Kent merkezinde yer alan Uşak Kent Tarihi Müzesi, Uşak’ın kültürel, tarihi ve sosyal geçmişi hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için adeta bir keşif cenneti. 1 Eylül 2013 tarihinde, yani Uşak’ın düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümünde ziyarete açılan müze, 1625 metrekarelik bir alana yayılıyor. Söz konusu alanın 992 metrekaresi kapalı alan olarak düzenlenmiş. Tarihi bir elektrik santrali binasının restore edilmesi sonucunda turizme kazandırılan yapı, geçmişte Uşak’ta sokak aydınlatması için kullanılan elektriğin üretilmesine hizmet ediyormuş.
Uşak Kent Tarihi Müzesi’nde kentin kronolojik tarihinden coğrafyasına, kurtuluş mücadelesinden folklorik değerlerine kadar pek çok unsuru yansıtan belgeleri, görsel sunumları, maketleri ve canlandırmaları görebiliyorsunuz. Ana binanın girişinde, kentin aydınlatma tarihiyle ilişkili orijinal objeler ve tarihi eser maketleri de mevcut. Yine bu bölümde, 1929 yılında Pietro Canonica tarafından inşa edilen bronz Atatürk Büstü ve Uşak’ın ilk amatör fotoğrafçılarından biri olan Hüsnü Ersoy’un agrandizörü ile fotoğrafları da görülebiliyor. Kronoloji bölümünde ise Kalkolitik Çağ’dan günümüze kadar uzanan bir anlatım tercih edilmiş. Müzenin en dikkat çekici eserleri arasında Milli Mücadele dönemine ait silahlar ve “Cumhuriyeti Biz Böyle Kazandık” fotoğrafının orijinali de yer alıyor.
Müzenin asma katının altında, farklı tematik bölümler var. Örneğin, Şeker Fabrikası bölümünde Türkiye’de üretilen ilk şekeri, Nuri Şeker’in kalpağını ve fabrikanın tarihi fotoğrafları görebiliyorsunuz. Kök Boya bölümünde ise boyacılıkta kullanılan bitkiler ve Uşak’ın kök boya geleneği tanıtılıyor. Dericilik ve dokumacılık bölümleri, geçmişte bu mesleklerde kullanılan araç-gereçlere ev sahipliği yapıyor. Günlük Yaşam Nesneleri bölümünde de oyuncaklar, evraklar ve kişisel eşyalar sergileniyor.
Asma katın tamamı Uşak’ı yansıtan etnografik eserlere ayrılmış durumda. Burada yöresel kadın kıyafetleri, çeyizler ve geleneksel Uşak düğünlerini anlatan canlandırmalar mevcut. Ayrıca, Türkiye’nin ilk yerel televizyonu olan UKTAD TV’nin ekipmanları ve kaybolan meslekleri anlatan prodüksiyonlar da yine asma katta keşfedilmeyi bekliyor. Müzenin avlusuna çıkmayı da unutmayın. Çünkü burada sizi 150 yıllık itfaiye tulumbası, ramazan topu, kağnı ve makam aracı gibi objeler karşılayacak. Haftanın her günü 08:00-17:00 saatleri arasında ziyaret açık olan Uşak Kent Tarihi Müzesi’ne girişler ücretli.