Türkiye’nin hem yatay hem de dikey sergileme salonlarına ev sahipliği yapan tek etnografya müzesi olan Prof. Dr. Turan Yazgan Etnografya Halı Kilim Müzesi, Isparta’nın Merkez ilçesi sınırları içinde bulunuyor. Isparta Belediyesi’nin 2013 yılında halkın hizmetine sunduğu ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından özel müze kapsamına alınan bu kurum, aynı zamanda kendi alanında ülkemizin en büyük müzesi olma unvanına da sahip. On katlı şekilde tasarlanan müze binası, 1938 yılında Isparta’nın Eğirdir ilçesinde dünyaya gelen akademisyen ve yazar Prof. Dr. Turan Yazgan’ın ismini taşıyor. Yazgan, aynı zamanda Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nın da kurucusu.
Toplamda 3200 metrekarelik bir alana sahip olan Prof. Dr. Turan Yazgan Etnografya Halı Kilim Müzesi’nde yaklaşık 3500 adet halı ve kilim sergileniyor. Her yıl yaklaşık 50 bin kişi tarafından ziyaret edilen kurumun çatısı altında oldukça ilgi çekici etnografik eserler de mevcut. Müze koleksiyonunda başta Isparta halıları olmak üzere Kars, Şirvan, Taşpınar, Milas ve Yahyalı halıları da bulunuyor. Ayrıca; halı tezgahları, makasları, bıçakları ve ipleri de burada sergileniyor.
190 farklı el dokuma halıya ev sahipliği yapan müzenin birinci katı kilim dokumalar için ayrılmış. En üst kat ise seyir katı olarak tasarlanmış. Isparta’nın büyüleyici manzarasını ayaklar altına seren bu terasta, dünyanın en büyük üç Isparta Gülü’nü içeren bir kompozisyon da mevcut. Etnografik eserler bölümünde eski tarım aletleri, mutfak malzemeleri, madeni paralar, ateşli silahlar ve kesici aletler gibi objeler de yer alıyor.