Çorum’un Osmancık ilçesi hem Kandiber Kalesi hem de Koyunbaba Köprüsü gibi çok önemli tarihi yapılara ev sahipliği yapıyor. Osmancık Kandiber Kalesi’nde 2023 yılında yapılan düzenleme çalışmaları neticesinde, tarihi yapının turistik açıdan daha da fazla ilgi görmesi bekleniyor. Ziyaretçi sayılarına bakılırsa, gösterilen ilgi de hızla artmaya başlamış durumda.
Osmancık, ülkemizin en önemli pirinç üretim merkezlerinden biri. Aynı zamanda tarih ve arkeoloji meraklıları için de ilgi çekici bir keşif durağı. Osmancık Kandiber Kalesi, Kızılırmak’ın üzerinde bulunan ve beş asırdan uzun süredir sapasağlam ayakta duran Koyunbaba Köprüsü’nden yaklaşık 500 metre uzakta. Bu sayede ziyaretçiler kısa bir turla her iki yapıyı da yakından görebiliyor.
Osmancık Kandiber Kalesi’nin tam olarak ne zaman inşa edildiğine dair henüz net bir bilgiye ulaşılabilmiş değil. Ancak bugünkü haliyle Selçuklu İmparatorluğu zamanında inşa edildiğine eminiz. Kalenin içinde Roma Dönemi’ne tarihlenen bazı mezarlar mevcut. Dolayısıyla bu noktada Roma Dönemi’nden bu yana bir kale olması ihtimali güçleniyor. Fakat asırlar içinde yıkılmış ve Selçuklular tarafından yeniden inşa edilmiş olabilir.
Surlarının uzunluğu 250 metreye ulaşan Kandiber Kalesi, manzarası harika olan doğal bir kayalığın üzerine kurulmuş. Kalenin içinde ikinci bir kapı daha yer alıyor. Kaleye çıktığınızda Çorum’un yemyeşil manzaralarının da tadını çıkarabiliyorsunuz. Yine bu tepede, yakın geçmişte terk edilmiş bazı evlerin temelleri de yer alıyor. Yapılan araştırmalara göre burada bir zamanlar 200 civarında ev bulunuyormuş. Ancak kale dışındaki evlerin sayısı 80’i geçmiyormuş.
Tepesine ulaşmak için 272 basamak tırmanmanızı gerektiren Osmancık Kandiber Kalesi, ilçe belediyesi tarafından 5 yıl süren bir restorasyon çalışmasından geçirildi. 2019 yılında yeniden ziyarete açılan kalenin hemen önünde bir Millet Bahçesi de bulunuyor. Kaleye cam teras ve asansör yapılması da planlanıyor.