Mersin’in tarihi mirasının önemli bir parçası olan Anemurium Antik Kenti, Anadolu’nun güneyindeki en uç noktanın, yani Anamur Burnu’nun doğuya bakan yamaçlarına yayılmış durumda. İsmi, “rüzgarın diyarı” anlamına geliyor. Antik kentin tarihçesi hâlen kesin olarak bilinmese de, M.Ö. 4. yüzyıla kadar uzandığı tahmin ediliyor. Yazılı kaynaklardan, Anemurium’un bir liman kenti olduğunu ve Roma döneminde Kıbrıs’a olan yakınlığı sayesinde stratejik bir ticaret merkezi haline geldiğini de biliyoruz. Ayrıca, Germaniopolis gibi büyük Roma kentleriyle karayolu bağlantısına sahipmiş. Kommagene Kralı IV. Antiochos’un da bir dönem hüküm sürdüğü kent, en parlak günlerini Roma İmparatorluğu’nun etkisiyle yaşamış.
Anemurium Antik Kenti’nde kazı çalışmaları, 1960’lı yıllarda Toronto Üniversitesi’nden Elisabeth Alfoldi Rosenbaum tarafından başlatılmış. İlerleyen süreçte de daha sonra Kanada British Columbia Üniversitesi’nden Prof. James Russel’ın liderliğinde devam etmiş. Yapılan kazılar sonucunda kentin iki ana bölümden oluştuğu anlaşılmış. Bu süreçte tiyatro, odeon, hamamlar ve zikzaklı surlar da gün yüzüne çıkarılmış. Yaklaşık 900 kişi kapasiteli olan odeon, yarım daire şeklindeki oturma alanlarına ve tonozlu koridorlara sahip. M.S. 2. yüzyılda bir etkinlik ve konser salonu olarak kullanıldığı düşünülüyor.
Sahip olduğu ticari bağlantılar sayesinde refah düzeyi gitgide yükselen Anemurium, M.S. 260 yılında Pers orduları tarafından ele geçirilmiş ve ilerleyen süreçte de Isaurialılar ve Araplar gibi farklı kültürlerin etkisine girmiş. Arap akınlarının yoğunlaşmasıyla birlikte, 7. yüzyılda tamamen terk edilmiş. Asırlar boyunca süren saldırılar ve akınlar Anemurium’un büyük ölçüde tahrip olmasına yol açsa da, günümüze ulaşan kalıntılar bile son derece etkileyici. Çünkü ören yerinde, Anadolu coğrafyasının en iyi korunmuş nekropol alanlarından biri bulunuyor. İki katlı nekropol, Roma Dönemi süslemeleriyle bezeli yaklaşık 350 mezara ev sahipliği yapıyor. Kentin su kemerlerinin, hamamlarının, yüzme havuzlarının ve taban mozaiklerinin de çok etkileyici olduğunu eklemek gerek.
Anemurium Antik Kenti, 2024 yılı itibarıyla bir süreliğine ziyarete kapalı. Ancak siz bu yazıyı okurken çoktan ziyarete açılmış olabilir. Girişler ücretli, ancak MüzeKart geçiyor.