Antalya’nın Demre ilçesi turistik açıdan gördüğü ilgi bakımından Kaş ve Kalkan gibi yerleşim yerlerinin biraz gölgesinde kalsa da, aslında hem tarihi mirası hem de doğal güzellikleriyle gözden kaçırılmaması gereken bir keşif durağı. Tarihi mirası hakikaten çok zengin. Myra Antik Kenti, Likya Uygarlıkları Müzesi, Noel Baba Müzesi olarak da bilinen Aziz Nikolaos Kilisesi ve daha nice önemli yapı/alan Demre sınırları içinde bulunuyor. Ülkemizin ev sahipliği yaptığı en etkileyici antik kentlerden biri olan Myra’nın içinde bir de kuş cenneti var. 1989 yılında kuş cenneti ilan edilen bu bölge yaklaşık bin hektarlık bir alanı kaplıyor. Doğa tutkunlarının ve yaban hayatı gözlemciliği yapmayı seven kişilerin, Demre Kuş Cenneti’ni mutlaka ziyaret etmesini tavsiye ederiz.
Myra Antik Kenti’ndeki Likya Uygarlıkları Müzesi’nin yanında ve Andriake Antik Kenti’nin yakınlarında bulunan Demre Kuş Cenneti, ilçe merkezine yaklaşık üç kilometre uzaklıkta. Taksiyle ya da özel araçla kolayca ulaşabileceğiniz bu alana, havanın güzel olduğu günlerde kondisyonuna güvenenler keyifli bir yürüyüş yaparak da gidebilir. Yapılan araştırmalara göre, Demre Kuş Cenneti’nde 61’i Türkiye’de üreyen, toplamda 149 farklı kuş türü yaşıyor. Söz konusu zenginlikteki biyoçeşitliliğin en önemli sebebi de bu bölgedeki suyun sıcaklığının ideal aralıkta olması. Ayrıca, kükürt bakımından da zengin ve bu sayede kuşlar için verimli bir yaşam alanı sunuyor. Karabataktan flamingoya, yaban ördeğinden mekeye kadar envai çeşit kuş türünü, bölgedeki seyir terasından izleyebiliyorsunuz.
Akdeniz Bölgesi’nin en önemli sulak alanlarından birini oluşturan Demre Kuş Cenneti, zeytin ağaçlarıyla bezeli. Doğa fotoğrafçılarını da hayal kırıklığına uğratmayan bu bölgeye yolunuz düşerse Likya Uygarlıkları Müzesi’ni de keşfetmeden dönmemenizi öneririz.