İstanbul’un en küçük semtlerinden biri olan Vaniköy, Boğaziçi’nin Anadolu yakasında ve Üsküdar ilçesi sınırları içinde bulunuyor. Çengelköy ve Kandilli arasında bulunan semt, tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle keyifli bir keşif destinasyonu olabilir. Semtin ismi Vanî Mehmed Efendi’den geliyor. Vanî Mehmed Efendi, 17. yüzyılda burada yaşamış ve dönemin ünlü din âlimlerinden biriymiş.
Vaniköy’ün en önemli tarihi yapılarının başında da Vanî Mehmed Efendi’nin inşa ettirdiği Vaniköy Camii geliyor. 1665 yılında inşa edilen tarihi ibadethane, Osmanlı döneminin mimari zarafetini yansıtan önemli bir eser. Vanî Mehmed Efendi’yi Sultan IV. Mehmet’in hocası olarak da tanıyoruz. Vaniköy’e caminin yanı sıra, bir yalı ve medrese inşa ettirdiğini de biliyoruz. Vaniköy Camii, Boğaz’ın hemen kıyısında. Manzarası müthiş ve turistik açıdan da ilgi görüyor.
Vaniköy, aynı zamanda mimari zarafetiyle ön plana çıkan çok sayıda yalıya ev sahipliği yapan bir yerleşim yeri. Söz konusu yalılar arasında Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma Mahmud Nedim Paşa Yalısı, Kadınefendi Yalısı, Fazıl Bey Yalısı ve Nazif Paşa Yalısı da var. Özellikle Mahmud Nedim Paşa Yalısı, dikkat çekici ahşap kulesiyle semtin simgelerinden biri haline gelmiş. Osmanlı Devleti’nin Viyana elçisi için inşa ettirdiği görkemli yapı, tarih boyunca nice olaya tanıklık etmiş.
İstanbul’un merkezinde hakim olan kalabalık, gürültülü ve stresli atmosfer; insanı bazen bunaltabiliyor. Boğaziçi’nin güzeller güzeli semtleri de bu tip anlarda kalabalıktan biraz uzaklaşmak, Boğaz havası eşliğinde keyifli bir yürüyüş yapmak ve huzur bulmak için ideal destinasyon seçenekleri oluşturuyor. Vaniköy de söz konusu semtlerden biri. Özellikle havanın güzel olduğu günlerde Kandilli, Çengelköy ve Vaniköy turu yapmak harika bir fikir olabilir. Bu semtlerin her biri komşu olduğu için, yalnızca birkaç saat içinde tamamını keşfedebilirsiniz.