İstanbul’un Beşiktaş ilçesine bağlı Yıldız semtinde bulunan İtfaiye Müzesi, kentin yangınla mücadele tarihini gözler önüne seren zengin bir koleksiyona sahip. Ziyaretçilerine kapılarını 1931 yılında açılan bu köklü müze, senelerdir ziyaretçilerine Türk itfaiyeciliğinin gelişimi ve Osmanlı döneminden günümüze kadar kullanılan yangın söndürme ekipmanları hakkında detaylı bilgiler aktarıyor. Yıldız’daki Kılıç Ali Paşa Su Sarnıcı’nda yer alan kurumda, üç asırdan uzun zamana yayılan itfaiye tarihini yakından tanıyabiliyorsunuz. Yangın söndürme tekniklerinin nasıl geliştiğini ve itfaiyecilerin hangi zorluklarla mücadele ettiğini yansıtan müze, ülkemizin ilk ve tek itfaiye müzesi olma unvanına da sahip.
İtfaiye Müzesi’nin koleksiyonunda mahalle tulumbacılarından başlayıp günümüzün modern itfaiyecilerine kadar uzanan, kronolojik bir sergileme tercih edilmiş. İlk olarak 1714 yılında kullanılan ve Davud-u Hakiki tarafından tasarlanmış olan Çardaklı Tulumba, 1800'lü yılların mahalle tulumbaları, buharlı ve arabalı tulumbalar gibi birçok tarihi ekipmanı burada yakından incelemek mümkün. Ayrıca; askeri itfaiyecilerin geçmişte giydiği kıyafetler, yangın baltaları, eski mum ve karpit fenerleri, deriden yapılmış kovalar ve çeşitli yangın söndürme ekipmanları da müzenin dikkat çeken parçaları arasında yer alıyor.
İtfaiye Müzesi’nin bir bölümü, İstanbul’da meydana gelmiş büyük yangınlara ait fotoğraflar ve belgeler için ayrılmış. Kentin yangın geçmişini de takip etmenize olanak tanıyan bu bölümde Beyazıt Kulesi’nde yangınları haber vermek için kullanılan işaret sepetleri gibi ilginç objeler yer alıyor. Dönemin yangın önleme fıçıları ve telefon santralleri de burada. Kısacası, İtfaiye Müzesi’nde hem bu kıymetli mesleğin gelişimi hem de kentin yangınla mücadele geçmişi hakkında detaylı bilgiler edinebiliyorsunuz. Özellikle genç nesillere itfaiyeciliğin ne kadar önemli olduğunu anlatmayı hedefleyen müze, pazartesi hariç her gün ziyarete açık ve ücretsiz. Ziyaret saatleri 09:00-17:00 olarak belirlenmiş.