası’ndaki en uç noktadaki ilçelerden biri olan Silivri, kent merkezine olan uzaklığı sebebiyle kent sakinlerinin genellikle günübirlik gezi rotaları, yaz tatilleri ya da hafta sonu turları için ziyaret...

Konumu sebebiyle artık neredeyse İstanbul’un dışında diyebileceğimiz Silivri de İstanbul sakinlerinin genellikle yazlık konut satın aldığı ya da hafta sonu gezilerinde ziyaret etmeyi tercih ettiği bir ilçe. Avrupa ve Asya arasındaki bağlantı güzergahında olması sebebiyle, tarih boyunca sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış. Yine bu sebepten, yüzyıllar boyunca çok zengin bir ticaret kenti olarak anılmış. Ancak 1509 yılında burada gerçekleşen büyük deprem sonrasında önemini yavaş yavaş yitirmeye başlamış.

Çatalca, Büyükçekmece ve Tekirdağ’a komşu olan Silivri’nin neredeyse tamamı araç trafiğine kapalı olan uzun sahil şeridi, ilçenin en cazip özelliklerinden biri. Bu şerit üzerinde hem ücretli hem de ücretsiz çok sayıda plaj ve koy bulunuyor. Golf ve binicilik gibi spor aktiviteleri için de uygun alanları içinde barındıran ilçede feribot seferleriyle Avşa Adası’na da ulaşım sağlanabiliyor.

Sıra İçerik Kullanıcı Puanı
1 Beyoğlu 9,0
2 Beşiktaş 8,6
3 Şişli 8,0
4 Kağıthane 8,5
5 Sarıyer 9,4
6 Fatih 9,0
7 Bakırköy 8,6
8 Bahçelievler 8,5
9 Zeytinburnu 9,1
10 Güngören 8,0
Ege Ertan Yazar
05.12.2022
Yorumlar
06.04.2024 - 12:13
Avcılar ilçesinin mahalleleri de Avrupa Yakası'nda yer almaktadır.
Nerdenerede
NerdeneredeYönetici
02.03.2024 - 02:06
İstanbul'un Avrupa Yakası, şehrin en önemli turistik cazibe merkezlerine ev sahipliği yaparken; tarihi yarımadadan modern alışveriş merkezlerine, muhteşem parklardan sanat galerilerine kadar pek çok farklı deneyim sunmaktadır. İşte Avrupa Yakası'ndaki bazı önemli turistik ilçeler ve bu ilçelerde bulunan turistik noktalar:

Fatih
Sultanahmet Meydanı: Ayasofya, Sultanahmet Camii (Mavi Cami), Topkapı Sarayı ve Yerebatan Sarnıcı gibi dünyaca ünlü tarihi eserlere ev sahipliği yapıyor.
Kapalıçarşı: Dünyanın en eski ve en büyük kapalı pazarlarından biri olarak kabul ediliyor. Binlerce dükkanı ile ziyaretçilere benzersiz bir alışveriş deneyimi sunuyor.

Beyoğlu
Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi: Alışveriş, yeme içme ve eğlence için popüler bir bölge olmaya devam ediyor. Tarihi tramvay, Galata Kulesi ve çeşitli sanat galerileri ile de ünlü.
Galata Kulesi: İstanbul'un panoramik manzarasını sunuyor.
Dolmabahçe Sarayı: Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde kullanılan muhteşem bir saray olarak ziyaretçilere açık.

Sarıyer
Emirgan Korusu: Özellikle lale mevsiminde popüler olan bu park, doğal güzellikleri ve piknik alanları ile dikkat çekiyor.
Rumeli Hisarı: Boğaz'ın en dar noktasında yer alan bu tarihi hisar, muhteşem manzaralar sunuyor.
İstinye Park: Lüks alışveriş merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Beşiktaş
Ortaköy: Boğaz kıyısında yer alıyor ve eşsiz camisi, kafeleri ve sokak lezzetleri ile ünlü.
Yıldız Parkı: Geniş yeşil alanları ve tarihi köşkleri ile bir oksijen deposu.
Dolmabahçe Sarayı: Osmanlı İmparatorluğu'nun önemli yapılarından biri olup, zengin koleksiyonları ve muhteşem mimarisi ile ziyaretçilere açık.

Bakırköy
Ataköy Marina: Yat limanı ve çevresindeki kafeler, restoranlar ile deniz kenarında keyifli vakit geçirilebilecek bir yer olarak ön plana çıkıyor.
Carousel ve Capacity gibi alışveriş merkezleri: Modern alışveriş ve eğlence olanakları sunuyor.

Zeytinburnu
Panorama 1453 Tarih Müzesi: İstanbul'un fethini 360 derece panoramik resimlerle anlatıyor.

Eyüpsultan
Eyüp Sultan Camii: İstanbul'un en kutsal mekanlarından biri olarak kabul ediliyor.
Pierre Loti Tepesi: Altın Boynuz'un (Haliç) muhteşem manzarasına haiz ve teleferikle ulaşılabilir.

İstanbul'un Avrupa Yakası, tarih ve modern yaşamın iç içe geçtiği, her köşesinde keşfedilecek yeni bir hikaye barındıran canlı bir bölge olarak dikkat çekiyor. Bu ilçeler ve mekanlar, İstanbul'un zengin kültürel mirasını ve doğal güzelliklerini yansıtan turistik cazibe merkezleri olarak öne çıkıyor.
Bifikir
BifikirYönetici
01.06.2023 - 11:57
İstanbul, Türkiye'nin en büyük ve en önemli şehirlerinden birisi. İstanbul, iki kıtayı birleştiren 15 Temmuz Köprüsü (Boğaziçi Köprüsü) ve Avrasya Tüneli gibi önemli ulaşım noktalarına sahip olan stratejik bir konuma sahip. İstanbul, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle tanınan bir şehir ve hem Asya hem de Avrupa yakalarında yer alıyor.

İstanbul'un Avrupa yakası, şehrin batı tarafında bulunuyor ve pek çok önemli semt ve bölgeyi içeriyor. İşte İstanbul Avrupa yakası hakkında bilmeniz gereken bazı önemli noktalar:

Tarihi Yarımada: İstanbul'un en ünlü semtlerinden biri olan Tarihi Yarımada, Fatih ilçesinde bulunuyor ve pek çok tarihi ve turistik mekanı barındırıyor. Ayasofya, Topkapı Sarayı, Yerebatan Sarnıcı ve Sultanahmet Camii gibi önemli yapılar bu bölgede yer almakta.

Beyoğlu: İstanbul'un kalabalık ve canlı semtlerinden birisidir... İstiklal Caddesi, Galata Kulesi ve Taksim Meydanı gibi turistik yerlere ev sahipliği yapan Beyoğlu, gece hayatı, restoranlar, kafeler ve alışveriş olanaklarıyla ünlü.

Şişli: İstanbul'un iş ve alışveriş merkezlerinden biri olan Şişli, modern yapıları, büyük alışveriş merkezleri ve otelleriyle biliniyor. Nişantaşı semti, Şişli'nin en ünlü ve lüks semtlerinden birisidir ve moda mağazaları, butikler ve restoranlarla doludur.

Beşiktaş: Boğaziçi'nin kıyısında bulunan Beşiktaş, İstanbul'un önemli semtlerinden birisidir. Beşiktaş, Dolmabahçe Sarayı, İnönü Stadyumu ve çeşitli balık restoranlarıyla da meşhur. Ayrıca Beşiktaş, Boğaziçi'ne giden vapur seferlerinin de başladığı bir iskeleye de sahip.

Sarıyer: Boğaziçi'nin kuzeyinde yer alan Sarıyer, doğal güzellikleri ve balık restoranlarıyla ünlü. Sarıyer'e bağlı Rumeli Kavağı'nda olduğu gibi birçok deniz kenarında yer alan güzel mekanlara sahip.

Bakırköy: İstanbul'un Avrupa yakasında bulunan bir diğer önemli semt olan Bakırköy, Marmara Denizi'ne kıyısı olan başka bir ilçe. Bakırköy, sahil şeridi, deniz manzarası, parkları ve alışveriş merkezleriyle tanınır. Ayrıca -Atatürk Havalimanı- da Bakırköy'e yakın bir konumdadır.

stanbul'un Avrupa yakasında daha birçok semt ve bölge bulunmakta ve her biri kendi özellikleriyle ön plana çıkmakta. İstanbul, zengin tarihi, kültürel çeşitliliği ve dinamik yaşam tarzıyla ziyaretçilere pek çok keşif imkanı sunuyor.
İlgili İçerikler

Napolyon ne demiş? “Dünya tek bir devletten ibaret olsaydı, başkenti şüphesiz İstanbul olurdu.”Kaç farklı açıdan, kaç sefer izlerseniz izleyin...

Yahya Kemal’in “Sade bir semtini sevmek bile ömre değer.” dediği, Orhan Veli’nin gözleri kapalı dinlediği, Cahit Sıtkı’nın “gökyüzü mahallesi”, Sezai...

Büyük şehirlerde yaşamanın çok sayıda avantajı olduğu gibi, hayatımızı etkilediğinin bazen farkında bile olmadığımız dezavantajları da var. Özellikle söz konusu...

Her sene olduğu gibi bu sene de hevesle beklenen yarı yıl tatili geldi çattı. Her ne kadar Covid-19 pandemisi hâlâ...

Uzak Doğu mutfağının en gözde lezzetleri, artık coğrafi sınırları aşarak dünyanın birçok farklı noktasına yayılmış durumda. Söz konusu lezzetlere çok...

Her anlamda metropol olmanın hakkını sonuna kadar veren İstanbul’da gezilecek yerler listesini tamamlamak için belki aylar yetmez. Hatta İstanbul’u baştan...

Dünyanın en büyüleyici, ilginç ve sıra dışı kentlerinden biri olan İstanbul, bildiğiniz üzere Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlıyor. Kentin...

Tıpkı meyhanelerin olduğu gibi, ocakbaşı mekanlarının da kendine has bir atmosferi ve adabı var. Tam kıvamında pişirilmiş terbiyeli etler, birbirinden...

İstanbul’un en iyi kahvaltı mekanlarını keşfe çıktığımız serimizde, bir sonraki adresimiz, Üsküdar! Beylerbeyi, Kuzguncuk ve Çengelköy gibi birbirinden özel semtlere...

Dünyanın turizm açısından en popüler şehirlerinden birisi olan İstanbul için, aylarca gezseniz bile bitiremeyeceğiniz kadar kalabalık bir keşif listesi oluşturmanız...

Avrupa ve Asya kıtalarını birbirinden ayıran İstanbul Boğazı, gerçekten de çok görkemli ve eşsiz bir manzara oluşturuyor. Bu sebeple, Boğaz’ın...

Dünyanın en büyülü ve etkileyici kentlerinden biri olarak kabul edilen İstanbul, güzelliğini katbekat artıran tarihi dokusu ve silüetiyle mutlaka görülmesi...

Ocakbaşı kültürüne onlarca yıldır sahip çıkan ve bu kültürü birbirinden ünlü mekanlarla sürdüren İstanbul’da dört dörtlük bir ocakbaşı mekanı mı...

İstanbul şarkılara, şiirlere ve romanlara konu olmuş, nice imparatorluklar devirmiş kadim bir şehir. Tarih bu şehri beslemiş, büyütmüş ve her...

Tüm kötülükleri geride bırakıp yeni umutlar ile başlayacağımız 2022 yılına yalnızca sayılı günler kaldı ve dünyanın her yerinde yeni yıl...

Tatil yapmak istediğimizde ülkemizin her bir köşesinin ayrı bir cennet olduğunu görebiliyoruz. Doğudan batıya her bir bölgede mükemmel bir tabiat...

Boğaz’ın en renkli ve cıvıl cıvıl semtlerinden biri olan Arnavutköy’de nefis bir kahvaltı keyfi çekmeye hazır mısınız? Belki sizin de...

Tarihi dokunun her zaman ve her yerde hissedildiği bir kent olan İstanbul her dönemde hem içinde yaşayanları hem de ziyaretçilerini...

Bir şehri, ülkeyi, kültürü daha yakından tanımak ya da tarihsel bir yolculuğa çıkmak için yapabileceğiniz en doğru ve keyifli şeylerden...

İtalyan mutfağı, gerek bizim yemek kültürümüze olan benzerlikleri gerekse nefis lezzetleri sebebiyle ülkemizde son derece popüler. İtalyan mutfağı dendiğinde akla...

Dört dörtlük bir balık ziyafeti çekmek isteyenler için, İstanbul adeta bir cennet. Kentin birçok farklı ilçesinde ve semtinde, rüştünü çoktan...

Bir sonraki tatilinizde klasik otel konseptinin dışına çıkmak ve unutulmaz bir doğa kaçamağı yapmak mı istiyorsunuz? O halde sizi doğruca,...

İtalyan mutfağının en gözde lezzetlerinden biri olan pizza, aynı zamanda dünyanın en sevilen yemekleri arasında açık ara ilk sıralarda. Dünyanın...

İstanbul, günlerce gezsek bile tamamını keşfedemeyeceğimiz, içinde nice medeniyetlerin izlerini ve gizli kalmış hazinelerini barındıran kadim bir şehir. Tarih boyunca...

Altyapı, mimari, gökdelenler ya da ulaşım alternatifleri gibi şehirleri oluşturan parçalar düşünüldüğünde geçirilen dönüşüm gerçekten takdire şayan. Dünya üzerindeki insan...

Dünyanın birçok farklı noktasında, taşıdığı mimari üslupla ve büyüleyici görünümüyle herkesi kendine hayran bırakan sayısız farklı yapı var. Ancak bunların...

İstanbul’un hareketli ve rengarenk atmosferinin kent sakinlerine sağladığı birçok avantaj var. Ancak  kentin tempolu koşuşturmacası, kalabalığı ve telaşı da bazen...

İstanbul’da yaşamanın avantajları olduğu kadar, dezavantajları da var. Şehrin kalabalığı, gürültüsü ve keşmekeşi bazen gerçekten çok bunaltıcı noktalara gelebiliyor. Hele...

İstanbul’un en iyi pizza restoranları rehberimizde bu kez de Avrupa yakası sınırları içinde kalan önerilerimizle karşınızdayız. İtalyan mutfağının en gözde...

İyi bir İtalyan restoranından tıka basa doymadan ve nefis bir ziyafet çekmeden ayrılmak neredeyse olanaksız. Taptaze ve el yapımı makarnalar,...

İstanbul’un neredeyse her semtinin kendine has bir atmosferi ve yemek kültürü var.  Söz  konusu  Beşiktaş  olduğunda  da kahvaltıcıların ön plana...

14 Şubat Sevgililer Günü yaklaşıyor! Bu günü kutlamadan geçmeyen çiftlerin sayısı da bir hayli çok, onu özel bir gün olarak...

İstanbul’un Beşiktaş ilçesine bağlı tarihi bir semt olan Ortaköy, kentin turistik açıdan en çok ilgi gören duraklarından biri. Kentin her...

Alkolsüz balık restoranları seçeneklerinin sayısının özellikle son yıllarda artışa geçtiğini söylemek mümkün. Özellikle konu İstanbul gibi büyük bir kent olduğunda,...

İki kıtayı birbirine bağlayan İstanbul Boğazı, kentin silüetinin en önemli parçalarından biri. İstanbul sakinleri belki her gün işe ya da...

Benzer İçerikler

Dünyanın en büyüleyici, ilginç ve sıra dışı kentlerinden biri olan İstanbul, bildiğiniz üzere Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlıyor. Kentin...

Her anlamda metropol olmanın hakkını sonuna kadar veren İstanbul’da gezilecek yerler listesini tamamlamak için belki aylar yetmez. Hatta İstanbul’u baştan...

Şehrin gürültüsü, karmaşası ve telaşı bazen insanı gerçekten çok yoruyor. Öyle hızlı bir tempoda yaşıyoruz ki, bazen yorulduğumuzun bile farkına...

Kentin boğucu atmosferinden uzaklaşmak, doğayla baş başa kalmak ve biraz kafa dinlemek için keyifli bir kamp tatiline çıkmaya ne dersiniz?...

Daha Haziran ayının başından belli olduğu üzere yine çok sıcak bir yaz bizleri bekliyor. Bunaltıcı sıcaklar özellikle bolca bina ile...