Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Yeşilüzümlü Köyü’nde bulunan Kadyanda Antik Kenti, Likya Birliği’ne son katılan şehir olma unvanına sahip. Bu bölgede ücretsiz şekilde gezebileceğiniz nadir antik kentlerden biri olan bölge, çok sayıda yapı kalıntısına da ev sahipliği yapıyor. Günümüzde hâlen Kadyanda Antik Kenti’nin tam olarak ne zaman kuruduğunu bilmiyoruz. Fakat Likçe kitabelerde de ismi bu şekilde geçtiği ve adında “nd” takısı bulunduğu için, kuruluşunun M.Ö. 3000’li yıllara kadar uzandığı düşünülüyor. Kentte ele geçen buluntuların ise en eski olanı M.Ö. 500’lü yıllara tarihlenmiş.
Kadyanda Antik Kenti’nde şehri çevreleyen sur duvarları, kitabeler ve kaya mezarları hâlen kalıntı halinde olsa da varlığını koruyor. Roma Dönemi’nden günümüze dek ulaşan ve onarımdan geçirilen Helenistik Tiyatro, agora, tapınak, koşu pisti ve hamam gibi yapılar da burada Antik Dönem yerleşimi olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. Dik yamaçlı bir araziye kurulmuş olan Kadyanda’nın surları, büyük olasılıkla tarihte çok kez yeniden inşa edilmiş. Günümüzde sur duvarlarının özellikle güney tarafı daha iyi durumda. Poligonal sur duvarı tiyatroya istinat duvarı olarak inşa edilmiş ve Helenistik Dönem’in başarılı örneklerinden birini oluşturuyor. Kentin güneyinde kalan nekropolde kaçak kazı izlerine de rastlamak mümkün.
Kadyanda Antik Kenti’nde çok sayıda sarnıç kalıntısı da var. Ki bu da Antik Çağ’da su sorununun şehri etkilediğine işaret. Hatta bir düşünceye göre, şehrin terk edilmesinin temel sebebi de susuzluk. Kente giden orman yolundan yaklaşık dört kilometre ilerleyip kuzeye doğru ormana girdiğinizde Atlı Mezar Anıtı’nı da görebiliyorsunuz. Anıtın üzerindeki kabartma ve savaş sahnesi, Truva Savaşı’nda Achilleus’un öldürdüğü Truvalı Hektor’u akıllara getiriyor. Kadyanda Antik Kenti’nde Fethiye Müzesi Müdürlüğü’nün 1992 yılında yaptığı kurtarma kazısında, kente 2,5 kilometrelik bir gezi yolu inşa edilmiş. Bu sayede ziyaretçiler antik kenti daha rahat bir şekilde gezebiliyor.