Binlerce yıllık tarihçesi ve zengin kültürü sayesinde, Aydın’ın her bir ilçesinde birbirinden ilgi çekici müzelere ve ören yerlerine rastlamak mümkün. Karacasu ilçe merkezinde de etnografik eserlere ilgi duyanların mutlaka ziyaret etmesini önerdiğimiz küçük bir müze var. Tavas yolu üzerindeki belediye binasının altında bulunan Karacasu Etnografya Müzesi, yörenin zengin kültürel mirasını gelecek nesillere aktaran değerli bir hazine niteliğinde. 2007 yılında Aphrodisias Müzesi Müdürlüğü'ne bağlı olarak hizmete giren kurum, Anadolu'nun en eski yerleşimlerinden biri olan Karacasu'nun sosyo-kültürel tarihini yansıtan eserleri bir araya getiriyor.
Müzenin 500 metrekarelik kapalı alanında sergilenen koleksiyonunda 600’ü aşkın etnografik eser mevcut. Bunların önemli bir kısmı doğrudan Karacasu yöresinden elde edilmiş ama bir bölümü de İzmir Tire Müzesi, İzmir Müzesi, Burdur Müzesi ve Aydın Müzesi'nden buraya devredilmiş. Koleksiyonu zenginleştiren en önemli faktör, yöre halkının özverili bağışları. Müzede dokumacılık, dericilik, demircilik ve çömlekçilik gibi geleneksel el sanatlarının önemli örneklerini bir arada görmek mümkün. El yapımı dokuma tezgahları, bakır ve pirinçten yapılmış mutfak eşyaları, at ve öküz sabanları, demir beşikler, kuyumcu terazileri ve 300 yıllık el yazması Kur'an-ı Kerim gibi eserler de birbirinden kıymetli. Özellikle kökboyalı halı ve kilimler, el dokuma nakışlı peşkirler, gelinlik ve bindallı gibi geleneksel kıyafetler, Aydın’ın dokuma kültürünün ne denli gelişmiş olduğunu gösteriyor.
Karacasu Etnografya Müzesi’nin bir bölümü, Cumhuriyet döneminin hatıralarını yaşatan belgeler için ayrılmış. 1926'da Mustafa Kemal Atatürk'ün imzasıyla verilen İstiklal Madalyası belgesi ve 1933 yılından kalma Onuncu Yıl Anıtı bu bölümde sergileniyor. Haftanın her günü 09:00 ile 17:30 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz Karacasu Etnografya Müzesi’ne girişler de ücretsiz. Eğer yolunuz Karacasu’ya düşerse bir uğramanızı tavsiye ederiz.