Zonguldak, ülkemizde kömür üretiminde rol oynayan en önemli kentlerden biri. Kentin merkezinde bulunan Zonguldak Maden Müzesi de şehrin yaklaşık iki asırlık taşkömürü madenciliği öyküsünü daha geniş kitlelere tanıtabilmek amacıyla kurulmuş. 2016 yılından beri ziyaretçilerini ağırlayan kurum, hem müze binasına hem de geçmişte madencilik eğitim merkezi olarak kullanılan Eğitim Ocağı’na ev sahipliği yapıyor. Müze binasında teşhir ve toplantı salonları, fuaye, depolar, idari birimler ve sergi alanları gibi bölümleri görebiliyorsunuz.
Zonguldak Maden Müzesi’nin fuaye alanı kömür ve kent ilişkisini anlatacak şekilde tasarlanmış. Tanıtım odasında ziyaretçilere Zonguldak’ı konu alan on dakikalık bir sunum izletiliyor. Buradan sergi salonuna geçiyor, ve kentin kömürcülük tarihi hakkında detaylı bilgiler alıyorsunuz. Yine bu bölümde geçmişte kullanılan madencilik ekipmanları ve kıyafetleri de sergileniyor. Sergi alanları, bize maden işçilerinin ne kadar zorlu koşullarda çalıştığını da bir kez daha göstermiş oluyor.
Zonguldak Maden Müzesi’nde her biri birbirinden ilgi çekici üç farklı bölüm var. Bunlardan ilki olan Patlatma Simülasyonu Bölümü’nde bir videodan madenin içine dinamit lokumlarının yerleştirildiğini görüyor ve önünüzdeki butona bastığınızda sesli ve görüntülü olarak patlamayı izliyorsunuz. Müzenin alt katında bulunan Kömür Deneyim Ocağı Bölümü, ziyaretçilerin maden işçilerinin günlük hayatına tanıklık etmeleri sağlanıyor. Bir asansöre binip simülatör aracılığıyla yerin yüzlerce metre altına inmiş gibi hissedebiliyor, ardından da gerçek bir maden ocağına girip oluşturulan galerileri gezebiliyorsunuz. Üçüncü ve son bölüm de Eski Radyo Anonsu olarak adlandırılmış. Bu bölümde dönemin müziklerini ve ses kayıtlarını anons cihazı aracılığıyla dinleyebiliyorsunuz.
Maden üretiminin tüm aşamalarını sergileyen dev ve ödüllü bir makete de ev sahipliği yapan Zonguldak Maden Müzesi’nin üçüncü katında fosillerin ve kömürün oluşum süreçlerinin anlatıldığı bir bölüm mevcut. Müze haftanın pazartesi hariç tüm hafta içi günlerinde 08:30-18:00, hafta sonlarında ve resmi tatillerde ise 10:00-18:00 saatleri arasında ziyaretçi kabul ediyor. Girişler ücretli.