Adada Antik Kenti, Isparta’nın Sütçüler ilçesinde bulunan ve Pisidia Bölgesi’ni oluşturan antik kentler arasında yer alan bir bölge. Kovada Gölü’nün güneydoğusuna düşen bu bölgenin ismi kaynaklarda ilk kez Artemidoros’ta geçiyor. Adada Antik Kenti’nin kesin kuruluş tarihi hakkında hâlen net bir bilgiye ulaşılabilmiş değil. Ancak kentin ismi M.Ö. II. yüzyılda Termesos’la yapılan anlaşma metninde geçmiş. Hatta Adada’da M.Ö. I. yüzyılda sikke basıldığı da biliniyor. Bu sebeple, Adada Antik Kenti’nin kuruluşu M.Ö. I. yüzyıldan da erken bir tarihte olmalı.
Adada Antik Kenti G. Hirschfeld ve W. M. Ramsey tarafından 1888 yılında keşfedilmiş. Kentin en parlak döneminin Roma İmparatorluğu hükümdarlığı sırasında; özellikle de Traianus, Antonius Pius ve Hadrianus isimli imparatorların başta olduğu dönemlerde geçtiği biliniyor. Adada Antik Kenti’nde tabanı taşlarla döşenmiş antik bir yol var. Ayrıca; Roma İmparatorluk Çağı Trainus Tapınağı, Aphrodite Tapınağı, Zeus Megistos ve Serapsis Tapınağı ile İmparatorlar Tapınağı gibi önemli yapıların kalıntıları da kent sınırları içinde yer alıyor. Adada Antik Kenti tiyatro, forum, mezar anıtı, anıtsal çeşme, bazilika ve akropol gibi yapılara da ev sahipliği yapıyor.
Adada Antik Kenti’nin en büyük kilisesini vadinin batı tarafında görmek mümkün. Bizans döneminde inşa edildiği bilinen bu kilise, daha da erken tarihli bir yapının iç duvarlarından ve terasından yararlanılarak yapılabilmiş. Bu bölgedeki tepenin yamacında bulunan tiyatronun orkestra alanı ve sahne binası hâlen toprak altında. Ancak seyircilerin oturduğu alanlar, kurtarma kazıları sonucunda gün yüzüne çıkarılabilmiş.
Sütçüler ilçe merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bulunan Adada Antik Kenti’ne Sağrak Köyü’nün çıkışından başlayan tabelaları takip ederek ulaşabilirsiniz. Antik kentin bulunduğu bölgede birbirinden keyifli ve etkileyici yürüyüş parkurları ile fotoğraf çekim noktaları da yer alıyor.