Akdamar Adası, Van’ın Gevaş ilçesi sınırları içinde bulunan Van Gölü üzerinde yer alır. Aynı zamanda Ahtamar ve Ağtamar olarak da anılan ada, üzerinde bulunan Ermeni kilisesiyle bilinmektedir.
Akdamar Adası, Van Gölü üzerindeki en büyük ikinci ada olup yüzölçümü yaklaşık 164 bin metrekaredir. Hem adanın ismiyle alakalı efsane hem de adadaki kilise dolayısıyla Van Gölü üzerindeki en çok bilinen ada burasıdır. Peki nedir bu efsane? Hemen anlatalım. Adada yaşayan Ermeni baş keşişin “Tamar” adında bir kızı vardır. Eh, hikâyede bir kız varsa bir de ona delicesine aşık bir adam olmalıdır. Nitekim bu efsanede de öyledir. Çobanlık yapan âşık adada değil, etraftaki köylerden birinde yaşıyordur ve Tamar’ı görmek için geceleri yüzerek adaya gelir. Tamar sevgilisine yerini gösterebilmek için o gece karanlığında elinde bir fenerle onu bekler. O gün gelir: Tamar’ın babası bu olanları öğrenir ve onları ayırmaya karar verir. Bir gece, çoban yine sevgilisine ulaşmak için gölü aşmaya çalışırken fener sürekli yer değiştirmeye başlar. Ermeni keşiş kızının elinden feneri alıp bir o yana bir bu yana giderek çobanın yorulmasını sağlar. Yorgun düşüp karaya varamayan çoban, “Ah Tamar!” der ve son nefesini verir. Bunun üzerine Tamar da kendini üzüntüyle gölün sularına atar. İşte, adanın adının “Ah Tamar”dan evrilerek Akdamar olduğunun düşünülmesinin ardında bu efsane vardır.
Akdamar Adası’na ulaşmak için belediye otobüslerini kullanabilirsiniz. Gölün kıyısına ulaştıktan sonra feribotları kullanarak adaya geçiş yapabiliyorsunuz.