nerdeneredenerdenerede

Demre Gezilecek Yerler: Demre’de Gezilecek En İyi 12 Yer

Demre Gezilecek Yerler: Demre’de Gezilecek En İyi 12 Yer
Antalya’nın kent merkezine yaklaşık 150 kilometre uzaklıkta bulunan ilçesi Demre, aynı zamanda kentin doğal güzellikleri ve tarihi mirasıyla en ön plana çıkan yerleşim yerlerinden biri. Genellikle turistik potansiyeli açıdan Kaş, Kalkan ve Alanya gibi destinasyonların gölgesinde kalıyor. Fakat esasen Demre’de keşfe değer birbirinden önemli duraklar var. Kaş’a ve Finike’ye de yakın bir konumda bulunan Demre’yi, siz de bir Antalya seyahatinizde baştan sona keşfedebilirsiniz. Özellikle doğa ve tarih tutkunlarını büyüleyebileceğini düşündüğümüz bu yerleşim yeri, bahar ve yaz aylarında adeta yeryüzü cennetine dönüşüyor. Peki, Demre’de gezilecek yerler hangileri? Sizin için hazırladığımız seçkiye ve Demre’nin tarihçesine kısaca göz atalım.

Üç tarafı görkemli dağlarla çevrili Demre’nin bir kıyısı da Akdeniz’e komşu. Demre Çayı’nın getirdiği alüvyonlu topraklar sayesinde, bu bölge tarım açısından da son derece bereketli. Helenistik Dönem’de Myra ismini taşıdığını bildiğimiz Demre, yine bu dönemde Likya Birliği’nin üyesi olan altı kentten biri olduğu için çok zengin bir tarihi mirasa sahip.

Bugün kaya mezarlarının bulunduğu bölgeye kurulmuş olan kent, zamanla aşağıya doğru genişleyerek Likya’nın başkentliğini de üstlenmiş. Bildiğiniz gibi, işin içine Likya Birliği’nin bir zamanlar hakim olduğu topraklar girdiği anda birbirinden önemli tarihi yapılardan ve antik kentlerden söz edebiliyoruz. Demre de mutlaka görmenizi önerdiğimiz antik kentlere ve müzelere ev sahipliği yapıyor.

Demre’nin ziyaretçilerine sunduğu tek cevher, tarihi mirasıyla sınırlı değil elbette. Akdeniz’e kıyısı olan bir ilçenin doğal güzelliklerden bol bol nasibini almamış olması zaten imkansız. Demre’de deniz ya da kara yoluyla keşfedebileceğiniz harika koylar, köyler ve plajlar var. Her birinden kısaca söz edeceğiz. Haydi başlayalım!

1. Aziz (St.) Nikolaos Anıt Müzesi (Noel Baba Kilisesi)

Aziz (St.) Nikolaos Anıt Müzesi (Noel Baba Kilisesi)

Sizin de kulağınıza bugüne dek Noel Baba’nın Antalyalı olduğu söylentisi gelmiş olabilir. Aslında bu söylenti hakikate dayanıyor. Tüm dünyanın Noel Baba olarak tanıdığı Aziz Nikolas, M.S 243 yılında Patara şehrinde...

Tüm dünyanın Noel Baba olarak tanıdığı Aziz Nikolas’ın Antalyalı olduğunu biliyor muydunuz? M.S 243 yılında Patara’da dünyaya gelen Aziz Nikolas, hayatı boyunca çevresinde hep çok yardımsever ve nazik biri olarak tanınmış. Onun gerçekleştirdiğine inanılan mucizeler sebebiyle, kendisine “Mucizelerin Azizi” ismi bile takılmış. Hatta hem denizcilerin hem de çocukların koruyucusu olarak kabul ediliyormuş. M.S 285 yılında Myra’ya, yani Demre’ye yerleşen Aziz Nikolas, burada Myra Piskoposluğuna katılmış. M.S 326 yılında hayatını kaybettiğinde de buradaki kilisenin içine defnedilmiş.

Haçlı Seferleri esnasında Barili tüccarlar kiliseyi yağmalayarak Aziz Nikolas’ın kemiklerinin büyük çoğunluğunu çalmışlar. Kalan kemikleri ise günümüzde Antalya Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Söz konusu kilise ise bugün Aziz Nikolaos Anıt Müzesi ya da halk arasında bilinen ismiyle Noel Baba Kilisesi olarak ziyarete açık. Haftanın her günü ziyaret edebileceğiniz müzede MüzeKart da geçiyor.

Müzede Noel Baba’ya ait olduğu düşünülen ve hem yapraklarla hem de balık pullarıyla süslenmiş lahdi görebiliyorsunuz. Kilise duvarlarında da Noel Baba’nın sebep olduğu düşünülen mucizeleri tasvir eden resimler yer alıyor.

2. Myra Antik Kenti

Myra Antik Kenti

Günümüzde Antalya’nın Demre ilçesinin merkezine ve çevresine yayılmış olan Myra Antik Kenti, Kaş ile Finike’nin arasında kalan bir yerleşim yeri. Tarihçesinin ne kadar geriye uzandığı tam olarak bilinmese de ele...

Aziz Nikolaos Müzesi’ni de içinde barındıran Myra Antik Kenti, Demre’nin ev sahipliği yaptığı en görkemli tarihi miras. Başta da belirttiğimiz gibi, bu kent Likya Birliği’nin altı büyük şehrinden biriymiş. Tam olarak ne zaman kurulduğu bilinmese de M.Ö. 5. yüzyılda var olduğu, kaya mezarları ve Likçe yazıtlar üzerinde yapılan araştırmalarla kanıtlanmış durumda. M.S. 2. yüzyılda kentin gelişimi iyice hızlanmış ve Bizans döneminde şehir hem idari hem de dini açıdan ön plana çıkmaya başlamış. Tabii bu gelişimde Aziz Nikolaos’un kentin piskoposu olmasının da payı büyük.

M.S. 7. yüzyıl sonrasında gerçekleşen depremler, seller ve Arap akınları Myra’nın önemini gitgide yitirmesine sebep olmuş. 12. yüzyılda da kent görkemli günlerine bir daha geri dönmemek üzere veda etmiş. Günümüzde Myra Antik Kenti’nde M.Ö. 5. yüzyıldan, Helenistik Dönem’den ve Bizans döneminden kalma kaya mezarlarını, tiyatroyu, surları ve daha birçok kalıntıyı görebiliyoruz. Özellikle kilise ve sur duvarları çok iyi korunmuş durumda. Myra Antik Kenti’ne girişte de MüzeKart geçiyor ve haftanın her günü ziyarete açık.

3. Likya Uygarlıkları Müzesi

Likya Uygarlıkları Müzesi

Antalya’nın Demre ilçesi, ülkemizin en görkemli ören yerlerinden biri olan Myra Antik Kenti’ne ev sahipliği yapıyor. Antik Myra’nın Çayağazı isimli bölgesinde bulunan harabelerin ise Myralılara ait olup olmadığı uzun yıllar...

Myra Antik Kenti’nin Çayağazı tarafında kalan harabelerinin farklı bir kente ait olup olmadığı uzun yıllar boyunca tartışma konusu olmuş. Yapılan araştırmalar nihayetinde bu tartışmalara nokta koymuş ve bu bölgenin Myra’ya bağlı bir liman mahallesi olduğu saptanmış. Bağımsız bir yerleşim olmasa da, Andriake olarak adlandırılan bu mahallenin içinde bulunduğu alan ayrı bir ören yeri olarak değerlendiriliyor. Andriake Ören Yeri de 2015 yılının ortalarından beri Likya Uygarlıkları Müzesi ismiyle ziyaretçilerini ağırlıyor. Açık hava müzesi şeklinde restore edilen bölgede agora, sarnıç, granarium, hamam, sinagog, kilise ve liman gibi yapıları yakından inceleyebiliyorsunuz.

Likya Uygarlıkları Müzesi yalnızca Andriake’nin ya da Myra’nın değil, Likya uygarlığının tanıtımına katkı sağlayan birçok farklı eserin tanıtımının yapıldığı bir müze şeklinde tasarlanmış. M.S. 129 yılında inşa edilmiş olan ve Anadolu’nun en büyük antik liman deposu olma unvanını taşıyan Granarium da 2016 yılından beri hizmete açık. Likya Uygarlıkları Müzesi’ni gezerken Likyalıların sanatı, dini, dili, sosyal ve ekonomik hayatı, gündelik yaşamı ve inancı hakkında ipuçları yakalayabiliyorsunuz. Müzenin kapalı sergi salonları da isimlerini Likya Birliği’ni kuran kentlerden alıyor. Likya Uygarlıkları Müzesi de MüzeKart’la giriş yapabileceğiniz ve haftanın her günü ziyaret edebileceğiniz bir adres.

4. Kyaneai Ören Yeri

Kyaneai Ören Yeri

Ülkemiz tarihi miras bakımından son derece zengin bir coğrafyaya sahip. Rotanızı hangi kente ya da bölgeye çevirseniz, orada birbiriden etkileyici antik kentlerle ve ören yerleriyle karşılaşabiliyorsunuz. Bunların bazılarında uzun yıllardan...

Tarih ve arkeoloji meraklılarının mutlaka görmesini önerdiğimiz bir diğer durak da Demre ilçe merkezine yaklaşık 20 kilometre mesafede bulunan Kyaneai Ören Yeri. Yavu Köyü’nün sınırları içinde kalan bu antik kentin de tarihçesi Likyalılara uzanıyor. Yapılan araştırmalara göre buradaki yerleşim de en geç M.Ö. 4. yüzyılda başlamış. Daha öncesine dair bir ize henüz rastlanmamış.

Likya’nın en zengin kentlerinden biri olduğu bilinen Kyaneai de bize görülmeye değer yazıtlar, oda mezarları; sur, akropol ve tiyatro kalıntıları bırakmış. Kalıntılar Myra Antik Kenti’ndekilere kıyasla daha fazla zarar görmüş durumda. Fakat özellikle antik tiyatro ile oda ve lahit mezarları ziyaretçileri etkilemeyi başarıyor. Kentin tepeye hakim bir konuma sahip olması sayesinde de müthiş manzaralara tanıklık edebiliyorsunuz. Henüz burada kazı ya da restorasyon çalışması yapılmadığı için, girişte bilet almanız ya da ücret ödemeniz de gerekmiyor.

5. Trysa Antik Kenti

Trysa Antik Kenti

Antalya’nın Demre ilçesine bağlı Davazlar Köyü’nde ve Kaş-Kale yolu üzerinde bulunan Trysa Antik Kenti, aslında ismine hiçbir antik kaynakta rastlanmayan bir yerleşim yeri. Fakat M.Ö. 2. yüzyılda varlık gösteren Likya...

Davazlar Köyü’ndeki Trysa Antik Kenti de ücretsiz şekilde gezebileceğiniz tarihi miraslar arasında. Kaş Kale yolu üzerinde yaklaşık 150 metre genişlikte ve 550 metre uzunlukta bir alana yayılan antik kent de Likya Birliği’nin üyelerindenmiş. Ancak ismi antik kaynakların hiçbirinde geçmiyor. Likya Birliği üyesi olduğunu da ele geçen sikkelerden anlayabiliyoruz. M.Ö. 5. yüzyılda inşa edilmiş bir surla çevrili olan kentte anıt mezar olarak adlandırabileceğimiz Heroon ve tapınak lahitleri gibi yapıların kalıntıları mevcut. Aslında burada gotik alınlıklı bir lahit ile arşitrav blokları da bulunmuş ama bunlar Viyana’ya götürülerek Sanat Tarihi Müzesi’nde sergilenmeye başlamış.

6. Taşdibi Plajı

Taşdibi Plajı

Antalya’da her biri temizlik, güzellik ve konfor açısından bir diğeriyle yarışabilecek; mavi bayraklı onlarca farklı plaj var. Keza kentin yaz sezonu boyunca hem yerli hem de yabancı turistlerin akınına uğramasının...

Dilerseniz, Demre’nin tarihi mirasından söz etmeye bir süreliğine ara verelim ve doğal güzelliklere geçelim. Taşdibi Plajı, ilçenin tek mavi bayraklı plajı olma unvanına sahip. Bu sayede de özellikle yaz sezonunun hafta sonlarında ziyaretçi akınına uğruyor. Plajı cazip kılan en önemli unsurlardan biri; havanın rüzgarlı, denizin de dalgalı olduğu günlerde bile konumu sayesinde dalgasız bir denize komşuluk yapması. Geçmiş yıllarda Demre’nin doğal limanı olma görevini de üstlenen plajda bugün belediyenin inşa ettiği tesisler ve spor alanları da bulunuyor. Eğer Taşdibi Plajı’nda kalabalıktan yer bulamazsanız, onun devamı niteliğini taşıyan Kömürlük Plajı’nda da şansınızı deneyebilirsiniz.

7. Beymelek Lagünü

Beymelek Lagünü

Antalya’nın istisnasız tüm ilçelerinde her biri büyüleyicilik bakımından bir diğeriyle yarışan doğal güzelliklerle karşılaşabiliyorsunuz. Demre ilçesinin ev sahipliği yaptığı doğal güzelliklerden biri de Beymelek Lagünü. Deniz suyu ile tatlı suyun...

Beymelek Lagünü kıyı girintilerinde ve koylarda dalga birikmesi sonucunda zamanla şekillenerek oluşan, deniz kucağı ya da kıyı set gölü olarak da nitelendirilen bir doğa harikası. Denizin tatlı suyla buluştuğu bu nokta, çok zengin bir biyoçeşitliliğe ev sahipliği yapıyor. 20’ye yakın balık türü, mavi yengeç, karides ve Caretta Caretta kaplumbağaları; burada yaşayan hayvan türlerinden yalnızca bazıları. 2010 yılında olta balıkçılığının serbest hale geldiği Beymelek Lagünü’nde ne yazık ki kaçakçılık faaliyetleri başlamış. Biyoçeşitliliğin korunabilmesi adına da 2018 yılında olta balıkçılığı yeniden yasaklanmış. Dolayısıyla burada balık tutamazsınız ama kıyı şeridinde doğa manzaralı piknikler yapabilir, lagünün serin sularında yüzebilir ve harika fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.

8. Demre Kuş Cenneti

Demre Kuş Cenneti

Antalya’nın Demre ilçesi turistik açıdan gördüğü ilgi bakımından Kaş ve Kalkan gibi yerleşim yerlerinin biraz gölgesinde kalsa da, aslında hem tarihi mirası hem de doğal güzellikleriyle gözden kaçırılmaması gereken bir...

Demre Kuş Cenneti, nam-ı diğer Noel Baba Kuş Cenneti de Likya Uygarlıkları Müzesi ile Çayağzı Limanı’nın arasında kalan bir bölgeye yayılmış durumda. Yolunuz Myra Antik Kenti’ne düştüğünde bu bölgeyi de mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. 1989 yılında kuş cenneti ilan edilen bölge yaklaşık bin hektarlık bir alana sahip. Zeytin ağaçlarıyla çevrelenir ve suyu kükürt bakımından zengin olduğu için kuşlara son derece zengin bir yaşam alanı sunuyor. Burada 150’ye yakın kuş türü tespit edilmiş. Yaban ördeğinden flamingoya, tavus kuşundan karabatağa kadar envai çeşit türü doğal hayatında gözlemleyebiliyorsunuz. Demre Kuş Cenneti’nin seyir terasında nefis doğa fotoğrafları da çekebilirsiniz.

9. Kekova

Kekova

Akdeniz'in Saklı Cenneti: KekovaAntalya'nın güneybatısında, Demre ilçesi sınırları içinde yer alan Kekova, eşsiz doğal güzellikleri ve tarihi dokusuyla Akdeniz'in en büyüleyici noktalarından biri. Turkuaz suları, bozulmamış koyları ve antik...

Kekova hem Demre yakınlarında, az sonra isimlerinden detaylı olarak söz edeceğimiz Kaleköy ile Üçağız’ın açıklarında bulunan bir adanın; hem de ada civarındaki bölgenin ismi. Kekova Adası’nda yerleşim yok ama uzun yıllardan beri, bölgede faaliyet gösteren tekne turlarının favori duraklarından biri. İtalyan işgalinde hangi ülkeye ait olduğu konusunda uzun süre mutabık kalınamayan ada, 1932 yılında anlaşma neticesinde Türkiye’ye bırakılmış. Kaleköy’ün tam karşısında bulunan adada M.S 2. yüzyılda yaşanan büyük depremler neticesinde tüm yapılar sular altında kalmış. Bu nedenle, bir zamanlar adayı kaplayan Dolkisthe Antik Kenti artık batık şehir olarak adlandırılıyor. Kekova Adası’nın ucunda da yine tekne turlarının uğrak noktası olan Tersane Koyu var. Bu koyda Bizans kilisesi kalıntılarını görebiliyorsunuz.

10. Kaleköy

Kaleköy

Eski ismiyle Simena, bugünkü ismiyle Kaleköy, Antalya’nın Demre ilçesi yakınlarında bulunan sevimli bir belde. Üçağız ile Kekova açıklarında kalıyor, hatta Kekova’nın tam karşısında. Kaleköy’e karadan ulaşım sağlamak mümkün değil. Fakat...

Kekova’nın tam karşısındaki sevimli belde de Kaleköy. Demre ve Kaş ilçe merkezlerinin arasında kalan bu yerleşim yeri, tarih boyunca birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış. Fakat özellikle yine bir antik Likya kenti olan Simena’yı içinde barındırmasıyla ünlü. Simena Antik Kenti’ni bir sonraki maddede detaylı olarak tanıtacağız. Fakat şimdiden tarihçesinin M.Ö 4. yüzyıla kadar uzandığını ve birbirinden değerli kalıntıları içinde barındırdığını belirtelim.

Kaleköy’ün bir belde olması sizi yanıltmasın, buraya karadan ulaşım sağlamak mümkün değil. Yine tekne turlarıyla ya da özel yatlarla ziyaret edilebiliyor. Kaleköy birinci derece sit alanı olduğu için burada kontrolsüz yapılaşmaya izin verilmemiş. Köyde ortalama 60-70 hane var. Kaleköy sakinleri de uzun yıllardan beri antik kalıntılarla iç içe yaşıyor. Hatta bazı evlerde antik yapı malzemeleriyle bile karşılaşabiliyorsunuz. Köy merkezindeki taş merdivenler bile birkaç asır öncesinde inşa edilmiş. Kısacası, Kaleköy’de gezerken bir anda zamanda yolculuk yapmış gibi hissedebiliyorsunuz.

Kaleköy’ün büyük bölümünde dalış yapmak yasak. Kekova’nın sular altında kalan tarihi mirasını görmek isterseniz kanoyla karşıya doğru ilerleyebiliyorsunuz. Kaleköy ise denize girmek, restoranlarında nefis bir ziyafet çekmek, tepesindeki amfi tiyatroda güneşi batırmak ve doğayla vakit geçirmek için harika bir adres. Elbette bunu yaparken Simena Antik Kenti’ni de keşfedebiliyorsunuz.

11. Simena Antik Kenti

Simena Antik Kenti

Simena Antik Kenti, günümüzde Kaleköy olarak adlandırdığımız yerleşim yerinin tarihi geçmişini yansıtan bir ören yeri. Likya Birliği’nin küçük kıyı kentlerinden biri olan Simena, Kekova Adası’nın da tam karşısında yer alıyor....

Likya döneminde küçük bir kıyı kenti olan Simena’da yerleşim tarihi minimum M.Ö. 4. yüzyılda başlamış. Daha öncesine ilişkin bir bulgu, henüz elimizde yok. Coğrafi konumu sebebiyle Likya döneminde stratejik bir nokta oluşturan kentin en önemli kalıntılarından biri, günümüze dek çok iyi korunabilmiş olan ve Orta Çağ’da aktif olarak kullanılmış Simena Kalesi. Kalenin bulunduğu yerden hem Kekova’nın hem de civarının büyüleyici manzaralarını seyredebiliyor, gün batımı keyfi alabiliyorsunuz.

Simena Antik Kenti’nde Orta Çağ surlarının, iç kalenin, tapınağın, stoanın, tiyatronun ve kaya mezarlarının kalıntılarını da yakından inceleyebiliyorsunuz. Kentin kıyısında bulunan ve artık harap hale gelmiş hamamın kitabesinde, bu yapının Aperlai halkı ve meclisi tarafından İmparator Titus’a hediye edildiği yazıyor. Simena’nın tiyatrosu, Likya şehirlerinde bulunan en küçük tiyatro olma özelliğine sahip. Yalnızca 300 kişi kapasiteli. Simena Antik Kenti haftanın her günü ziyarete açık. MüzeKart ile giriş yapılabiliyor.

12. Üçağız

Üçağız

Yolunuz Antalya’nın Kaş ve Demre ilçelerine ya da civarına düştüyse, burada yapabileceğiniz en keyifli aktivitelerden biri tekne turuna çıkmak olabilir. Çünkü bu bölgede hem karadan hem de denizden müthiş doğal...

Antik dönemde Theimussa ismini taşıyan Üçağız da tıpkı Kaleköy gibi Kekova manzaralı, deniz kıyısında bulunan, sevimli bir köy/belde. Doğal bir limana yayılmış olan bu yerleşim yeri aslında bir zamanlar Kekova’yla bağlantılıymış ama depremler neticesinde bu bağlantı da sular altında kalmış. Likya döneminde bir denizci yerleşimi olduğu bilinen Üçağız, günümüzde birbirinden güzel koylara ve adacıklara, salaş balık restoranlarına, mütevazı pansiyonlara ve tur teknelerinin uğradığı bir yat limanına ev sahipliği yapıyor. Yolunuz Üçağız’a düştüyse buranın meşhur yanık dondurmasını da denemeden geçmeyin, deriz.

Ege Ertan Yazar
28.10.2024
İlgili İçerikler

Doğu Anadolu Bölgesi, her şehri ile keşfedilmeyi hak eden birçok tarihi, kültürel ve doğal değere sahip bir coğrafyadır. Batının denizi...

Tarihi geçmişi antik çağlara kadar uzanan Aksaray, İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan küçük bir şehrimizdir. Büyük bölümü Konya havzasında ve...

Türkiye, Amazon bölgesinde bulunan Brezilya veya Kuzey Amerika’nın en kuzeyinde yer alan Kanada kadar olmasa da akarsular bakımından oldukça zengin...

Ülkemizin her bir köşesinde mutlaka görülmesi gereken gizli cevherler bulunuyor. Karabük’ün küçücük bir ilçesi olan Safranbolu da bunlardan bir tanesi....

Doğu Anadolu Bölgesi’nin turistik açıdan en çok ilgi çeken şehirlerinden biri olan Erzurum, hem doğal güzellikleri hem de tarihi mirası...

Doğal güzellikler bakımından dünyanın en nadide coğrafyalarından biri olan Anadolu’da, 100’den fazla doğal göl bulunuyor. Ülkemiz Türkiye, son dönemde kuraklık...

Ege Bölgesi’nin en sevilen tatil merkezlerinden biri olan Kuşadası, özellikle Aydın ve İzmir’de yaşayanlar için mükemmel bir kaçış noktası. Aydın’ın...

Kastamonu, Batı Karadeniz’in incisi. Doğası büyük oranda korunabilmiş ve hem yeşil hem de mavi sevenler için harika manzaralar sunan Kastamonu’da...

Türkiye’nin görülmesi gereken noktalarından olan Sivas’a gitmeyi planlayanlar için bir “Sivas gezilecek yerler listesi” hazırlayalım dedik. Kolları sıvadık, “burayı görmeden...

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı olan Assos, ülkemizde bol bol kafa dinleyebileceğiniz ve tertemiz havayı içinize çekerek tatil yapabileceğiniz en cazip...

Trakya Bölgesi’nin turistik açıdan en çok ilgi gören noktalarından biri olan Edirne, hem tarihi değerleri hem de doğal güzellikleri açısından...

Roma İmparatoru Jül Sezar’ın “Geldim, gördüm, yendim” anlamına gelen meşhur “Veni, vidi, vici” sözünü sarfettiği, özellikle Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden...

Çorum, tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle herkes tarafından keşfedilmeyi bekleyen bir şehir. Anadolu'nun kalbinde yer alan bu kent, yakın geçmişte...

Batı Karadeniz Bölgesi’nin büyüleyici coğrafyasının içinde; hem İstanbul’a hem de Ankara’ya yalnızca birkaç saat uzaklıkta hem de deniz kıyısında bulunan...

Batı Karadeniz’in en ilgi çekici kentlerinden biri olan Zonguldak, aynı zamanda ülkemizin taş kömürü madenleri alanında en zengin şehri olma...

Her ne kadar İstanbul’un tarihi mirası ve iş hayatı büyük oranda Avrupa yakası sınırları içinde olsa da, Anadolu yakasının da...

Bolu, doğa tutkunları için gerçek bir yeryüzü cenneti. Başta Abant Gölü Tabiat Parkı ve Yedigöller Milli Parkı olmak üzere, il...

Keşfetmekle bitiremeyeceğiniz kadar çok sayıda tarihi değeri ve doğal güzelliği bir arada görmek için ziyaret edebileceğiniz en ideal şehirlerimizden biri...

Antalya öyle gelişmiş bir turizm merkezi ki, burada herkesin hayalindeki tatile uygun bir ortam bulması çok kolay. Keza lüks oteller,...

Birbirinden etkileyici doğa harikalarını yakından görmek ve bunu yaparken kalabalıklardan uzak kalmak istiyorsanız, Isparta ülkemizde ziyaret edebileceğiniz en ideal kentlerden...

Kars, turistik anlamda henüz hâlen hak ettiği ilgiyi görmeyen ve içinde birbirinden etkileyici nice zenginlik barındıran bir şehir. Öyle ki,...

İstanbul’un tarihi ve kültürel mozaiğini en güzel yansıtan semtlerden biri olan Balat, adeta zamanın durduğu bir yer. Daracık sokaklarında yürürken...

Lüks oteller cenneti Belek’e hoş geldiniz! Antalya’nın birçok farklı beldesinde birbirinden lüks ve seçkin otelle karşılaşmak mümkün ama özellikle Belek’te...

İstanbul’un derya deniz tarihçesini keşfetmek, kentin ruhunu hissetmek ve olağanüstü zenginlikteki mirasına tanıklık etmek için rotanızı çevirebileceğiniz semtlerin başında Eminönü...

İstanbul’un kalbinin attığı yerlerden biri olan Taksim, hareketli atmosferi ve enerjisiyle her daim keşfe değer bir destinasyon. Kentin açık ara...

Bir zamanlar Muğla’nın bir ezelden beri turistik olan, bir de pek kimsenin bilmediği ve sakin sahil kasabası atmosferini koruyan yerleri...

İzmir’in kent merkezine yaklaşık 40-50 kilometre uzaklıkta bulunan ilçesi Seferihisar, hem binlerce yıl öncesine dayanan tarihi dokusu hem de bozulmamış...

Ege Bölgesi’nin gözde tatil merkezlerinden biri olan Didim; masmavi denizi, altın rengi kumsalları ve tarihi zenginlikleriyle dolu dolu geçecek bir...

Antik çağların izini sürebileceğiniz, Akdeniz’in eşsiz sahillerinin tadını çıkarabileceğiniz, adeta bir keşif cenneti: Side. Özellikle son yıllarda adını genellikle lüks...

Denizli’nin nüfus bakımından en büyük ilçesi olan Pamukkale, ülkemizin en önemli termal turizm merkezlerinden biri. Yerleşim tarihi antik çağlarda başlamış...

Bolu’nun Mudurnu ilçesi sınırları içinde bulunan Abant Gölü, kentin en ünlü doğal güzelliklerinin başında geliyor. Öyle ki, gölün çevresindeki bölge...

Antalya’nın Kemer ilçesi, Toros Dağları’nın ihtişamlı ormanları ile Akdeniz’in masmavi sularını buluşturan bir tatil cenneti. Renkli gece hayatı, farklı beklentilere...

Çanakkale’ye bağlı Gökçeada, ülkemizin yüzölçümü bakımından en büyük adası. Ege Denizi’nin masmavi sularında, binbir farklı doğal güzelliğe ve son derece...

İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Şirince, ülkemizin en güzel dağ köylerinden biri. Tarihi dokusu ve estetiğiyle adeta tabloyu andıran sokakları, Rum...

İstanbul sınırlarından çıkmadan mavi bayraklı plajlara, bakir koylara, yemyeşil ormanlara ve doğayla iç içe konaklama işletmelerine ulaşmak istiyorsanız, doğru adres,...

İstanbul’un Adalar ilçesinin, yani Prens Adaları’nın en büyüğü olan Büyükada, metropol hayatının kalabalık ve stresli atmosferinden uzaklaşmak isteyenler için harika...

Gönül rahatlığıyla “bir sanat şehri” olarak nitelendirebileceğimiz İstanbul, asırlardır yaratıcı ruhların buluşma noktası. Tarihi yapıları kadar sanat galerileriyle de dikkat...

Her köşesinden tarihi ve kültürel zenginlikler fışkıran İstanbul, müze gezmeyi sevenler için de adeta bir keşif cenneti. Her adımda geçmişin...

İstanbul, sadece tarihi ve kültürel zenginlikleriyle değil, aynı zamanda doğal güzellikleriyle de herkesi büyüleyen bir şehir. Bu sayede, şehir hayatının...

İstanbul’un tarih kokan sokaklarını keşfetmek istiyorsanız, her biri Beyoğlu ilçesine bağlı olan Karaköy, Galata ve Tophane semtleri ideal bir başlangıç...

Yaz tatili dendiğinde herkesin aklına gelen ilk üç yerden biridir, Çeşme. Geçmişte İzmirlilerin sıcaklar bastırdığında yazlıklarına kaçtığı sevimli bir sahil...

Doğa, tarih, gastronomi, kültür, gece hayatı, spor… Alanya’da hakikaten ne ararsanız var. Antalya’nın güzeller güzeli ilçesi, her türden tatil ve...

Tatiliniz boyunca cam berraklığında, tertemiz ve turkuaz renkli bir denizde yüzmenin keyfini çıkarmak istiyorsanız ülkemizde rotanızı çevirebileceğiniz en ideal destinasyonların...

Muğla’nın en gözde tatil yerleri dendiğinde birçoğumuzun aklına ilk olarak Marmaris, Fethiye, Bodrum ve Datça gibi destinasyonlar gelir. İlginçtir ki,...

Kuzey Ege’nin incisi Assos, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde bulunan tarihi bir yerleşim yeri. Hem zengin tarihi mirası hem de eşsiz doğal...

Balıkesir’de kamp ve tatil yapmak için rotanızı çevirebileceğiniz en keyifli destinasyonlardan biri olan Erdek, hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle...

Dalga sesleri eşliğinde güne başlayabileceğiniz ve geceleri yakamoz pırıltısını izleyerek tüm stresinden arınabileceğiniz bir kamp deneyimi yaşamak istiyorsanız, rotanızı deniz...

Tarihçesi Türklerin Orta Asya’dan Anadolu’ya göçmesiyle başlayan hamam kültürü, günümüzde hâlen yaşatılıyor. Bu geleneksel kültürün izlerini en verimli şekilde sürebileceğimiz...

İstanbul’un her iki yakasında, kalabalık ve hızlı temposundan kaçmak isteyenlerin rahat bir nefes almasına olanak tanıyan, birbirinden büyüleyici yeşil alanlar...

İstanbul’da yaşayan ya da bir süreliğine vakit geçiren herkesin bol miktarda gürültüye, kalabalığa ve strese maruz kaldığı bir gerçek. Gündelik...

İstanbul’un her köşesinde ayrı güzellikler saklı ama Avrupa yakasının kentin kalbi, tarihi ve kültürel zenginliklerinin merkezi olduğunu söylemek pek de...

Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan İstanbul Boğazı, tarih boyunca medeniyetlerin ilgi odağı olmuş, hem doğal hem de tarihi güzelliklerle çevrelenmiş...

Kulağımızda Sertab Erener ve “Kumsalda” şarkısı, hayalimizde o eşsiz sahillerde uzanmak…  Belki kendi ülkemizde belki dünyanın herhangi bir yerinde o...

Kamp tutkunları buraya! Kışın kasvetli havası dağılmaya ve bahar kendini göstermeye başladığına göre çadırları ve ekipmanları dolaptan çıkarmanın vakti geliyor...

Üç tarafı denizlerle çevrili, dört mevsimi hakkını vererek yaşayan ve iki kıtayı birbirine bağlayan bir ülkenin tatil cenneti olmaması mümkün...

Yahya Kemal’in “Sade bir semtini sevmek bile ömre değer.” dediği, Orhan Veli’nin gözleri kapalı dinlediği, Cahit Sıtkı’nın “gökyüzü mahallesi”, Sezai...

Dünyanın turizm açısından en popüler şehirlerinden birisi olan İstanbul için, aylarca gezseniz bile bitiremeyeceğiniz kadar kalabalık bir keşif listesi oluşturmanız...

Bir şehri, ülkeyi, kültürü daha yakından tanımak ya da tarihsel bir yolculuğa çıkmak için yapabileceğiniz en doğru ve keyifli şeylerden...

İstanbul’da yaşamanın avantajları olduğu kadar, dezavantajları da var. Şehrin kalabalığı, gürültüsü ve keşmekeşi bazen gerçekten çok bunaltıcı noktalara gelebiliyor. Hele...

Çeşme’nin artık Türkiye’nin en gözde tatil beldesi olduğunu hepimiz biliyoruz. Yapılan yatırımlara ve sürekli yenilenen mekanlara bakılırsa bu popülarite kısa...

Çok uzun süredir sevdiklerimize sarılabileceğimiz yılbaşı günlerinin gelmesini bekliyoruz. Tekrar ailemizle ve arkadaşlarımız ile birlikte upuzun ve keyifli masalarda oturmayı...

"Güçlü bir insan ve bir şelale kendi yollarını çizer" diye çok söylenen bir söz var. Gerçekten de şelaleler, yeryüzündeki en...

Mimariye meyliniz olmasa bile, bu yükselen yapıları sevebilirsiniz. En etkileyici modern harikalardan bazıları da bulutları delip geçen ve sonsuza kadar...

Türkiye gibi muhteşem bir ülkenin maalesef halen gezemediğim 3-5 şehri kaldı. Hangilerini gezemediğimi yazarsam pozitif ayrımcılık olur diye çekindiğimden, şehirleri...

Bodrum, Türkiye'de özellikle yerli gezginler, seyahat severler için açık ara akla ilk gelen yerlerden birisi. "Halikarnas Balıkçısı" mahlası ile tanıdığımız...

Konya, Türkiye’de ve dünyada inanç turizminde en önemli destinasyonlardan biri ancak her şey bununla bitmiyor. Konya gezilecek yerler denilince aslında...

Cıvıl cıvıl atmosferi, üniversite gençliği, yemyeşil alanları ve Avrupai görünümü sayesinde Eskişehir; ülkemizin en popüler kentlerinden biri haline gelmiş durumda....

Ülkemizin tarihiyle ilgi çekici şehirlerinden biri Diyarbakır. Uzunlukta Çin Seddi ve İstanbul Surlarından sonra gelen ama güzelliğiyle eşi benzeri olmayan...

Ülkemizin her bir köşesinin birbirinden güzel bir tabiata sahip olduğunu biliyoruz ama yine de Türkiye'nin en turistik yerlerinden bir tanesi...

Urhai, Orhay, Erech, Arach, Edesse, Kaliruha, Ruha… Süryaniler, Helenler, Araplar ve nihayetinde Türklerin hüküm sürdüğü toprakların her toplulukla birlikte aldığı...

Artvin, Karadeniz Bölgesi’nin belki de en bakir kalabilmiş kentlerinden biri. Hâlen neredeyse hiç el değmemiş doğal güzelikleri, görkemli ormanları, ünlü...

Doğu Karadeniz’in masal kenti Rize, dünyaca ünlü doğal güzelliklere ev sahipliği yapan büyüleyici bir şehir. Karadeniz’in bol yağışlı ve hırçın...

Ülkemizin hem yerli hem de yabancı turistler tarafından en çok ilgi gören tatil merkezlerinden biri olan Marmaris, her yıl ortalama...

Doğanın bize armağan ettiği sayısız farklı güzellik var ve ülkemizin söz konusu güzellikler bakımından epey zengin olduğunu söylemek mümkün. Metrelerce...

Görkemli ormanlar, tarihi yürüyüş yolları, asırlara meydan okuyan kalıntılar, bakir koylar, yarı tropik bir bitki örtüsü, endemik türler, tertemiz plajlar…...

Türkiye’nin en kuzeyinde, Batı Karadeniz’in de en doğusunda bulunan Sinop; asırlar boyunca önemli bir liman kenti olduğu için bugüne dek...

Anadolu medeniyetlerinin en önemli beşiklerinden biri olarak görülen bir coğrafyada bulunan Gaziantep, esasen çok zengin bir tarihi ve kültürel mirasa...

Batı Karadeniz’in doğal güzellikleriyle ün salmış kenti Bartın, özellikle bahar ve yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor....

Upuzun sahilleri, tarihi mirasları ve yeryüzü cennetini andıran doğal güzellikleriyle Giresun; Doğu Karadeniz’in en büyüleyici kentlerinden biri. Özellikle doğa tutkunlarının...

Karadeniz’in nüfus bakımından en büyük kenti olan Samsun, tarihçesi ilk çağlara kadar uzanan kadim bir kent. Kurtuluş Savaşı’nın başlangıç anına...

Yaz turizmi açısından bir cazibe merkezine dönüşen yerleşim yerlerinin hem avantajları hem de dezavantajları var. Fethiye, Bodrum, Marmaris ve Çeşme...

Kendine has bir ruhu olan tatil merkezlerinde vakit geçirmek, gerçekten ayrı bir keyif. Çünkü turizm potansiyeli yüksek olan ve her...

Ülkemiz, insanlık tarihi boyunca sayısız farklı medeniyete ev sahipliği yapan oldukça özel bir coğrafyada yer alıyor. Bu sayede, neredeyse her...

Muğla’nın yaz tatilleri ve doğa kaçamakları için en çok tercih edilen adreslerinden biri olan Köyceğiz ilçesi hem doğal güzellikleri hem...

Karadeniz’in dillere destan doğal güzelliklerini ve zengin tarihi mirasını keşfetmek isteyenler için, Ordu dört dörtlük bir destinasyon seçeneği oluşturuyor. Hem...

Benzer İçerikler

Dünyanın en büyüleyici, ilginç ve sıra dışı kentlerinden biri olan İstanbul, bildiğiniz üzere Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlıyor. Kentin...

Coğrafi konumu ve ev sahipliği yaptığı değerler bakımından yalnızca ülkemizin değil, dünyanın da en önemli şehirlerinden biri olarak görülen İstanbul;...

Her anlamda metropol olmanın hakkını sonuna kadar veren İstanbul’da gezilecek yerler listesini tamamlamak için belki aylar yetmez. Hatta İstanbul’u baştan...

Türkiye’nin görülmesi gereken noktalarından olan Sivas’a gitmeyi planlayanlar için bir “Sivas gezilecek yerler listesi” hazırlayalım dedik. Kolları sıvadık, “burayı görmeden...

Ülkemizin istisnasız her bölgesi, kamp tutkunları için birbirinden etkileyici ve keyifli keşif rotalarına ev sahipliği yapıyor. Marmara Bölgesi’nde de doğayla...