Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde yer alan Kurşunlu Camii, kente Osmanlı döneminden miras kalan en güzel ve etkileyici yapılardan biri. Esas ismi Hacı Ahmet Paşa Camii olan tarihi ibadethane, merkezi kubbesinin kurşunla kaplanması sebebiyle halk arasında “Kurşunlu Camii” olarak anılıyor. Kurşunlu Camii’yi özel kılan en önemli sebeplerden biri, Mimar Sinan’ın imzasını taşıması. 1573 inşa edilen yapı, ünlü mimarın Kayseri’de ayakta kalan tek eseri olma özelliğine sahip. Aslında Mimar Sinan memleketi Kayseri’ye 10’dan fazla yapı inşa etmiş ama yalnızca Kurşunlu Camii günümüze kadar ulaşabilmiş.
Klasik Osmanlı mimarisinin zarif detaylarını ve Mimar Sinan’ın ustalığını yansıtan Kurşunlu Camii, yalın ama etkileyici bir tasarıma sahip. Gri ve beyaz tonların hakim olduğu iç süslemeler, kalem nakışları ve ince işçilik, ibadethaneye zarafet katıyor. Caminin en dikkat çekici unsurlarından biri de avlusunda yer alan ve sekiz sütun üzerine oturtulmuş kubbeli şadırvan. Düzgün kesme taşlarla inşa edilen son cemaat yerini de unutmamak gerek. Bu alan, Mimar Sinan’ın İstanbul’daki Mihrimah Sultan, Atik Valide ve Rüstem Paşa camilerinde de kullandığı çift revaklı düzenlemeye sahip.
Aslında Kurşunlu Camii hamam ve mezarlık gibi bölümleri de bulunan bir külliye şeklinde tasarlanmış. Ancak bu yapılar da zamana yenik düşmüş. Artık tek başına ayakta duruyor olsa da, Kurşunlu Camii hâlen ihtişamlı bir görünüm sergiliyor. Tek minareli ve revaklı yapı, günümüzde Cumhuriyet Meydanı’nda yer alıyor. Bize sorarsanız, Mimar Sinan’ın imzasını taşıyan her eser gibi, Kurşunlu Camii de tarihe ilgi duyan herkesi etkileyebilecek nitelikte. Kent merkezinde bulunması sayesinde ulaşımı da oldukça kolay.