Ünye Müze Evi ismiyle de bilinen Yaşayan Kültürel Miras Müzesi, kentin somut olmayan kültürel mirasının korunması ve gelecek nesillere daha iyi aktarılabilmesi amacıyla kurulmuş. Ülkemizde UNESCO logosunu kullanma yetkisi bulunan tek müze olmasının yanı sıra; yaşayan kültürel miras müzesi kategorisinde de Karadeniz Bölgesi’ndeki tek örneği oluşturuyor. Ülkemizde de 2018 yılı itibarıyla yalnızca dört adet yaşayan kültürel miras müzesi mevcut. Ünye ilçesinin Hamidiye Mahallesi sınırları içinde bulunan müze, Hükümet Konağı’nın hemen arkasında. Dilerseniz Hükümet Konağı’ndaki Ünye Turizm Danışma Bürosu aracılığıyla müzeye ilişkin detaylı bilgiler de alabiliyorsunuz.
Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesi’ne ev sahipliği yapan tarihi yapı, geleneksel Türk ahşap işçiliğinin ve 16. yüzyıl Osmanlı mimarisinin etkileyici bir örneğini oluşturuyor. Mimar Sinan’la başlayan Osmanlı mimarisinin Ünye’deki klasik örneklerinden biri olan yapı, hem iç hem de dış mekanlarıyla aslına uygun ve otantik bir şekilde restore edilmiş. 2013 yılında Tarihi Kentler Birliği tarafından Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nda ödüle de layık görülen müze evin restorasyonu da bu sene tamamlanmış. Restorasyon Prof. Dr. Zeynep Ahunbay’ın önemli teknik katkılarıyla sona erdirilmiş.
Yaşayan Kültürel Miras Müzesi’nin mimari yapısındaki detayları yakından incelemek ve özellikle Türk ahşap işçiliğinin göz alıcı detaylarını fark etmek, hakikaten de keyifli bir deneyim. Evin iç mekanlarında sergilenen eski el işlemeleri, mutfak gereçleri ve ev eşyaları da Ünye’de asırlar öncesinde gündelik ev hayatının nasıl olduğuna ilişkin ipuçları sunuyor. Müzeyi gezen ziyaretçiler burada belki de büyükannelerinin ve büyükbabalarının kullandığını hayal meyal hatırlayacakları, onları zamanda keyifli bir yolculuğa çıkaracak eşyalarla karşılaşıyor. Yerli ve yabancı turistler de geçmiş zamanların Ünye’si hakkında detaylı bilgiler edinebiliyor.