Muğla’nın Marmaris ilçesi sınırları içinde yer alan ve Marmaris Limanı’nın güney tarafında kalan Yıldız Adası, isminden dolayı bir ada zannedilse de aslında bir yarımada. Cennet Adası ya da Nimara yarımadası olarak da adlandırılıyor. Cennet Adası’nın orman arazisi içinde bulunan ve 1999 yılından beri birinci derece doğal sit ve arkeolojik sit alanı tescili taşıyan Nimara Mağarası ise bu yarımadadaki en dikkat ve ilgi çekici noktalardan biri. Çünkü bu mağaradaki yerleşimin izleri yaklaşık on iki bin yıl öncesine dayanıyor. 350 metre yüksekliğe sahip olan mağaranın içinde çok sayıda sarkıt ve dikit mevcut. Mağaranın yaşı da bu oluşumlardan hareketle tespit edilmiş ve yaklaşık yüz bin yıldır var olduğu tahmin ediliyor.
Nimara Mağarası’nda ilk kez 1998’de kumtaşından yapılmış iki heykel bulunmuş. Bunun üzerine 2007 yılında kazı çalışmaları başlamış ve bu kazılarda on iki bin yıl öncesinden günümüze dek ulaşan insan izleri gün yüzüne çıkarılmış. Söz konusu izler arasında keskiler, kemikten ve taştan yapılmış delici aletler ve renkli cam boncuklar var. Boncuklarının sayısının bir hayli fazla olması, mağaranın Tunç Çağı’na dek bir boncuk atölyesi olarak kullanıldığını işaret ediyor.
Ne yazık ki, Nimara Mağarası’nı ziyaret eden bazı kişiler burada son derece sorumsuz davranışlarda bulunmuş. Bunca köklü ve değerli bir mağaranın içine sprey boyayla yazılan yazılar ve yaratılan tahribat sebebiyle, mağara 2021 yılı itibarıyla bir süredir ziyarete kapalı. Çevresi tellerle çevrelenmiş durumda. Ancak eğer yeterli koruma önlemleri alınabilirse, yeniden ziyarete açılması ihtimali söz konusu.