Mersin’in Erdemli ilçesindeki Şeytan Deresi Kanyonu’nda bulunan Adamkayalar, Toros Dağları’nın güney yamaçlarına yayılmış olan antik kabartmalardan oluşuyor. Kanyonun dik yamaçlarına oyulmuşlar ve 11 erkek, 4 kadın, 2 çocuk ve bir de dağ keçisi figüründen oluşuyorlar. Her ne kadar yapım tarihlerine ilişkin net bir bilgiye ulaşılamamış olsa da, M.S. 2. yüzyılda ve Roma İmparatorluğu zamanında yapıldıkları tahmin ediliyor. Hatta arkeologlar, kabartmalardaki figürlerin Olba Tapınak Devleti’nin krallarını ve kraliçelerini tasvir ettiği konusunda hemfikir.
Adamkayalar’ın tarihe meydan okuyarak asırlar boyu iyi korunabilmiş olmasının en önemli sebebi, ulaşımın oldukça zor olduğu bir noktada bulunması. Bu sayede insan tahribatı riskinden korunabilmişler, ancak define arayan kişilerden bazıları bu noktaya da ulaşıp tahrip etmeyi başarmış. Adamkayalar’a ulaşmak için Mersin’in batısında yer alan Kız Kalesi’nden kuzeye doğru yaklaşık 7 kilometre ilerlemek gerekiyor. Kanyonun içine girmek isteyenlerin de yaklaşık 10 metrelik dik bir yamacı inmesi, ardından da bir süre yürümesi şart. Kısacası, buraya ulaşmak pek kolay değil ama Adamkayalar’ı yakından inceleme fırsatını yakalamak, bizce bu zahmete değecek nitelikte.
Kabartmaların en ilginç detaylarından biri, erkek figürlerden birinin elinde bir keçiyi tutarken diğer elinde üzüm salkımı taşıması. Bu tasvirden, ölüler için yapılan sunum sahneleri ve dönemin inançları hakkında sembolik de olsa bilgiler edinebiliyoruz. Kabartmalarda ayrıca paltolu bir adam figürü ve elinde bir eşya taşıyan başka bir adam figürü daha yer alıyor; ancak palto gibi daha modern detaylar sebebiyle bu figürlerin anlamı ve kökeni hala tam olarak çözülebilmiş değil. Günümüzde hala ulaşımı zor olan bu antik alan, Toros Dağları’nın büyüleyici doğasıyla birleşerek adeta bir açık hava müzesi niteliğinde ziyaretçilerini ağırlıyor.