nerdeneredenerdenerede

Kapadokya Gezilecek Yerler: Kapadokya’da Mutlaka Görülmesi Gereken 13 Yer

Kapadokya Gezilecek Yerler: Kapadokya’da Mutlaka Görülmesi Gereken 13 Yer
Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken yerler listesinde her zaman bir numara olmayı başaran Kapadokya, yılın her mevsiminde milyonlarca turiste ev sahipliği yapıyor. Burası o kadar olağanüstü bir coğrafya ki, bölgede bulunan kültürel, tarihi ve doğal güzelliklerin hepsini deneyimleyebilmek için buraya aylar ayırmak gerekiyor.

Her güne tıpkı bir kartpostal gibi başlayan Güzel Atlar Ülkesi, çok zengin bir tarihe sahip. Hatta bölgenin geçmişi hakkında hâlâ bilinmeyen çok fazla bilgi var. Biz yalnızca 60 milyon yıl öncesine kadar gidebiliyoruz. O zamanlarda, Kapadokya bölgesinde bulunan Erciyes, Güllü Dağ ve Hasan Dağı hâlen aktif olan volkanlarmış. Bilindiği üzere, bu volkanik dağlarda yaşanan patlamalardan sonra Kapadokya’nın temelleri oluşmaya başlamış. Ama günümüzdeki hâline kavuşması için milyonlarca yıl ve sayısız doğa olayı gerçekleşmesi gerekmiş. Doğa üstüne düşen görevi en iyi şekilde yerine getirmiş ve kelimelerle anlatılmayacak güzellikte olan peribacaları ortaya çıkmış.

Evet, Kapadokya gerçek bir doğa harikası. Ama bu bölgeyi bu kadar turistik ve büyüleyici yapan yalnızca doğası değil aynı zamanda tarih boyunca yaşamış olan en önemli uygarlıklara ev sahipliği yapmış olması. Bölgede yaşadığı bilinen en eski uygarlık Asurlular. Ayrıca Hititler, Persler, Bizans- Roma İmparatorluğu, Selçuklu Devleti ve Osmanlı Devleti de bu bereketli topraklarda hüküm sürmüş. Kapadokya’nın böyle bir geçmişe sahip olup da taşının toprağının birer kültürel miras olmaması imkansız olurdu. Her medeniyetten, kültürden ve zamandan bir iz taşıyan bu topraklar her insanın hayatta bir kez olması gereken yerler arasında bulunuyor.

İç Anadolu Bölgesinde bulunan Kapadokya yalnızca Nevşehir’e bağlı olarak biliniyor olsa da aslında Aksaray, Niğde ve Kayseri şehirlerine de yayılmış oldukça geniş bir bölge. Türkiye’nin tam ortasında bulunduğundan dolayı tüm ulaşım araçları ile kolay bir şekilde ulaşılabiliyor. Eğer otobüs ile yolculuk yapacaksanız önünüze iki tane alternatif çıkıyor. Nevşehir Otobüs Terminali veya Ürgüp Otobüs Terminali’nde inip taksi, dolmuş veya otobüs gibi başka bir araca binerek pratik bir şekilde Kapadokya’ya ulaşabilirsiniz. Aynı şekilde, bölgeye hava yolu ile ulaşmak isteyenler Nevşehir Havalimanı’na bilet almanız gerekiyor. Ayrıca Kayseri Havalimanı’ndan da bölgeye ulaşım sağlamak oldukça kolay. Bana kalırsa Kapadokya’ya gitmek için en keyifli ulaşım araçlarının başında tren geliyor. Erciyes Ekspresi’ne binip ülkemizin mükemmel manzaraları eşliğinde keyifli bir yolculuk yapabiliyorsunuz.

Eğer bu büyüleyici atmosferi deneyimlemek için çok fazla zamanınız yoksa ve mutlaka ziyaret edilmesi gereken önemli yerleri kaçırmak istemiyorsanız, sizin için hazırladığım bu listeden faydalanabilirsiniz. Birbirinden etkileyici manzaraları, müzeleri ve hatta yeraltı şehirlerini içeren bu listede 13 farklı öneri bulunuyor. Gelin UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan bu masalsı toprakları birlikte inceleyelim.

1. Üç Güzeller Peribacaları - Esbelli / Nevşehir

Üç Güzeller Peribacaları

Nevşehir - Ürgüp otoyolu üzerinde bulunan Üç Güzeller, Kapadokya’yı ziyaret edenlerin vazgeçilmez destinasyonlarından bir tanesi. Hakkında sayısız efsane bulunan Üç Güzeller peribacalarını görmeden ve bu mucizevi güzelliğin önünde fotoğraf çektirmeden...

Kapadokya’ya gidip de Üç Güzeller’i gözlerinizle görmemek ve hatta önünde bir fotoğraf çektirmemek olmaz. Ürgüp merkezine çok yakın bir mesafede bulunan Üç Güzeller peribacalarını görmek için Nevşehir – Ürgüp otoyolunda karşınıza çıkacak olan seyir tepesinde durmanız gerekiyor. Kapadokya’nın en ünlü peribacaları olduğu için buraya ulaşım oldukça pratik. Pek çok efsaneye konu olan Üç Güzeller, anne baba ve çocuktan oluşan bir aileye benzetiliyor. Elbette bu kadar popüler olmasının tek sebebi sevimli bir çekirdek aileye benziyor olmaları değil. Üç Güzeller peribacalarının en ayırt edici özelliği, üstlerinde duran şapkaları. Doğal yollarla oluşan bu şapka görünümü vadiye yansıyan ışıkla birleştiği zaman canlanmış gibi hissettiriyor. Buraya çok uzun bir zaman ayırmanıza gerek yok ama yine de Kapadokya’ya kadar gelmişken mutlaka şahit olunması gereken bir manzara.

2. Zelve Açık Hava Müzesi - Avanos / Nevşehir

Zelve Açık Hava Müzesi

Avanos ile Göreme arasında bir bölgede yer alan Zelve Açık Hava Müzesi, Kapadokya’nın en meşhur doğal güzelliği olan peribacalarını en net şekilde görebileceğiniz lokasyonların başında geliyor. Zelve Vadisi’nde 8. yüzyıldan...

Kapadokya’da en çok ziyaret edilen ikinci müze olma ünvanına sahip olan Zelve Açık Hava Müzesi Avanos’ta bulunuyor. Bölgedeki en büyük ve en uzun süreli yerleşim yeri olan Zelve Vadisi’ne yayılmış olan müze yıl boyunca milyonlarca turisti ağırlıyor. Zelve Açık Hava Müzesi’nin girişinde ücret ödüyorsunuz fakat karşılaştığınız manzara ile kıyaslandığı zaman bu deneyimin aslında daha biçilemez olduğunu anlıyorsunuz. Bu antik yerleşim yerinde bulunan ve çok zengin bir tarihi yansıtan pek çok kilise, cami ve ören yerini içerisinde barındıran Zelve Açık Hava Müzesi’ni mutlaka yolculuk planınıza dahil etmenizi öneriyorum.

3. Uçhisar Kalesi - Uçhisar / Nevşehir

Uçhisar Kalesi

Nevşehir’e yalnızca 5 km uzaklıkta bulunan Uçhisar, devasa peribacalarından oluşan doğal bir kale. Uçhisar Kalesi’ni Kapadokya’nın hemen hemen her yerinden görmek mümkün. Tüm bölgenin en yüksek lokasyonlarından bir tanesi olduğu...

Nevşehir merkezine çok yakın mesafede bulunan Uçhisar Kalesi ziyaretçilerine eşi benzeri olmayan bir manzara sunuyor. Bu kale eskiden bir gözetleme kulesi olarak kullanılıyormuş. Böylece ordular tehlikeyi önceden gözlemleyerek topraklarını düşmanlarından koruyabiliyormuş. Devasa bir peribacası üzerine inşa edilmiş olan Uçhisar Kalesi’ne çıkmak biraz yorucu ve uzun sürüyor. Fakat yukarı çıktığınız zaman tüm Kapadokya’nın panoramik bir görüntüsüyle karşılaşıyor ve mükemmel fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Uçhisar Kalesi’nin girişinde bir ücret ödemeniz gerekiyor ve her gün 07:30 ile 20:00 ile ziyarete açık oluyor.

4. Derinkuyu Yeraltı Şehri - Derinkuyu / Nevşehir

Derinkuyu Yeraltı Şehri

Kapadokya bölgesinde bulunan yeraltı şehirlerinden en popüler ve gösterişli olanı Derinkuyu Yeraltı Şehri. Derinkuyu ilçesinde bulunan yeraltı şehri, Nevşehir’den yalnızca 20 dakika uzaklıkta. Müze haftanın her günü konuklarını ağırlamak için...

Derinkuyu Yeraltı Şehri, geçmişte Kapadokya topraklarında yaşayan insanların hayat şartlarını en iyi şekilde görebileceğiniz destinasyonların başında geliyor. Burada hayatın ikinci yüzyılda başladığına inanılıyor. Savaştan kaçan insanlar kendilerini daha korunaklı hissetmek için yeraltında yaşamaya karar vermişler ve tüm dünyada eşi benzeri görülmemiş bir mimari örneği ortaya çıkmış. Hatta bu kadar muntazam bir şehrin yeraltına nasıl inşa edildiği tam olarak anlaşılamadığından dolayı burayı uzaylıların yaptığı hakkında komik dedikodular bile bulunuyor. Şans eseri bulunan ve 1967 yılından beri ziyaretçilerin favori noktası olan Derinkuyu yeraltı Şehri’ni hafta içi her gün saat 09:00 ile 17:00 arasında ziyaret edebilirsiniz.

5. Ortahisar Kalesi - Ortahisar / Nevşehir

Ortahisar Kalesi

Ürgüp’ün en çok ziyaretçiyi ağırlayan kasabası olarak bilinen Ortahisar,  milattan önce 16. yüzyıla kadar uzanan kadim bir tarihe sahip. Etilerin, Friglerin, Likyalıların, Romalıların, Bizanslıların ve sonrasında Türklerin hakim olduğu bu...

Kapadokya bölgesinin gözde kasabalarından Ortahisar’da bulunan Ortahisar Kalesi, gösterişli görünümü ile Kapadokya’nın en büyük peribacası olma ünvanına sahip. Etiler tarafından inşa edilmiş olan bu peribacası kale, yüzyıllar boyunca bölge halkına sığınak olmuş ve güvenliklerini sağlamış. Oldukça ilkel zamanlarda inşa edildiği için Ortahisar Kalesi’ne çıkmak için son derece zorlu bir yoldan geçmeniz gerekiyor ama yukarıda sizi harika bir manzara bekliyor. Ortahisar Kalesi’ne girerken Müzekart’ın geçmediğini ve küçük bir ücret ödemeniz gerektiğini de hatırlatmak isterim.

6. Paşabağ Rahipler Vadisi - Avanos / Nevşehir

Paşabağ Rahipler Vadisi

Yabancılar tarafından “Monks Valley” olarak da bilinen Paşabağ Rahipler Vadisi, Göreme Milli Parkı’nın içerisinde bulunuyor. Bu vadide Kapadokya’nın göz bebeği olarak adlandırılan peribacalarını en iyi şekilde görebileceğiniz manzaralar ile karşılaşıyorsunuz....

Avanos - Göreme yolu arasında bulunan Paşabağ Rahipler Vadisi’nde en büyüleyici peribacaları manzaralarıyla karşılaşabilirsiniz. Uzun bir yürüyüş parkuru olan vadi yüzlerce peribacası ile çevrili. Ayrıca Paşabağ Rahipler Vadisi’nde şapkalı peribacaları olduğundan dolayı da Kapadonya’nın coğrafi dokusunda çok önemli bir yere sahip. Vadinin bazı noktaları ücretsiz olsa da ücretli bölümler de bulunuyor. Ayrıca Paşabağ Rahipler Vadisi’ne girmeden önce ücretsiz bir şekilde arabanızı park edebileceğiniz bir otopark da mevcut. Böylece bölgeye rahatlıkla arabanızla yolculuk yapabiliyorsunuz.

7. Aşk Vadisi - Göreme / Nevşehir

Aşk Vadisi

Göreme’de bulunan Aşk Vadisi, isterseniz kendi başınıza isterseniz ile rehber eşliğinde bir tur ile gezebileceğiniz bir destinasyon. Aşıklar Vadisi olarak da bilinen yer genellikle balon turları tarafından tercih ediliyor. Sarp...

Hakkında pek çok efsane bulunan Aşk Vadisi, üzüm bağlarıyla çevrili mükemmel bir doğaya sahip. Buranın özellikle doğa yürüyüşü yapmayı sevenler için mükemmel bir lokasyon olduğunu söyleyebilirim. Aşk Vadisi aslında çok kolay bulabileceğiniz bir yerde bulunuyor fakat girişte Bağlıdere tabelası bulunduğundan dolayı pek çok insan önünden geçip gidiyor. Yani Bağlıdere tabelasını gördüğünüz anda doğru yerde olduğunuzu anlayabilirsiniz. 4900 metre uzunluğunda olan Aşk Vadisi’nde nefes kesici peribacaları manzaraları ile karşılaşacaksınız. Her ne kadar vadiye inmek biraz zorlu olsa da buna değeceğine emin olabilirsiniz.

8. Kocabağ Şarapçılık - Uçhisar / Nevşehir

Kocabağ Şarapçılık

Nevşehir’in Uçhisar bedesinde bulunan Kocabağ Şarapçılık’ın şarap serüveni 1972 yılında başlamış. Mehmet Erdoğan isimli bir adam, kendi bağlarında yetiştirdiği üzümler ile şarap yapmaya karar vermiş ve kendi imkanlarıyla küçük bir...

Kapadokya şaraplarıyla ünlü bir bölge. Kocabağ Şarapçılık, 1972 yılından bu yana bölgenin en lezzetli şaraplarını üreten işletmelerden bir tanesi olarak biliniyor. Mehmet Erdoğan tarafından kendi elleriyle yaptığı bir mahzende kurulmuş olan Kocabağ Şarapçılık, günümüzde dünya çapında bir şöhrete sahip. 35 hektarlık bir üzüm bağında yetiştirilen Kalecik Karasi, Öküzgözü Boğazkere ve Narince üzümlerinden yapılan Kocabağ şaraplarını tatmak için Kocabağ Şarapçılığa mutlaka uğramalısınız.

9. Çavuşin Köyü - Avanos / Nevşehir

Çavuşin Köyü

Nevşehir’in Avanos ilçesinde bulunan Çavuşin Köyü, Kapadokya gezilerinin olmazsa olmaz lokasyonlarından bir tanesi. Göz alıcı vadiler, çok zengin bir geçmişe sahip olan kiliseler ve kadim ören yerlerini içerisinde barındıran Çavuşin...

Nevşehir’in Avanos ilçesinde bulunan Çavuşin Köyü, Kapadokya bölgesinin en turistik destinasyonlarından bir tanesi ve ayrıca en eski yerleşim yeri olarak biliniyor. Çavuşin Köyü’ne gittiğiniz zaman Romalılardan kaçıp buraya sığınmış olan Hristiyanların izlerini çok net bir şekilde görebiliyorsunuz. Bölgede bulunan sarp kayaları oyup içerisinde yaşayan ve burayı bir yerleşim yeri hâline getiren Hristiyan halktan geriye kalan kiliseleri ve harabeleri inceleyebilir ve bu tarihi dokunun keyfini çıkarabilirsiniz. Ayrıca köydeki yöresel restoranlarda lezzetli yemekleri de mutlaka deneyimlemelisiniz.

10. Sarıhan Kervansarayı - Avanos / Nevşehir

Sarıhan Kervansaray

Avanos’ta bulunan Sarıhan Kervansaray, hem mimari hem de tarihi açıdan bir şaheser. Kervansaray, kendisine adını veren sarı, kahverengi ve pembemsi taşlardan inşa edilmiş. Dönemin ihtişamlı mimari anlayışının en iyi şekilde...

Nevşehir’de bulunan Sarıhan Kervansarayı, Damsa Vadisi diye bilinen bir bölgede yer alıyor. Selçuklu Devleti tarafından yapılmış son kervansaray olma unvanına sahip olan Sarıhan Kervansarayı tüf taşları kullanılarak inşa edildiği için son derece ihtişamlı bir görünüme sahip. 2000 metrekarelik bir alana inşa edilmiş olan Sarıhan Kervansarayı o zamanlarda hem yaz mevsiminde hem de kış mevsiminde kullanılıyormuş. Bundan dolayı içerisinde yazlık ve kışlık konaklama bölgelerini görebiliyorsunuz. Kervansaray her gün sabah 09:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlıyor.

11. Avanos Saç Müzesi - Avanos / Nevşehir

Avanos Saç Müzesi

Dünyanın en ilginç müzeleri listelerine giren müzelerden birinin ülkemizde yer aldığını biliyor muydunuz? Nevşehir’in Avanos ilçesinde bulunan Saç Müzesi, Nevşehir’li bir çanak ustası olan Galip Körükçü tarafından kurulmuş. Üstelik, Galip...

Hem içinizi ısıtacak hem de oldukça hüzünlü bir hikayeye sahip olan Avanos Saç Müzesi, dünyanın en tuhaf müzelerinden bir tanesi olarak biliniyor. Eşi benzeri görülmemiş bu müzede 16 binden fazla kadının saçından bir tutam sergileniyor. Galip Usta isimli bir çömlekçi tarafından kurulmuş olan müze, 1998 Guinness rekorlar kitabına bile girmeyi başarmış. Galip Usta’nın hüzünlü aşk hikayesi sayesinde oluşan bu müzeyi mutlaka ama mutlaka ziyaret etmelisiniz.

12. Temenni Tepesi - Ürgüp / Nevşehir

Temenni Tepesi

Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde bulunan Temenni Tepesi, Kapadokya’nın en büyüleyici manzaralarından bir tanesini seyredebileceğiniz bir seyir tepesi. Temenni Tepesi’nin bu isme sahip olmasının sebebi zirvesinde bir türbe bulunuyor olması. Türbeye çıkıp...

Ürgüp’ün tam kalbinde bulunan Temenni Tepesi, şehri panoramik şekilde izleyebileceğiniz en mükemmel destinasyonlardan bir tanesi. 80 metre yükseklikte bulunan bu tepe, eskiden insanların çaput bağlayıp dilek dilediği için Temenni Tepesi ismini almış. Tepeye çıkarak tüm Ürgüp’ü ve Erciyes Dağı’nı kuşbakışı olarak görebilir ve harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Ayrıca Rüknettin Kılıçarslan ve Aleaddin Keykubat için inşa edilmiş olan türbeleri de ziyaret edebilirsiniz.

13. Kaymaklı Yeraltı Şehri - Cami Kebir Mahallesi / Nevşehir

Nevşehir’in Cami Kebir Mahallesi’nde bulunan Kaymaklı Yeraltı Şehri, Kapadokya’nın en gizemli ve en ilgi çekici destinasyonlarından bir tanesi. Tarihi ve kültürel açıdan bir altın madeni olan Kapadokya’da birbirinden önemli yeraltı...

Kapadokya’nın en ünlü yeraltı şehirlerinden bir diğeri de Kaymaklı Yeraltı Şehri. Tıpkı Derinkuyu yeraltı Şehri’nde olduğu gibi buranın da tarihi milattan önceye dayanıyor. Toplamda sekiz kattan oluşan bu mistik yeraltı şehrinde tüf kayaların muazzam bir işçilikle oyularak devasa bir şehre dönüştürülmesini görüyorsunuz. İçeride insanların yaşadığı odaları, şarap mahzenlerini, su kuyularını, mutfakları ve kiliseleri ziyaret edebiliyorsunuz. Kaymaklı kasabasında bulunan Kaymaklı Yeraltı Şehri’ni haftanın her günü saat 08:00 ile 17:00 arasında ziyaret edebilirsiniz.

05.01.2022
Yorumlar
20.03.2022 - 15:19
Zelveden Ürgüp’e doğru giderken deve şeklinde peribacasını görmek hemen o bölgenin tepe noktasında yol kenarında konaklayıp günbatımını izlemek, Avonos’ta çanak çömlek atölyelerini gezip yine Avonos’ta bulunan Kızılırmak üzerindeki asmalı köprüye çıkmak, her ne kadar testi kebabı ön plana çıksa da orjinali olan sanayi esnafının yaptığı tava yemeğini yemek, Göreme’de Seyir Tepesi olan Aşıklar Tepesi’ne çıkıp panoramik bir seyir keyfine dalmak, Göreme’ye gitmişken mutlaka vadi turlarına çıkıp inanılmaz güzel vadilerin güzelliğinde kaybolmak, ayrıca Nevşehir merkezde bulunan Nevşehir Kalesi'ne çıkarak Nevşehir’i panoramik görme keyfini tatmak ve Kaya Şehri'ni ziyaret ederek dünyanın en büyük kaya şehrini görmeden dönmemelisiniz.
20.03.2022 - 15:56

Bu saydıklarınızın her birine katılıyorum, Kapadokya'da yapılacaklar bitmez gerçekten. Ülkemizin en değerli, en büyüleyici yerlerinden bir tanesi! 😊

22.03.2022 - 23:37

Kapadokyalı olmak bir ayrıcalıktır!! 😉

Bifikir
BifikirYönetici
24.03.2022 - 22:30

Sevgili Serdar, gerçekten de öyle. Dünya içinde ayrı bir dünya gibi Kapadokya.

İlgili İçerikler

Orta Anadolu’da yer alan Kapadokya, ülkemizin en turistik bölgesi olarak dünya çapında önemli bir üne sahip. Türkiye’nin tam kalbinde olan...

Doğal güzelliği ile insanı büyüleyen, sert hava şartlarıyla da bir o kadar zorlayan Trabzon ülkemizin en turistik destinasyonlarından bir tanesi....

Tatil yapmak istediğimizde ülkemizin her bir köşesinin ayrı bir cennet olduğunu görebiliyoruz. Doğudan batıya her bir bölgede mükemmel bir tabiat...

Bir şehri, ülkeyi, kültürü daha yakından tanımak ya da tarihsel bir yolculuğa çıkmak için yapabileceğiniz en doğru ve keyifli şeylerden...

Benzer İçerikler

Dünyanın en büyüleyici, ilginç ve sıra dışı kentlerinden biri olan İstanbul, bildiğiniz üzere Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlıyor. Kentin...

Coğrafi konumu ve ev sahipliği yaptığı değerler bakımından yalnızca ülkemizin değil, dünyanın da en önemli şehirlerinden biri olarak görülen İstanbul;...

Her anlamda metropol olmanın hakkını sonuna kadar veren İstanbul’da gezilecek yerler listesini tamamlamak için belki aylar yetmez. Hatta İstanbul’u baştan...

Şehrin gürültüsü, karmaşası ve telaşı bazen insanı gerçekten çok yoruyor. Öyle hızlı bir tempoda yaşıyoruz ki, bazen yorulduğumuzun bile farkına...

Kentin boğucu atmosferinden uzaklaşmak, doğayla baş başa kalmak ve biraz kafa dinlemek için keyifli bir kamp tatiline çıkmaya ne dersiniz?...