İstanbul'un Sarıyer ilçesine bağlı Kireçburnu, tarihi dokusuyla ön plana çıkan bir semt. Semtin ismi, Fatih Sultan Mehmet döneminde inşa edilen Rumeli Hisarı’nın yapımında kullanılan kirecin, bu bölgede faaliyet gösteren kireç ocaklarından temin edilmesinden geliyor. Semtin coğrafi yapısı da görünüm itibarıyla bir burunu andırdığı için, ismi Kireçburnu olarak kalmış. Boğaz’ın en eski semtlerinden biri olan Kireçburnu, eşsiz manzaraları ve salaş balık restoranları ile ziyaretçilerine keyifli bir atmosfer sunuyor.
Küçük bir balıkçı semti olan Kireçburnu’nda kendinize ve sevdiklerinize mükellef bir balık ziyafeti ısmarlayabilirsiniz. Sarıyer'in en köklü balık restoranlarından biri, Tarihi Ali Baba Balık Lokantası. 1920 yılından beri hem semt sakinlerine hem de İstanbul’un dört bir yanından gelen lezzet düşkünlerine hizmet veriyor. Semtin bir diğer önemli simgesi ise Tarihi Kireçburnu Fırını. 1900’lü yıllara dayanan fırıncılık geçmişine sahip köklü bir aile tarafından, 1957 yılından bu yana işletiliyor. Kireçburnu’na yolunuz düştüğünde, bu nostaljik ve tarihi fırına uğrayabilir, taptaze lezzetlerin tadını çıkarabilirsiniz.
Kireçburnu’nun dar ve hafif yokuşlu sokaklarının birçoğundan Boğaz manzarasını görmek mümkün. Eski İstanbul evleriyle bezeli olan bu sokaklar, ziyaretçilere adeta zamanda yolculuk yapmış gibi hissettiriyor. Hatta Kireçburnu Spor Kulübü’nün top sahasının ve sosyal tesislerinin bulunduğu noktadan, Boğaz’ın en etkileyici manzaralarından birine tanık olabilirsiniz. Kireçburnu Spor Kulübü, yalnızca futbol şubesi olarak hizmet veriyor ve amatör ligde mücadele ediyor.
Son yıllarda Kireçburnu, 2011-2013 yılları arasında TRT 1’de yayınlanan "Leyla ile Mecnun" dizisi sayesinde büyük bir popülarite kazandı. Dizinin birçok sahnesi bu semtte çekildiği için, dizinin hayranları için de Kireçburnu bir dönem çok popülerdi. Diziyi izleyenler, Mecnun ile İsmail Abi karakterlerinin Kireçburnu sahilinde birbirlerine seslenerek konuştukları sahneleri hemen hatırlayacaklardır.