Kayseri’nin Talas ilçesinde yer alan Ali Dağı Yeraltı Şehri, hem tarihi hem de mimari özellikleri açısından kentte en çok dikkat çeken yapılardan biri. Yaklaşık 3 bin 500 yıllık tarihi geçmişe sahip olan bu yeraltı şehri, 2010 yılında temizlenip aydınlatıldıktan sonra turizme kazandırılmış. Ali Dağı’nın volkanik kaya yapısı, tıpkı Kapadokya’daki örneklerde olduğu gibi, insanların kayaları oyup yaşam alanları oluşturmasına olanak sağlamış. Yeraltı şehrinin içinde bu şekilde inşa edilmiş mutfak, şırahane, güvercinlikler ve şapel gibi yapılar yer alıyor. Dar geçitler ve uzun tünellerle dolu olan alan, ziyaretçilere hem mistik hem de gizemli bir keşif deneyimi vadediyor.
Ali Dağı Yeraltı Şehri’nde bulunan dar tüneller, esas olarak savunma amaçlı inşa edilmiş. Ancak özel tasarımlarıyla düşmanın buradaki olası ilerleyişini yavaşlatma amacını da taşıyorlarmış. Özellikle sarnıca ulaşan 200 metre uzunluğundaki tünel, epey alçak ve dar şekilde tasarlanmış. Bu tünelin sonunda, doğal kaynak suyuyla dolu bir sarnıç bulunuyor. Günümüzde bu bölüme kadar ilerlemek mümkün. Ancak dar, basık ve kapalı alanlarda vakit geçirmekle ilgili problem yaşıyorsanız, bu kadar ilerlemenizi tavsiye etmeyiz. Yeraltı şehrinin içindeki sıcaklığın da yıl boyunca genellikle 8 derece civarında sabit kaldığını ekleyelim. Bölgedeki rehberler, yeraltı şehrini keşfetmek isteyen ziyaretçilere mevsim fark etmeksizin kalın kıyafetler tercih etmelerini öneriyor.
Ali Dağı Yeraltı Şehri’nin en dikkat çekici yapılarından biri, galerilerin çıkışında bulunan taş kapı. Savunma amaçlı tasarlanan bu kapı da galerinin devamındaki bölümü koruma görevini üstlenmiş. Büyük salonu, 180 metre uzunluğundaki tünelleri, devasa sarnıcı ve ustalıklı mimarisiyle Ali Dağı Yeraltı Şehri, bizce çok etkileyici bir atmosfere sahip. Burada yeraltı şehrinin geçmişine dair daha detaylı bilgi edinerek gezmek isterseniz, rehber eşliğinde gerçekleştirilen turlara katılmanız da mümkün.