Kocaeli yarımadasının güneybatı tarafında ve İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan Kartal; Maltepe, Pendik, Sultanbeyli ve Sancaktepe ilçeleriyle çevrelenen bir yerleşim yeri. Güneyinde, yaklaşık 8,5 kilometre uzunluğunda olmak üzere, Marmara Denizi’ne kıyısı bulunuyor. 20 mahalleyi içinde barındıran Kartal’ın yüzölçümü, Aydos Ormanı da dahil olacak şekilde 39,73 kilometrekare. Ayrıca, İstanbul’un en yüksek tepesi olma unvanına sahip olan Aydos Dağı da kısmen Kartal sınırları içinde yer alıyor.
Kartal’ın tarihçesi 6. yüzyıla kadar uzanıyor. Bu dönemde Bizans İmparatorluğu, bu bölgede Kartalimen isimli küçük bir balıkçı köyü kurmuş. Kartal ismi ise buraya balık avlamak amacıyla gelip yerleşen Kartelli adında bir balıkçıdan geliyor. Bizans döneminde liman niteliği taşıyan bul gelde, Selçuklu İmparatorluğu tarafından fethedildikten sonra, Süleyman Şah ile dönemin Bizans imparatoru arasında bir sınır antlaşması yapılmış. Bu antlaşmaya göre, günümüzde Maltepe sınırları içinde bulunan Dragos Çayı hudut olarak belirlenmiş. 1400’lü yıllarda ise Kartal’ın bulunduğu bölge Osmanlı İmparatorluğu tarafından topraklarına dahil edilmiş.
Kartal’ın kentsel gelişimini başlatan temel olayın, 1857 yılında buraya bir vapur iskelesi inşa edilmesi olduğunu söylemek mümkün. 1873’te de Haydarpaşa-Pendik banliyö hattı açılınca, bölge yavaş yavaş hareketlenmeye başlamış. 1950’li yıllara gelinirken Kartal ve çevresi sanayi bölgesi olarak belirlenince hem nüfusta hem de üretimde ciddi artışlar yaşanmış. Keza Kartal hâlen İstanbul sınırlarındaki en önemli sanayi ve ticaret bölgelerinden biri olarak görülüyor. Hem verimli toprakları hem de yeraltı memba suları sayesinde bu unvanı uzun süre daha koruyacak gibi görünüyor.