Isparta’nın ilçelerinden biri olan ve kent merkezinden 81 kilometre uzaklıkta yer alan Gelendost, Eğirdir Gölü’nün çevresinde bulunması ve doğal güzellikleri sebebiyle turistik açıdan ilgi gören bir yer. Gelendost’un en önemli özelliklerinden biri, uçsuz bucaksız elma bahçelerine ev sahipliği yapması. Ülkemizde yetişen en güzel elmaları bize kazandıran bu bahçeler sebebiyle her yılın eylül ayında Gelendost’ta Miryakefalon ve Elma Festivali de düzenleniyor. İlçeye nisan ayında gittiğiniz takdirde bembeyaz çiçeklerle bezenmiş elma bahçelerinin müthiş manzaralarını görebiliyorsunuz. Hasat dönemi ise eylül ve ekim ayları arasına rastlıyor. Temmuz ayı boyunca elmalar dallarında kalıyor. Eğer ziyaretinizi bu dönemler arasında gerçekleştirirseniz, elma bahçelerini yakından görme ve nefis elmaları tatma fırsatını kaçırmayın.
Eğirdir Gölü’nün yaklaşık 10 kilometre içerisine kurulmuş olan Gelendost, aslında Göller Bölgesi’nin en köklü kültür merkezlerinden biri. M.Ö. 3500’lü yıllarda Hititlerin bir kolu olan Miryalılar tarafından kurulduğu ve M.Ö. 547’de Perslerin hakimiyetine geçtiği biliniyor. 17 Eylül 1176 tarihinde gerçekleşen Miryakefalon Savaşı’nda Türklerin galip gelmesi sonucunda, Gelendost da Selçuklu topraklarına dahil edilmiş. İlerleyen süreçte de Hamidoğulları Beyliği’nin hakimiyetine geçmiş.
Tarihte Ablada, Myrio, Miryona, Sabinae, Miryo, Miryakefalon ve Gelendoz gibi isimlerle de anılan Gelendost’un en önemli tarihi ve kültürel yapısı, Yeşilköy sınırları içindeki Ertokuş Kervansarayı. Eğer yolunuz Gelendost’a düşerse, ilçe merkezinde konumlanan iki tarihi camiyi, yani Abdulgaffar Camii ile Afşar Camii’yi de ziyaret edebilirsiniz.