nerdeneredenerdenerede

Vanadokya (Van Peri Bacaları)

Başkale
Vanadokya (Van Peri Bacaları)

Vanadokya (Van Peri Bacaları), Van’ın Başkale ilçesi sınırları içinde yer alır. Van’ın merkez ilçesi İpekyolu’na 135 kilometre kadar uzaklıkta bulunan Vanadokya’nın Başkale ilçe merkezine mesafesi ise yaklaşık 35 kilometredir.

Van Peri Bacaları, volkanik bir dağ olan Yiğit Dağı’ndan gelen kayaçların zaman içinde rüzgâr ve suyun etkisiyle aşınması sonucu oluşmuş. 20 kilometre gibi geniş bir alana yayılmış olan Van Peri Bacaları’nda 17.000 kadar peri bacası oluşumu bulunduğu tahmin edilir. Bu geniş alanda peri bacalarının yanı sıra mağara ve tüneller görülür. Ayrıca oyma evler de burada karşınıza çıkacak yapılar arasındadır.

Vanadokya, Başkale ilçesinin Yavuzlar Mahallesi (köyü) içinde yer alıyor ve mahalleye giden yola asfalt dökülmüş, dolayısıyla burayı ziyaret etmek isteyenler Vanadokya’ya kolayca ulaşabilir.

Van Peri Bacaları, 2020 yılında “kesin korunacak hassas alan” olarak kabul edildi ancak bildiğimiz kadarıyla şu ana kadar bu yönde yapılmış herhangi bir çalışma bulunmuyor.

Bu aynı zamanda Vanadokya’da konaklama tesisi ve restoran, kafeterya gibi yerlerin bulunmadığı anlamına geliyor. Bir başka deyişle, buraya yapacağınız ziyareti günübirlik gezi olarak düşünebilirsiniz. Van Peri Bacaları’nı gezmek için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor.

Yorumlar
Nerdenerede
NerdeneredeYönetici
22.03.2024 - 15:05
Vanadokya, Türkiye'nin Van ilinde, peri bacalarına benzer doğal yapıları ile dikkat çeken bir bölgedir. İsmi, Kapadokya'daki benzer doğal oluşumları anımsattığı için "Van" ve "Kapadokya" kelimelerinin birleşiminden oluşur.

Vanadokya bölgesi, özellikle Van'ın Başkale ilçesine bağlı Yavuzlar ve Çavuştepe köyleri civarında yoğunlaşan bu ilginç kaya oluşumlarına ev sahipliği yapıyor. Bölgedeki bu yapılar, erozyon sonucu oluşmuş ve zaman içinde rüzgar ile suyun etkisiyle şekillenmiş sütunlar, koniler ve benzeri şekilleri içerir.

Vanadokya'nın peri bacaları, jeolojik süreçler sonucunda volkanik tüf kayalarının aşınması ile meydana gelmiştir. Bu kayalar, bölgedeki volkanik faaliyetlerin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.

Bölge, henüz Kapadokya kadar tanınmış ve turistik açıdan gelişmiş değildir, ancak doğal güzellikleri ve benzersiz jeolojik yapılarıyla dikkat çekmektedir. Vanadokya, özellikle doğa severler, fotoğrafçılar ve keşfetmeyi seven turistler için ilginç bir destinasyondur.

Turizm potansiyeli yüksek olan Vanadokya, bölgeye daha fazla ilgi çekmek ve turizmden daha fazla yararlanmak için çeşitli geliştirme çalışmalarının hedefi olabilir. Doğal güzelliklerin korunması ve sürdürülebilir turizmin teşvik edilmesi, bölgenin geleceği için önemli faktörler arasında yer almaktadır.
İlgili İçerikler

Hepimiz onu daha ziyade gölü ve kedisiyle biliyoruz ama Van’ın daha birçok tarihi, doğal ve kültürel güzelliği var. Eh, dile...

9,3

(2)

Benzer Şeyler
Değirmendere Şelalesi

İzmir’in Menderes ilçesine bağlı Değirmendere Köyü’nün sınırları içinde bulunan ve ismini de köyden alan Değirmendere...

Çatak Mesire Alanı

Çatak Mesire Alanı, Şanlıurfa’nın Bozova ilçesi sınırlarında yer alıyor.Atatürk Barajı’nın oluşturduğu göl kıyısına kurulan...

Turkcell Platinum Park

İstanbul’da şehrin kalabalığından ve kaosundan uzaklaşıp, doğa ile iç içe huzurlu zaman geçirilecek yerlerin sayısı...