Bitlis’in Van Gölü’ne komşu tarihi ilçesi Ahlat, arkeoloji ve tarih meraklıları için adeta bir keşif cenneti. Ahlat Müzesi de bölgenin binlerce yıllık tarihi ve kültürel zenginliğini aynı çatı altında buluşturarak ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim vadediyor.
İlk olarak 1971 yılında ve Ahlat Selçuklu Mezarlığı'nın yanında mütevazı bir yapıda hizmete açılan Ahlat Müzesi, o dönemde bu bölgenin tek müzesi olma unvanını taşıyormuş. Ancak zamanla eserlerin sergilenmesi için daha büyük ve modern alanlara ihtiyaç duyulmuş. Bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2011 yılında yeni bir müze binasının inşasına başlamış. Böylelikle kente kazandırılan Ahlat Müzesi, 13 Haziran 2018 tarihinden bu yana ziyaretçilerini ağırlıyor.
Yaklaşık 5,5 dönüm araziye kurulu 2600 metrekarelik bir alanı kaplayan Ahlat Müzesi’nde, dört farklı teşhir alanı mevcut. Arkeolojik Salon olarak adlandırılan bölümde, Kalkolitik Çağ'dan Osmanlı Dönemi'ne kadar uzanan geniş bir zaman dilimine ait eserler sergileniyor. Kentsel Bellek Salonu'nda da ilçenin tarihsel gelişimi ve bölgede hüküm sürmüş devletlere dair bilgiler sunuluyor.
Müzenin en dikkat çekici bölümlerinden biri, Sultan Alparslan'ın balmumu heykelinin bulunduğu ve 1071 Malazgirt Zaferi'ne dair görsellerin sergilendiği alan. Fuaye Alanı'nda ziyaretçileri Ahlat'ın ilk yerleşim yeri olan Harabeşehir Mağaraları'na ait bilgiler ve Akkoyunlu Dönemi'ne tarihlenen lahitler karşılıyor. Müze bahçesi, İslami döneme ait taş eserler, kitabeler, mimari parçalar, küpler ve mezar taşları için ayrılmış. Müzenin koleksiyonunda toplam 2 bin 500’den fazla arkeolojik eser, 180 etnografik eser, 1600’ü aşkın sikke ve 5 adet mühür ile mühür baskısı bulunuyor.
Pazartesi hariç her gün 08:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz Ahlat Müzesi’ne girişler ücretli. MüzeKart’ınız varsa ücretsiz giriş yapabilirsiniz.