Uşak’ın Ulubey ilçesi sınırlarında yer alan Blaundus Antik Kenti, tarihin derinliklerine ışık tutan önemli bir arkeolojik alan. Kent merkezine yaklaşık 40 kilometre mesafedeki Sülümenli Köyü yakınlarında bulunan bu antik yerleşim, Makedonlar tarafından Helenistik Dönem’de kurulmuş. Büyük İskender’in Anadolu Seferleri’nin ardından kurulduğu biliniyor. Kendilerini “Makedonyalı Blaundos” olarak adlandıran halkın yaşadığı bu bölge, zamanla Bergama Krallığı ve ardından Roma İmparatorluğu tarafından fethedilmiş. Roma Dönemi’nde stratejik ve idari önemi artmış olan Blaundus, Bizans döneminde de varlığını sürdürmüş.
Üç tarafı derin vadilerle çevrili bir yarımada gibi görünen Blaundus Antik Kenti, bu ayrıcalıklı konumu sayesinde savunma açısından hep avantajlı olmuş. Şehre giriş, kuzeyde yer alan kuleli bir kapıdan sağlanıyormuş. Ören yerinde tiyatro, stadyum, su kemerleri, kaya mezarları ve İon düzeninde tapınaklar gibi mimari yapılara ait kalıntıları bugün de görebiliyoruz. Özellikle Athena ve Homonoia’ya adandığı düşünülen merkezi tapınak, kentteki en dikkat çekici kalıntıların başında geliyor. Yarımadanın doğu yamacında yer alan tiyatro ve kale çevresindeki kaya mezarları da ziyaretçilerin ilgisini çekmeyi başarıyor.
Blaundus’un tarihçesi, 1845 yılında Hamilton’un bulduğu Blaundeon Makedonon isimli yazıt sayesinde netlik kazanmış. Burada Blaundus’un Makedonlar tarafından kurulduğu ve Büyük İskender’in generallerinden Antigonos’un toprakları arasında yer aldığı aktarılıyor. 2018 yılından bu yana Uşak Müzesi ve Uşak Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından yürütülen kazı çalışmalarına ev sahipliği yapan Blaundus Antik Kenti, bu süreçte ziyarete de açık. Haftanın her günü 09:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz ören yerine girişler, alan henüz düzenlenmediği için 2024 yılında -şimdilik- ücretsiz. Siz de bu etkileyici yapıları ve kalıntıları daha yakından inceleme fırsatı yakalamak için, rotanızı Ulubey’e çevirebilirsiniz.