Kayseri’nin manevi ve turistik açıdan en çok ilgi gören yapılarından biri olan Seyyid Burhaneddin Türbesi, Melikgazi ilçesinin işlek Talas Caddesi üzerindeki büyük mezarlıkta yer alıyor. Kentin bir diğer önemli ve tarihi yapısı olan Döner Kümbet ile aynı cadde üzerinde. Mevlana Celaleddin Rumi’nin hocası olan Seyyid Burhaneddin, 1165 yılında Özbekistan’ın Tirmiz kentinde doğmuş ve hayatının son yıllarını Kayseri’de geçirmiş. Mevlana’ya zâhir ve bâtın ilimlerini öğrettiği, 1235 ile 1244 yılları arasında Kayseri’de yaşadığı ve hayata da burada gözlerini yumduğu biliniyor.
Seyyid Burhaneddin’in türbesi, 19. yüzyılın sonlarında inşa edilmiş olsa da mimari açıdan Selçuklu üslubunu yansıtan bir yapı. II. Abdülhamid’in emriyle 1894 yılında inşa edilmiş. Kare planlı tarihi yapının inşasında tamamen kesme taş kullanılmış. Üzerinde yer alan merkezi kubbe, giriş kapısı dışındaki diğer tüm bölümleri de destekleyen tonozlarla güçlendirilmiş. Giriş kapısının üstünde, ünlü hattat Ali Emiri’nin imzasını taşıyan bir kitabe mevcut. Seyyid Burhaneddin’in sandukası kubbenin altında bulunuyor. Üzerinde de Kayserili Mevlevi şeyhlerinden Ahmed Remzi Dede’nin manzum bir eseri yer alıyor.
Seyyid Burhaneddin Türbesi, yalnızca Seyyid Burhaneddin’in mezarına değil, aynı zamanda Hz. Peygamber’in torunlarından olan ve 1414 yılında Kayseri’de vefat eden Seyyid Zeynelabidin’in mezarına da ev sahipliği yapıyor. Türbe girişinin solunda yer alan Mevlevi mezar taşları arasında, Kayseri Mevlevi Şeyhi Süleyman Turâbi ve Ahmed Remzi Dede gibi önemli kişilerin de isimlerini göreceksiniz. Türbenin güney tarafında ise 1348 tarihli Emir Erdoğmuş Türbesi bulunuyor.
Zarif taş işçiliği ve görkemli kubbesiyle dikkat çeken Seyyid Burhaneddin Türbesi, 1981 yılından bu yana Kayseri Müze Müdürlüğü’nün yönetiminde. Mevlana’yı ve onun eğitimini anlamak isteyenler için derin bir manevi deneyim sunmasının yanı sıra, Kayseri’nin tarih ve kültürüne de ışık tutuyor.