Kuzey Ege’nin incisi Ayvalık, doğa ve kamp tutkunları için dört dörtlük bir destinasyon seçeneği. Zengin tarihi mirası ve dillere destan doğal güzellikleriyle bu ilçe, uzun yıllardan beri özellikle yaz sezonu boyunca ziyaretçi akınına uğruyor. Hem Ayvalık’ın merkezinde hem de Cunda Adası’nda birbirinden cazip kamping işletmeleri mevcut. Eğer sıcak su ve duş gibi ihtiyaçları kendi olanaklarınızla karşılamayı tercih ediyorsanız, ücretsiz kamp alanlarına da konuk olabiliyorsunuz. Ayvalık’ın eşsiz atmosferinde kamp yapmayı düşünenler için, hem ücretli hem de ücretsiz kamp alanları arasından kapsamlı bir seçki hazırladık!
1. Ayvalık Adaları Tabiat Parkı
Balıkesir’in Ayvalık ilçesi, uzun yıllardır Kuzey Ege’nin turistik anlamda en çok ilgi gören destinasyonlarından biri. Birbirinden değerli tarihi yapıları ve bozulmamış doğal güzellikleri sayesinde ziyaretçilerini kendine hayran bırakmayı başarıyor. Ayvalık...
Ayvalık'ta kamp dendiğinde akla gelen en geniş lokasyonlardan biri olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, aslında tamamı Ayvalık’a bağlı 19 farklı adayı kapsayan bir alan. 1995 yılında tabiat parkı ilan edilen bu bölgede irili ufaklı adalar mevcut. Tabiat parkının içinde kapsamlı olanaklar sunan bir kamping işletmesi de mevcut. Burada kamp yapmak hakikaten özel bir deneyim. Çünkü hem doğal hem de tarihi güzelliklerle bezeli uçsuz bucaksız bir alandan söz ediyoruz. Taş evler, tarihi kilise ve manastır kalıntıları, olağanüstü zenginlikte bir bitki örtüsü, Şeytan Sofrası’nın nefes kesen körfez manzarası, birbirinden keyifli trekking parkurları… Hepsi ve daha fazlası, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nın içinde gizlenmiş durumda.
Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’na kendi çadırınızla ya da karavanınızla giderek belirli bölgelerde kamp yaparsanız, herhangi bir konaklama ücreti ödemenize gerek yok. Ancak bu durumda duş, tuvalet ve sıcak su gibi ihtiyaçlarınızı da kendi olanaklarınızla karşılamalısınız. Daha konforlu ve tasasız bir kamp deneyimi yaşamak istiyorsanız, kamping işletmesine konuk olmanız yeterli.
2. Sarımsaklı Tabiat Parkı
Balıkesir’in turistik açıdan en çok ilgi gören ilçelerinden biri olan Ayvalık’ın sınırları içinde yer alan Sarımsaklı Tabiat Parkı, aynı zamanda ilçenin en gözde doğal alanları arasında. 2003 yılında mesire yeri...
Ayvalık’ın bir diğer doğa harikası olan Sarımsaklı Tabiat Parkı da 2011 yılında tabiat parkı tesciline kavuşmuş. Bundan öncesinde kayıtlarda mesire yeri olarak geçiyordu. Tabiat parkının tamamı devlet ormanı ve birinci derece doğal sit alanı olduğu için, burada betonarme binalarla ya da izinsiz yapılaşmayla karşılaşmıyorsunuz. Tabiat parkının içinde hem ormanlık alanlar hem de plajlar bulunuyor. Burada da ister kendi çadırınızla ya da karavanınızla ve daha iptidai koşullarda, isterseniz de parkın içindeki kır evlerinde ya da kamping işletmesinde konaklayabiliyorsunuz.
Kamping işletmesinde bulaşık yıkama alanı, buzdolabı, mangal, duş, tuvalet ve mutfak gibi olanaklar sunuluyor. Bunların tamamının kullanımı konaklama ücretlerine dahil edilmiş. Her çadıra aydınlatma ve uzatma kablosu da veriliyor. Arzu ederseniz, plajdaki şezlongları ve şemsiyeleri indirimli ücretler karşılığında kullanabiliyorsunuz. Büfe ve market gibi dükkanlar da kamp alanına yürüyüş mesafesinde.
3. Ayvalık Çamlık Kamping
Tarihçesi esasen 1960’lı yıllara dek uzanan Ayvalık Çamlık Kamping, Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı Çamlık Mevkii’nde konumlanan bir işletme. Ancak işletmenin günümüzdeki sahibi olan aile, burayı 1983 yılından beri yönetiyor. Kaz...
İsmini içinde bulunduğu mevkiden alan Ayvalık Çamlık Kamping, ilçenin en köklü kamping işletmelerinden biri. 1960’lı yıllarda kurulmuş ama günümüzdeki işletmecileri tesisi 1983 yılında devralmış. Bu tarihten beri de bir aile işletmesi olarak hizmet vermeyi sürdürüyor. Yemyeşil bir atmosfere sahip olan Ayvalık Çamlık Kamping’te kendi çadırınızla konaklayabiliyor, çadırınız yoksa ya da onu yanınızda taşımak istemiyorsanız tesisteki çadırları da kiralayabiliyorsunuz. Kampın ortak alanındaki duşlar ve tuvaletler, otopark, buzdolabı ve elektrik prizlerinin kullanımı için ekstra ücret alınmıyor. Ancak prizlerden yararlanmak isteyen ziyaretçilerin, yanlarında yeterli uzunluğa sahip bir uzatma kablosu getirmeleri isteniyor. Kamp alanı 24 saat güvenlik altında. Tesiste üç kişilik ahşap bungalovlar da yer alıyor.
4. Körfez Camping & Pansiyon
Kuzey Ege’nin en keyifli ve güzel tatil merkezlerinden biri haline gelen Ayvalık, birçok farklı konaklama işletmesi türüne de ev sahipliği yapıyor. Ayvalık’ta hem lüks otel kompleksleri ve butik oteller hem...
Ali Çetinkaya Mahallesi’nde bulunan Körfez Camping & Pansiyon’da hem standart pansiyon odalarında hem de kamp alanında konaklamak mümkün. Burası da Ayvalık’ın en eski konaklama işletmelerinden. 1970 yılından beri aynı noktada, aynı ailenin yönetiminde hizmet veriyor. Yönetim nesilden nesile devrediliyor. Tesiste altı adet aile odası var. Odalarda konakladığınız takdirde açık büfe kahvaltıdan da ücretsiz şekilde yararlanabiliyorsunuz. Tesisin kamp alanı ise pansiyonun bahçesine kurulmuş. Zemini çim ve bol bol gölgelik alan var. Bazı noktalarda ateş yakılması da izin veriliyor.
Arzu eden ziyaretçileri için ücretsiz şekilde mangal da tahsis edebilen Körfez Camping & Pansiyon’da, müzik ve gürültü seslerinin 23:00’da tamamen sona ermesi oldukça önemli. Tesisin kendine ait bir plajı olmasa da, sahilden sadece birkaç adım uzakta. Bu bölgedeki halk plajını ücretsiz şekilde kullanabiliyor ya da ücretli plaj işletmelerine konuk olabiliyorsunuz. Kampın ortak alanında duş, tuvalet, soyunma kabini ve mutfak gibi olanaklar yer alıyor.
5. Cunda Mocamp
Cunda Adası ya da resmi ismiyle Alibey Adası, Kuzey Ege’nin en gözde tatil merkezlerinden biri haline geldi. Cam berraklığındaki denizi, tertemiz plajları, popüler yeme içme mekanları ve farklı beklentilere hitap...
Gelelim, Ayvalık’a bağlı olsa da artık turistik açıdan gördüğü ilgi bakımından ilçe merkeziyle yarışabilir noktaya gelen Cunda’ya! Cunda ya da resmi ismiyle Alibey Adası, son yıllarda yaz turizminin en iyi çıkış yapan tatil merkezlerinden biri haline geldi. Bu sayede Cunda’da da hem ücretli hem de ücretsiz kamp alanı seçenekleri yer alıyor. İlk önerimiz olan Cunda Mocamp, tam ismiyle Cunda Bungalow & Camping Beach, isminden de anlaşılabileceği üzere, farklı konseptleri aynı çatı altında buluşturmuş. Burada da isterseniz çadırla ya da karavanla, arzu ederseniz de ahşap bungalovlarda konaklama şansını var.
Cunda Mocamp’ın en cazip özelliklerinden biri, özel bir plajı olması. Plaj dışarıdan gelen ziyaretçilere de açık. Ancak Cunda gibi yaz aylarında çok kalabalık olabilen bir yerleşim yerinde, denizden yalnızca birkaç adım uzaklıkta olmak önemli bir avantaj. Kamp alanında çok fazla ağaç gölgeliği yok ama gerilen tenteler sayesinde bu ihtiyaç giderilmiş. Plajda denizin üzerine kurulu dev salıncaklar, piknik masaları, şezlonglar ve şemsiyeler yer alıyor. Kamp alanında da tuvalet, duş, buzdolabı ve mutfak gibi imkanlar sunuluyor. Plajın bar bölümü gün boyu hizmetinizde. Tesis içindeki kafeterya da gün boyu hizmet veriyor. Karavanlara gri su hattı ve elektrik bağlantısı sağlanıyor. Kamp alanında belirli noktalarda mangal yakabileceğinizi de notlarımıza ekleyelim.
6. Ada Camping Otel
Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı Cunda Adası, resmi ismiyle Alibey Adası, özellikle son yılların yaz turizminde yükselen yıldızlarından biri. Her yıl daha da fazla yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen...
Ada Camping Otel de Cunda’da hem karavanla hem de çadırla konaklayabileceğiniz bir kamp alanına sahip. Aslında butik otel olarak hizmet veriyor ama otelin bahçesi de kamp alanına dönüştürülmüş. Ada Camping Otel’in de kendine ait ve tertemiz bir plajı var. Üstelik, bu plajdan Midilli Adası’nın manzarasını da seyredebiliyorsunuz. İşletmenin otel odalarının her birinin duşu, tuvaleti, buzdolabı ve balkonu mevcut. Kamp alanında da çamaşırhane, piknik alanı, mutfak, duş, tuvalet ve buzdolabı gibi olanaklar sunuluyor. Tüm bunlar kamp tutkunları tarafından ortaklaşa kullanılıyor. Yemek hazırlamakla uğraşmak istemeyenler için, otelin restoranı gün boyu hizmete açık. Restoran menüsünü otelin internet sitesi ya da sosyal medya hesapları aracılığıyla inceleyebilirsiniz. Arzu ederseniz, otel yetkilileri sizin için dalış ve tekne turu gibi etkinlikler de organize edebiliyor.
7. Ortunç Koyu
Kuzey Ege’nin en gözde ve bakir tatil destinasyonlarından biri olan Cunda Adası, doğal güzellikleri bakımından birbiriyle yarışan birçok adrese de ev sahipliği yapıyor. İsmini, içinde bulunan Ortunç Hotel’den alan Ortunç...
Cunda’nın meşhur Ortunç Hotel’ine ev sahipliği yapması sebebiyle bu ismi alan Ortunç Koyu, Cunda’daki tek mavi bayraklı plajı olma unvanına sahip. Milli park sınırları içinde yer alan koyda, akvaryumu andıracak kadar berrak bir denizle karşılaşıyorsunuz. Ortunç Koyu’nda bir kamping işletmesi yok ama civarda çeşitli seçenekler yer alıyor. Burası genellikle duş ve tuvalet imkanı bulunan karavanların sahipleri tarafından ya da kısa çadır konaklamaları için tercih ediliyor. Koyun ardında görkemli bir orman var. Her daim, Ortunç Koyu’nda sakin ve huzurlu bir atmosferle karşılaşabiliyorsunuz.
8. Patriça Koyu
Cunda Adası, bozulmamış tarihi yapısı ve büyüleyici doğası ile şehrin gürültüsünden ve keşmekeşinden sıkılanlar için harika bir tatil destinasyonu. Ancak yolunuz Cunda’ya düştüyse ve burada daha da sessiz ve sakin...
Cunda’da kamp yapmak için rotanızı çevirebileceğiniz bir diğer adres de Patriça Koyu. İsmi, Cunda’nın terk edilmiş Rum köylerinden biri olan Pateriça’dan geliyor. Koyda yapılaşma yasak olduğu için, burada yalnızca Rum yerleşiminden kalma eski evleri görüyorsunuz. Denizi de belirli bir mesafeye kadar derinleşmeyen koy, kumluk plajı ve sığ denizi sayesinde çocuklu aileler tarafından da yoğun ilgi görüyor. Patriça Koyu’nda salaş kamping işletmeleri mevcut. Koyun tam karşısında da tüm güzelliğiyle Güvercin Adası yer alıyor.
Bonus: 9. Elies Tiny Glamping
Özellikle son yıllarda ismini çok daha sık duymaya başladığımız “glamping” sözcüğü, İngilizcede büyüleyici anlamına gelen glamorous kelimesi ile kamping sözcüğünün birleşiminden doğmuş bir kavram. Bildiğiniz gibi, normal şartlarda kamping aktiviteleri,...
Doğayla iç içe vakit geçirmeyi seviyor, ancak kamp koşullarını yeterince konforlu bulmuyor musunuz? O halde, özellikle son yıllarda gitgide daha sık duymaya başladığımız “glamping” konsepti sizin de kulağınıza çalınmış olabilir. İngilizce “glamorous” ve “camping” sözcüklerinin birleşiminden doğan bu kavramın Türkçeye birebir çevirisi, “gösterişli kamp” şeklinde yapılıyor. Glamping konseptli işletmelerde de çadır ve bungalov gibi konaklama birimlerinde kalabiliyor, doğayla iç içe vakit geçirebiliyorsunuz. Ancak çok daha ayrıcalıklı ve lüks olanaklardan yararlanma şansınız oluyor. Örneğin, glamping çadırları standart kamp çadırlarına kıyasla çok daha geniş ve yüksek tavanlı. İçlerine yüksek ayaklı bazalar, konforlu yataklar ve çeşitli mobilyalar da rahatlıkla sığıyor.
Ayvalık’ta lüks bir kamp deneyimi yaşamak isteyenler için, Elies Tiny Glamping’i de önerilerimiz arasına eklemek istiyoruz. Ayvalık’ın merkezinden 5 kilometre, Cunda’dan da 4,5 kilometre uzaklıkta bulunan bu tesis; sahile sadece 150 metre mesafede. Kendi plajı yok, ancak çevrede çeşitli plaj işletmeleri mevcut. Tesisin yüzlerce zeytin ağacına ev sahipliği yapan arazisinde hem lofty tiny house olarak adlandırılan küçük evler hem de glamping çadırları yer alıyor. Glamping çadırlarında elektrik prizleri ve yatak var. Duş ve tuvaletler ise ortak alanlarda yer alıyor. Tiny house evlerin kendi bahçeleri, terasları, mutfakları, duşları ve tuvaletleri mevcut. Tercihiniz hangisinden yana olursa olsun, ücretsiz kahvaltı hizmetinden de yararlanabiliyorsunuz. Otoparkı da bulunan işletme, her yıl nisan ile ekim ayları arasında hizmet veriyor.
Sıra | İçerik | Kullanıcı Puanı |
---|---|---|
1 | Ayvalık Adaları Tabiat Parkı | 9,5 |
2 | Sarımsaklı Tabiat Parkı | 8,5 |
3 | Ayvalık Çamlık Kamping | 9,0 |
4 | Körfez Camping & Pansiyon | 8,5 |
5 | Cunda Mocamp | 8,5 |
6 | Ada Camping Otel | 9,5 |
7 | Ortunç Koyu | 9,3 |
8 | Patriça Koyu | 8,7 |
9 | Elies Tiny Glamping | 9,5 |