nerdeneredenerdenerede

En Tehlikeli Havaalanları: Dünyanın En Tehlikeli 10 Havaalanı

En Tehlikeli Havaalanları: Dünyanın En Tehlikeli 10 Havaalanı
Günümüzde en çok tercih edilen ve en konforlu ulaşım yöntemi uçak yolculuğudur demek yanlış olmaz. Fakat ne yazık ki dünyadaki tüm havaalanları uzun pistlere sahip değil. Çok kısıtlı alanlara inşa edilmiş ve çok tehlikeli olarak nitelendirilmiş birçok havaalanı da mevcut. Hatta dağlara ve dar vadilere inşa edilen havaalanlarına iniş yapmak uçmaktan çok daha zor.

Bu yazıda sizler için dünyanın en tehlikeli 10 havaalanını listeledik.

1. Juancho E. Yrausquin Havaalanı - Saba Adası

Juancho E. Yrausquin Havaalanı

Saba Adası’nda bulunan Juancho E. Yrausquin Havaalanı, yalnızca 400 metre uzunluğu ile dünyanın en kısa ticari pisti. Bu havaalanı, Saba’nın Hollanda Karayip adasında, St. Maarten'in yaklaşık 45 kilometre güneyinde yer alıyor. Akıl almaz ve korkunç görünüşe sahip diğer iniş pistlerine rağmen dünyanın en tehlikeli havaalanı olduğu ve hatta en yetenekli pilotlar için bile bir meydan okuma olduğu düşünülüyor.

2. Lukla Havaalanı - Nepal

Lukla Havaalanı

İki dağ arasına kurulmuş olan bu havaalanının pist kısmı inanılmaz derecede kısa. Bu havaalanı Everest Dağı'nı ziyaret etmek isteyenler için özel olarak inşa edilmiş. Öyle ki bazı zamanlarda hava trafik kontrolörleri sahada bile bulunmuyor ve bu nedenle pilotların uçağı bağımsız olarak indirmesi gerekiyor. Ayrıca bu piste ışıksız iniş yapmak çok riskli olsa da bölgede elektrik gücü kısıtlı olduğundan böyle bir durumla karşılaşmak da hiç olanaksız değil.

3. Princess Juliana Uluslararası Havaalanı - Sint Maarten

Princess Juliana Uluslararası Havaalanı

Hollanda Karayipleri'nde yer alan bir diğer tehlikeli havaalanı da Sint Maarten'de bulunan Princess Juliana Uluslararası Havaalanı. Ayrıca muhtemelen pistten önce plajı olan havaalanları listesinde de en popüler olanı. Bu havaalanı konumu nedeniyle sakinleşmeye ve büyüleyici mavi suyun tadını çıkarmaya çalışan sahil sakinlerine muazzam ve gürültülü bir rüzgar çıkararak kumun bile bozulmasına neden oluyor. Pilotların ziyaretçilere çarpma konusunda hiçbir sorunu yok ve asıl endişe bu havaalanının sadece 2.179 metrelik bir piste sahip olması. Kulağa uzun gibi gelebilir, ancak güvenli inişi garanti etmek için 2.500 metreden fazla mesafe gerektiren büyük bir uçak düşünürseniz, burası en iyi pilotu bile biraz terletiyor.

4. Narsarsuaq Havaalanı - Grönland

Narsarsuaq Havaalanı

Adının tam aksine Grönland (Greenland) aslında oldukça buzlu ve beyaz bir yer! Antarktika'da olduğu gibi, Narsarsuaq Havaalanı'nda buz ve soğuk var ve burası muhtemelen dünyanın inmesi en zor pistleri arasında. Sadece 1.800 metre uzunluğunda kaygan buzla kaplı pist yüzünden buraya iniş yapmaya çalışmak oldukça stresli. Ayrıca güçlü türbülans yaratan sürekli fırtınalı hava ve düşük görüş mesafesi de işleri çok zorlaştırıyor. Üstüne üstlük bir de gökyüzüne sürekli kül gönderen ve genellikle motorları tıkamak ve yok etmekle tehdit eden aktif volkanlar var!

5. Toncontin Havaalanı - Honduras

Toncontin Havaalanı

Toncontin Havaalanı'nı çevreleyen dağları görmek muhteşem olsa da aynı zamanda güvenli iniş yapmak için üstesinden gelinmesi gereken bir engel. Bu havaalanı vadideki su seviyesinden 1.004 metre yüksekte bulunuyor ve dağlık arazisi nedeniyle pilotların havaalanı pistine verimli bir şekilde ulaşabilmek için 45 derece yatması gerekiyor. Bu nedenle, irtifanın hızlı düşüşü, yolcuların midelerinin kalkmasına ve kulak zarlarının patlamasına neden oluyor. Ayrıca sabit rüzgar inişi zorlaştırdığı için inmeden birçok değişiklik yapılması gerekiyor.

6. McMurdo Hava Üssü - Antarktika

McMurdo Hava Üssü

Antarktika'da bulunan McMurdo Hava Üssü da tehlikeli havaalanları listesindeki bir başka mekan. Buranın hava sıcaklığı yıl boyunca genellikle donma noktasının altında. ABD Antarktika İstasyonu'nun pisti uzun, buzlu ve son derece değişken hava koşullarına sahip. Belki dondurucu soğukluğundan etkilenmiyor olabilirsiniz ancak tüm gün karanlık olduğu için pilotların uçağı gece görüşlü dar gözlüklerle indirdiğini öğrenmeniz fikrinizi değiştirebilir!

7. Madeira Havaalanı - Portekiz

Madeira Havaalanı

Uçurumlar ve okyanus kıyıları arasında yer alan Madeira Havaalanı ve kısa pisti, değişken rüzgarları ile ünlü olsa da buranın tek korkutucu yönü bu değil! 2000 yılında havaalanı 2.780 metreye kadar uzatılmış. Bu kulağa hoş gelse de okyanusun üzerine inşa edilen uzantı 180 sütunla desteklenmiş. Eğer şanssız bir gününüzde olması gerekenden biraz daha uzağa sürüklenirseniz, uçağınız suya çakılabilir!

8. Paro Havaalanı - Butan

Paro Havaalanı

Paro Havaalanı, su seviyesinden 2.225 metre yükseklikte, Himalaya Dağları'nda yer alıyor ve 5.486 metre yüksekliğindeki dağ zirveleri ile çevrili. Bu havaalanının tam yeri Paro Chu Nehri’nin kıyısı. Arazi o kadar acımasız ve hava o kadar şiddetli ki, uçuşlara yalnızca meteorolojik koşullar uygun olursa ve sadece gündüz saatlerinde izin veriliyor. Ayrıca dünya çapında sadece birkaç pilot Butan’da bulanan Paro Havaalanı'na iniş için yeterli kabiliyete sahip.

9. ABD Okinawa Hava Üssü - Japonya

ABD Okinawa Hava Üssü

Dünyanın en tehlikeli havaalanları arasında Okinawa, Japonya’da  bulunan ABD Okinawa Hava Üssü de var. V-22 Osprey ve F/A-18 Hornets'in sürekli iniş kalkışları ile bu havaalanı görülmesi gereken bir manzara hâline getiriyor. Uçan jetlerin görüntüsü nefes kesici olsa da, bu havaalanı pisti inişi oldukça zorlaştıran yüksek yoğunluklu bir bölgede bulunuyor.

10. Kai Tak Havaalanı - Hong Kong

Kai Tak Havaalanı

Bölgeyi çevreleyen dağlar ve kuvvetli yan rüzgarlar ile Kai Tak, dünyanın en tehlikeli havaalanlarından bir tanesi. Havaalanının kuzey kesiminde bulunan çok sayıda gökdelen ve Victoria Limanı'na uzanan pist yüzünden inişler pilotlar için son derece teknik gerektiren zorlayıcı bir görev. “Bütün korkunç havaalanlarının anası” olarak adlandırılan Kai Tak Havaalanı, 1998 yılında Hong Kong Uluslararası Havaalanı'nın açılması nedeniyle kapatıldı.

24.08.2021
Yorumlar
Nerdenerede
NerdeneredeYönetici
27.02.2024 - 08:46
Dünyanın en tehlikeli havaalanları, genellikle coğrafi konumları, pist yapıları ve çevresel faktörler nedeniyle bu ünvanı almaktadırlar. İşte bu havaalanlarından bazıları ve tehlikeli olmalarının nedenleri:

1. Lukla Havaalanı (Tenzing-Hillary Havaalanı), Nepal: Everest Dağı'nın eteklerinde bulunan bu havaalanı, dünyanın en tehlikeli havaalanlarından biri olarak kabul edilir. Kısa pisti ve bir uçurumun kenarında olması nedeniyle iniş ve kalkışlar son derece zorlu ve tehlikelidir.

2. Princess Juliana Uluslararası Havaalanı, Saint Martin: Bu havaalanının tehlikesi, plajın hemen sonunda yer alan çok düşük irtifada uçakların inişi sırasında ortaya çıkıyor. Bu durum, plajdakiler için etkileyici görüntüler sunsa da, potansiyel tehlikeler oluşturabiliyor.

3. Courchevel Altiport, Fransa: Alpler'in kalbinde bulunan bu havaalanı, çok kısa ve eğimli bir piste sahiptir. Ayrıca, çevredeki dağlar nedeniyle sık sık değişen hava koşulları, burayı özellikle zorlu kılar.

4. Toncontín Uluslararası Havaalanı, Honduras: Tegucigalpa'daki bu havaalanı, dağlık bir alanda yer alır ve çok kısa bir piste sahiptir. Yaklaşma sırasında pilotların dağlardan kaçınması ve keskin dönüşler yapması gerekmektedir.

5. Gibraltar Uluslararası Havaalanı, Cebelitarık: Bu havaalanının en dikkat çekici özelliği, pistinin ana caddenin üzerinden geçen bir yol ile kesilmesidir. Yol, uçaklar iniş ve kalkış yaparken trafiğe kapanır.

6. Madeira Havaalanı (Cristiano Ronaldo Havaalanı), Portekiz: Bu havaalanı, oldukça kısa bir pistin iki ucu da uçurumlarla çevrili olduğundan tehlikelidir. Pilotların bu havaalanına iniş yapabilmeleri için özel eğitim almaları gerekmektedir.

7. Paro Havaalanı, Bhuta*: Himalayalar'da bulunan bu havaalanı, 2.500 metreden fazla bir irtifada ve sıkı dağ geçitlerinin arasında yer alır. Sadece özel olarak eğitilmiş pilotlar buraya iniş yapabilir.

Bu havaalanları, pilotlar için önemli zorluklar sunar ve özel beceriler, dikkat ve tecrübe gerektirir. Her biri, benzersiz coğrafi ve çevresel özelliklere sahip olması nedeniyle öne çıkar.
Kadir ak
Kadir akMisafir
08.11.2021 - 12:04
Hepsi gerilim filmi gibi, güzel bir paylaşım.
Bifikir
BifikirYönetici
08.11.2021 - 12:53

Sevgili Kadir, gerçekten "gerilim filmi" güzel benzetme oldu :) Değerli yorumun için teşekkürler. Ailemize hoşgeldin.

İlgili İçerikler

Yahya Kemal’in “Sade bir semtini sevmek bile ömre değer.” dediği, Orhan Veli’nin gözleri kapalı dinlediği, Cahit Sıtkı’nın “gökyüzü mahallesi”, Sezai...

Urhai, Orhay, Erech, Arach, Edesse, Kaliruha, Ruha… Süryaniler, Helenler, Araplar ve nihayetinde Türklerin hüküm sürdüğü toprakların her toplulukla birlikte aldığı...

Ülkemizin her bir köşesinin birbirinden güzel bir tabiata sahip olduğunu biliyoruz ama yine de Türkiye'nin en turistik yerlerinden bir tanesi...

Çok uzun süredir sevdiklerimize sarılabileceğimiz yılbaşı günlerinin gelmesini bekliyoruz. Tekrar ailemizle ve arkadaşlarımız ile birlikte upuzun ve keyifli masalarda oturmayı...

Cıvıl cıvıl atmosferi, üniversite gençliği, yemyeşil alanları ve Avrupai görünümü sayesinde Eskişehir; ülkemizin en popüler kentlerinden biri haline gelmiş durumda....

Dünyanın turizm açısından en popüler şehirlerinden birisi olan İstanbul için, aylarca gezseniz bile bitiremeyeceğiniz kadar kalabalık bir keşif listesi oluşturmanız...

Konya, Türkiye’de ve dünyada inanç turizminde en önemli destinasyonlardan biri ancak her şey bununla bitmiyor. Konya gezilecek yerler denilince aslında...

Bodrum, Türkiye'de özellikle yerli gezginler, seyahat severler için açık ara akla ilk gelen yerlerden birisi. "Halikarnas Balıkçısı" mahlası ile tanıdığımız...

Bir şehri, ülkeyi, kültürü daha yakından tanımak ya da tarihsel bir yolculuğa çıkmak için yapabileceğiniz en doğru ve keyifli şeylerden...

Türkiye gibi muhteşem bir ülkenin maalesef halen gezemediğim 3-5 şehri kaldı. Hangilerini gezemediğimi yazarsam pozitif ayrımcılık olur diye çekindiğimden, şehirleri...

Tatil denildiği zaman akla ilk gelen şeylerden biri oteller. Arkanıza yaslanıp dinlenebileceğiniz ve tüm yılın yorgunluğunu atabileceğiniz rahatlatıcı bir tatil...

Seyahat etmeyi seven kişilerin göz bebeği, öncelikli destinasyonu Asya kıtası… Avrupa kıtasında yer alan ülkelerin her geçen yıl birbirine daha...

Mimariye meyliniz olmasa bile, bu yükselen yapıları sevebilirsiniz. En etkileyici modern harikalardan bazıları da bulutları delip geçen ve sonsuza kadar...

Altyapı, mimari, gökdelenler ya da ulaşım alternatifleri gibi şehirleri oluşturan parçalar düşünüldüğünde geçirilen dönüşüm gerçekten takdire şayan. Dünya üzerindeki insan...

Dünyanın zirvesine yolculuk yaptığınızı düşünün. Şu zamana kadar bulunduğunuz en yüksek noktadasınız ve etrafınız  8.848,13 metre uzunluğundaki Himalayalar ile çevrili....

Kuzey Amerika kıtası dünyanın en büyük üçüncü kıtasıdır ve hem Kuzey Kutbu’nun yakınına hem de Ekvator’un 8.000 km yakınına kadar...

Tarih, kültür, sanat… birçok konuda dönüp baktığımız bir kıta Avrupa. Keza güncel olaylarda da sıkça ilgimizi çekiyor; kimilerini Türkiye kadar...

Benzer İçerikler

Dünyanın en büyüleyici, ilginç ve sıra dışı kentlerinden biri olan İstanbul, bildiğiniz üzere Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlıyor. Kentin...

Coğrafi konumu ve ev sahipliği yaptığı değerler bakımından yalnızca ülkemizin değil, dünyanın da en önemli şehirlerinden biri olarak görülen İstanbul;...

Her anlamda metropol olmanın hakkını sonuna kadar veren İstanbul’da gezilecek yerler listesini tamamlamak için belki aylar yetmez. Hatta İstanbul’u baştan...

Şehrin gürültüsü, karmaşası ve telaşı bazen insanı gerçekten çok yoruyor. Öyle hızlı bir tempoda yaşıyoruz ki, bazen yorulduğumuzun bile farkına...

Kentin boğucu atmosferinden uzaklaşmak, doğayla baş başa kalmak ve biraz kafa dinlemek için keyifli bir kamp tatiline çıkmaya ne dersiniz?...