Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde, Fırtına Deresi olarak adlandırılan, görkemiyle ziyaretçilerinin tamamını büyülemeyi başaran bir akarsu mevcut. Eski ismi Peruma olan bu dere Kaçkar Dağları’nın Karadeniz tarafındaki yamaçlarında bulunan derelerin birleşmesi neticesinde meydana gelmiş. Ardeşen ilçesinden yaklaşık iki kilometre uzaklıktaki bir noktadan Karadeniz’e dökülüyor ve toplam uzunluğu 68 kilometreye kadar uzanıyor. Fırtına Deresi’nin bu ismi alması da boşuna değil. Yüksek debisi ve köpük köpük yükselen suları ile son derece etkileyici bir görünüm oluşturuyor. Sahip olduğu bu güç sayesinde rafting tutkunlarının da uğrak noktası haline gelmiş durumda. Ayrıca, derece sportif olta balıkçılığı aktiviteleri yapmak da mümkün.
Fırtına Deresi’nin kollarının kapsadığı alanın tamamı da Fırtına Vadisi olarak adlandırılıyor. Bu vadi yalnızca Çamlıhemşin’de değil, Rize’de ve hatta Karadeniz Bölgesi’nde görebileceğiniz en büyüleyici doğal alanlardan biri. Vadide, Kaçkar Dağları’nda bulunan buzulların eriyerek yok olması neticesinde ortaya çıkan oval formda buzul gölleri de yer alıyor. Son derece zengin bir fauna ve floraya ev sahipliği yapan bölgede tarihi bir kale ile çok sayıda köprü de mevcut. Kısacası burada hem doğa hem de tarih tutkunları birbirinden ilgi çekici keşif noktaları bulabiliyor.
Fırtına Vadisi’nin tamamı 1998 yılında birinci derece doğal sit alanı olarak koruma altına alınmış olsa da, 2024 yılında ne yazık ki koruma statüsü üçüncü dereceye düşürüldü. Bu sebeple de aslında vadide imar ve yapılaşma yolu açılmış oldu. Özellikle de Fırtına Vadisi bu türden bir tehdit altındayken, ev sahipliği yaptığı doğal güzellikleri en kısa sürede keşfetmenizi tavsiye ederiz. Vadi sınırları içinde bölgenin doğal özelliklerinin tanıtıldığı Fırtına Vadisi Ziyaretçi Merkezi de yer alıyor. Bu merkezde vadinin dev bir maketi, bölgede yaşayan hayvanlardan alınmış örnekler ve vadi kültürünü anlatan fotoğraflar sergileniyor.