Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde bulunan Hadımoğlu Konağı, 17. yüzyıldan günümüze dek ulaşabilmiş nadir Türk evi örneklerinden biri. Konağın kitabesi, bize bu tarihi yapının 1795-1796 yılları arasında inşa edildiğini gösteriyor. Ancak kitabede konağı inşa edenin ya da ettirenin bilgileri yer almıyor. Tahminlere göre, bu dönemde Bayramiç’teki en önemli yönetici Hadımoğlu ailesinden Hadımzade Osman Bey olduğu için, konağı da onun inşa ettirdiği düşünülüyor. 1973 yılında Hadımoğlu ailesinin varislerinden satın alınan ve Kültür Bakanlığı’na devredilen konak, restore edilerek müzeye dönüştürülmüş. 1996 yılında da Bayramiç Kaymakamlığı’na tahsis edilmiş ve bu tarihten beri ziyaretçilerini ağırlıyor.
Camii Kebir Mahallesi’nde ve iki sokağın kesişim noktasında yer alan Hadımoğlu Konağı’nın avlusuna, iki katlı ve kemerli bir girişten giriliyor. İki katı da aynı planda tasarlanan yapının ortasında bir salon, salonun iki tarafında da odalar bulunuyor. Hadımoğlu Konağı’nın avlusunda etnografik ve arkeolojik eserler sergileniyor. Söz konusu eserler Bayramiç ve çevresinden toplanmış. Avludan girdikten sonra sol tarafa doğru yöneldiğinizde esas binaya ulaşıyorsunuz. İç mekanda her odada sizi gösterişli tavanlar ve nişlerin içine saklanmış ahşap kapaklı gömme dolaplar karşılıyor. Tavanların altın yaldızlı kalem işi süslemeleri ziyaretçileri kendine hayran bırakıyor.
Konağın batı tarafında kalan odasının güney cephesinde, dolapların üstüne bir şehir manzarası resmedilmiş. Deniz kıyısında bulunan evleri, tepeleri, gökyüzünü ve denizde yüzen kayıkları tavsir eden bu resim; son derece etkileyici. Aslına bakarsanız, Hadımoğlu Konağı’nın her bir odasında mimari ve sanatsal açıdan göz alıcı detaylarla karşılaşabiliyorsunuz. Eğer yolunuz Bayramiç’e düşerse Hadımoğlu Konağı’nı ücretli şekilde gezebilir ve bu detayları yakından inceleyebilirsiniz.