Aydın'ın Sultanhisar ilçesinde bulunan Nysa Antik Kenti, kente yolu düşen tarih meraklılarının mutlaka görmelerini önerdiğimiz özel bir destinasyon. Kent merkezine yalnızca 3 kilometre mesafedeki bu görkemli yerleşim, 3 bin yıllık geçmişiyle ziyaretçilerini büyüleyebilecek nitelikte.
Antik dönemde önemli bir eğitim merkezi olduğunu bildiğimiz Nysa, ünlü coğrafyacı Strabon'un da okuduğu kent olarak tarihe geçmiş. M.Ö. 3. yüzyılda kurulan şehir, altın çağlarını Roma döneminde yaşamaya başlamış ve bu süreçte özellikle kültürel açıdan önemli bir merkez haline gelmiş. Bu dönemde yapılan ilavelerle büyüyerek, dönemin en gelişmiş kentlerinden biri olmuş.
Derin bir boğazla ikiye bölünmüş olan Nysa Antik Kenti’nde, günümüzde de Roma mühendisliğinin eşsiz örneklerine ait kalıntıları görmek mümkün. Üç farklı köprü ile birbirine bağlanan kent yarıları, tünel ve stadyum gibi etkileyici yapılarla desteklenmiş. Gymnasion, bouleuterion, agora ve Roma hamamları gibi yapılar da kentin zengin sosyal yaşamını gözler önüne seriyor. Özellikle yaşlılar meclisi olarak bilinen bouleuterion, Roma döneminin siyasi yaşamına dair önemli ipuçları barındırıyor.
Nysa'nın en iyi korunmuş yapılarından biri olan antik tiyatro, yaklaşık 10 bin kişilik kapasiteye sahip. Sahne binasındaki kabartmalar günümüzde de görülmeye değer. Bu bölge, aynı zamanda Efes’teki Ceus Kütüphanesi'nden sonra Anadolu'nun en iyi korunmuş antik kütüphanesine de ev sahipliği yapıyor.
Nysa Antik Kenti, 2025 yılında haftanın her günü 08:30 ile 19:00 saatleri arasında ziyarete açık ve Müzekart sahipleri ören yerine ücretsiz giriş yapabiliyor. Roma mühendisliğinin harikalarını keşfetmek ve tarihin derinliklerine doğru keyifli bir yolculuk yapmak için, siz de Nysa’yı keşfedebilirsiniz.