Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan “Türkiye’nin En Görkemli 13 Kalesi” başlıklı sıralamada birinci seçilen Zilkale, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bulunan en önemli tarihi yapılardan biri. Yalnızca ilçenin değil, kentin ve bölgenin de turistik açıdan en popüler duraklarından biri olan bu tarihi yapı tek bir yaz sezonunda bile 400-500 bin ziyaretçi ağırlıyor. Ziyaretçilerin önemli bir bölümü de yabancı turistlerden oluşuyor. Zilkale, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından seçilen, koruma altında olması gereken 200 ekolojik sahadan biri olan Fırtına Vadisi üzerinde. Sarp bir kayanın üzerine kurulmuş olan yapının tarihçesi 13. yüzyıla kadar uzanıyor.
Birinci derece arkeolojik sit alanı üzerinde bulunan Zilkale’nin ilk olarak 5. ya da 6. yüzyıllarda inşa edildiği tahmin ediliyor. Fakat dönem dönem yıkıldığı ve yeniden inşa edildiği de düşünülüyor. Zilkale hem Bizans hem de Osmanlı dönemlerinde bölgenin güvenliğinin sağlanması amacıyla aktif olarak kullanılmış. Keza konum açısından da Rize Kalesi, Kız Kalesi ve Kale-i Bala gibi bölgenin diğer tarihi kalelerinin arasında, stratejik bir pozisyonda bulunuyor.
Üzerinde bulunduğu sarp kayalık denizden 750 metre yükseklikte olan Zilkale, dış ve orta surlar ile iç kaleden meydana gelen bir yapı. Dış kalenin giriş bölümüne kuzeybatı tarafındaki bir patika takip edilerek ulaşılıyor. Terastan orta surlara çıkıldıktan sonra karşınıza çıkacak ikinci kapıdan da iç kaleye giriş yapmak mümkün. Orta surların içinde baş kule, muhafız binası ve şapel olmak üzere üç önemli yapı mevcut. Kulenin üzerinde bir teras olduğu da saptanmış durumda.
Osmanlı Devleti tarafından 1800’lü yılların sonuna kadar kullanıldığını bildiğimiz Zilkale, tek kelimeyle müthiş bir manzaraya sahip. Hem doğal güzelliklerin hem de bunca köklü bir tarihi mirasın kalbinde keşif turu yapmak isterseniz siz de Zilkale’nin ziyaretçilerinden olabilirsiniz.