Birçok kentimizin asırlardan beri varlığını koruyan, artık kentin önemli tarihi simgelerinden birine dönüşmüş olan tarihi kaleleri var. Söz konusu Çorum olduğunda da akla bu kategoride gelen ilk tarihi yapı, Çorum Kalesi. Kentin Merkez ilçesi sınırları içinde yer alan Çorum Kalesi’nin tam olarak hangi yılda inşa edildiğine ilişkin net bir bilgiye hâlen ulaşılabilmiş değil. Ancak M.S. 1571 yılına tarihlenen bazı yazılı belgelerde, Çorum Kalesi’nden söz edilmiş. Dolayısıyla bu tarihten önce inşa edilmiş olduğuna kesin olarak emin olabiliyoruz. Söz konusu belgede kalenin ismi Sultan Süleyman Hayratı olarak geçiyor. Ayrıca, Evliya Çelebi’nin 16. yüzyılda ziyaret ettiği Çorum’a ilişkin kayıt altına aldığı bilgilerden, kalenin Selçuklu Sultanı Kılıçarslan tarafından inşa edilmiş olduğunu da öğrenebiliyoruz.
Kare planla ve hem kesme taş hem de moloz taş kullanılarak inşa edilmiş olan Çorum Kalesi’nin yapımında, Roma ve Bizans dönemine ait bazı devşirme malzemeler de kullanılmış. Dört köşesinde dört burç bulunan kalenin kapısı da kuzey tarafta yer alıyor. Çorum Kalesi’nin içinde günümüzde de küçük bir cami ile toplamda 42 adet küçük konut mevcut. Bunların da tam olarak ne zaman inşa edildiği hâlen belirsiz.
Tarihçesinin bin yılı aşkın olduğu tahmin edilen Çorum Kalesi’nin turizme kazandırılması amacıyla 2023 yılının sonlarında kapsamlı bir restorasyon çalışması başlatıldı. Bu çalışmalar nedeniyle 2024 yılında kale hâlen ziyarete kapalı. Ancak sizin bu yazıyı okuduğunuz dönemde çoktan ziyaretçilerini ağırlamaya başlamış da olabilir. Restorasyon çalışmaları kapsamında kalenin onarılması, aydınlatılması ve çevresine drenaj hattı yapılması planlanıyor. Çorum’un tarihi kimliği açısından büyük önem taşıyan kale, Çorum Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ortaklaşa çalışmasıyla restore ediliyor.