Kapadokya’nın büyüleyici atmosferinin içine gizlenmiş olan Yeşilhisar Soğanlı Ören Yeri, hem köklü tarihi hem de doğal güzellikleriyle de dikkat çeken bir antik yerleşim alanı. Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesi sınırları içinde ve ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Kaya kiliseleri, mağaraları ve peri bacalarıyla Kapadokya’nın eşsiz dokusunu Kayseri sınırları içinde taşıdığını söylemek mümkün. Tarihçesi Roma dönemine kadar uzanan Soğanlı Vadisi, bu yerleşim alanının merkezini oluşturuyor. Asırlar boyunca farklı medeniyetleri ağırlamış olan bu görkemli vadi, özellikle Bizans döneminde Hristiyanlığın önemli bir merkezi olmuş.
Soğanlı Vadisi’ndeki tüf kayalar kolay işlenebilir yapıda olduğu için, bu bölge Romalılar tarafından mezarlık, Bizanslılar tarafından ise kilise ve manastır alanı olarak kullanılmış. M.S. 4. yüzyıldan itibaren Hristiyanlığın merkezlerinden biri haline gelen Soğanlı, 7. ve 8. yüzyıllarda da bu önemini korumuş. Günümüzde bölgede 50’ye yakın kaya kilisesi var ama bunların yalnızca 8 tanesi ziyarete açık. Ziyarete açık olanlar Karabaş Kilise, Kubbeli Kilise, Tahtalı (Azize Barbara) Kilise, Yılanlı Kilise, Saklı Kilise, Tokalı Kilise, Ballık Kilise ve Geyikli Kilise şeklinde sıralanıyor. Bu tarihi ibadethanelerde İncil’den sahneleri ve Hz. İsa ile havarilere ait freskleri görmek mümkün. 10-12. yüzyıllara tarihlenen freskler, o dönemin sanatsal üslubunu da başarılı bir şekilde yansıtıyor.
Soğanlı Vadisi, tek kelimeyle eşsiz bir coğrafyaya sahip. Yeraltı tünelleriyle, güvercinliklerle, barınaklarla ve depo alanlarıyla dolu. Özellikle Kubbeli Kilise, ince işçiliği ve ustalıklı mimarisiyle vadinin en özel noktalarından birini oluşturuyor. Büyük bir peri bacasının içerisine oyularak inşa edilen yapının kubbeleri, tünelleri ve akustik yapısı çok dikkat çekici. Soğanlı Ören Yeri’ni haftanın her günü 08:30-17:30 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.